Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Μέτα την φιέστα στις Πρέσπες έρχεται η σκληρή πραγματικότητα...


Του Θωμά Χ. Μαρκόπουλου*
Η πανηγυρική υπογραφή στις Πρέσπες της συμφωνίας μεταξύ Αθηνών Σκοπίων με την οποία αναγνωρίζεται η γειτονική χώρα ως «Βόρεια Μακεδονία» ήταν μόνο το πρώτο βήμα.

Τώρα, ξεκινά ένας διπλωματικός και πολιτικός μαραθώνιος για τον Ζόραν Ζάεφ κυρίως στο εσωτερικό της χώρας του.

Ο πρωθυπουργός της «Βόρειας Μακεδονίας» αναμένεται να φέρει άμεσα την συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή της χώρας του.

Πιθανότατα αυτό θα το πράξει την Τετάρτη με Παρασκευή, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες.

Θέλει, για να το περασει, πάνω από 60 έδρες. Και αν του κάνει τρικλοποδιά με την μη υπογραφή ο κος. ΠτΔ της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβάνοφ, θα χρειαστεί... 80 έδρες. Έχει δεν έχει 65 αυτή την στιγμή ο κος. Ζ. Ζαεφ.

Στη συνέχεια, σε δέκα περίπου ημέρες, στις 27-28-29 Ιουνίου, οπότε και θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα λάβει την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ενταξιακών!

Ακολούθως, στις 11 και 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες θα διεξαχθεί η επόμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ, κατά την διάρκεια της οποίας αναμένεται να λάβει πρόσκληση η γειτονική χώρα. Πρόσκληση, μόνο!

Κατόπιν αυτών, ο Ζόραν Ζάεφ θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα προκειμένου να επικυρώσει ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας τη συμφωνία.

Τελευταίος -αλλά πιο κρίσιμος – σταθμός αυτού του μαραθωνίου που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2018, είναι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Τέλη 2018!

Εφόσον λυθεί και αυτό το ζήτημα, η κυβέρνηση θα φέρει τη συμφωνία στην ελληνική Βουλή προς επικύρωση. Με 151 ή 180 ψήφους οφείλει να το περάσει. Τέλη 2018, αρχές 2019!!!!! Και κατόπιν αν το επιθυμεί θα την υπογράψει ο κος. Ελληνας ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος... για να δούμε...

Οπότε αναμονή, έχουμε να δούμε πολλά, τίποτα δεν είναι ολοκληρωμένο ακόμη.

*Ο Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς είναι Επικοινωνιολόγος, blogger, ενεργό μέλος της ΟΝΝΕΔ Κιλκίς και στέλεχος του Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης στην Θεσσαλονίκη. Ζει στο Κιλκίς και αυτό τον καιρό κάνει το μεταπτυχιακό του πάνω στις Διεθνείς Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.