Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Ευρωπός: Τιμήθηκε η μνήμη των σφαγιασθέντων στο Φούλατζικ της Μ. Ασίας και την Τσαντώ της Ανατολικής Θράκης

Για την Εταιρεία Μικρασιατικών Σπουδών και Ερευνών Ευρωπού, υπογράφει ο Καραγιαννόπουλος Απόστολος
Οι Ευρωπαίοι (μαζί με τους απανταχού ανά την Ελλάδα Φουλατζικιώτες), με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 στον Ευρωπό, τίμησαν τη μνήμη των σφαγιασθέντων και σκοτωθέντων από τους Τούρκους προγόνων τους στις Αλησμόνητες Πατρίδες τους το Φούλατζικ της Μ. Ασίας και την Τσαντώ της Ανατολικής Θράκης καθώς και όλων αυτών που έχασαν τη ζωή τους μη αντέχοντας τις κακουχίες της προσφυγιάς αλλά και όσων πέθαναν και θάφτηκαν στη νέα τους πατρίδα χωρίς ποτέ να ξαναδούν την αγαπημένη τους γη. 

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ευρωπού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ.κ. Δημητρίου, συνεχίστηκαν με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Σφαγιασθέντων που βρίσκεται στον αύλειο χώρο της εκκλησίας και έκλεισαν στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας με κέρασμα, ομιλία της Εκπαιδευτικού κυρίας Δουλκερίδου Τριανταφυλλιάς και παρουσίαση, σε πρώτη εκτέλεση, από τη χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κιλκίς «Πέτρος ο Γλυκύς» της υμνογραφικής εργασίας του Ιεροψάλτου κ. Νικολάου Καφετζή που αφορά τους εθνομάρτυρες του Φουλατζικιού.

Η Εκπαιδευτικός κυρία Τριανταφυλλιά Δουλκερίδου αναφέρθηκε στις σφαγές που έλαβαν χώρα στα ρωμιοχώρια της Βιθυνίας (Φούλατζικ, Λεύκη, Νίκαια κ.ά) από τους τσέτες του Τάγματος Γκιοκ Μπαϊράκ (Gok Bayrak= Κυανή Σημαία). Περιέγραψε αναλυτικά τις θηριωδίες των αντρών του Τζιεμάλ Μπέη (Dagistanli Cemal Bey) σε βάρος των χωριών αυτών. 

Εξήγησε ότι ο στόχος των επιθέσεων αυτών ήταν πρώτα η λεία και το πλιάτσικο και έπειτα η εκδίωξη και εξαφάνιση του ελληνικού στοιχείου ώστε να μεταβληθεί η δημογραφική βάση των διεκδικήσεων της Ελλάδας.

Περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια το τι ακριβώς συνέβη από τις επιδρομές των αντρών του Τάγματος Τάγματος Γκιοκ Μπαϊράκ, υπό τον αιμοδιψή και αδίστακτο σαδιστή Τζιεμάλ Μπέη, στο Φούλατζικ την Τρίτη 23 Ιουνίου 1920 (αυτό που χαρακτηρίστηκε από τους ιστορικούς και ερευνητές της Ιστορίας «Το Ολοκαύτωμα του Φουλατζικιού» και «Το ‘Δίστομο’ της Μικράς Ασίας») και στα ρωμέϊκα χωριά της ευρύτερης περιοχής της Βιθυνίας το καλοκαίρι του 1920, με αποκορύφωμα τις σφαγές στη Λεύκη (29-6-1920) και στην Νίκαια (14-8-1920).

Στην συνέχεια πολυμελής χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κιλκίς «Πέτρος ο Γλυκύς» παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση, καταχειροκροτούμενη από τους συγκινημένους παραβρισκόμενους, την υμνογραφική εργασία του Φουλατζικιώτη στην καταγωγή και Ιεροψάλτη στο αναλόγιο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ευρωπού κ. Νικολάου Καφετζή που αφορά τους εθνομάρτυρες του Φουλατζικιού. 

Η εργασία αυτή έλαβε την ευχή και ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου δια της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως. Η Εταιρεία Μικρασιατικών Σπουδών και Ερευνών Ευρωπού δια του Προέδρου της δεσμεύτηκε δημόσια να αποστείλει τεκμηριωμένο φάκελο-πρόταση προς την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την απονομή στον κ, Νικόλαο Καφετζή Τιμητικού Τίτλου ή Οφικίου , κατά την κρίση του Οικουμενικού μας Πατριάρχη.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν μαζικά οι κάτοικοι του Ευρωπού καθώς επίσης και Φουλατζικιώτες που κατοικούν σήμερα στη Βέροια και στα χωριά Κρηνίδα και Κορμίστα των Σερρών

Παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις μας καταθέτοντας στεφάνια οι: Ο Βουλευτής του Ν. Κιλκίς κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας-Πρασίνου του Δήμου Παιονίας κ. Γεώργιος Παμποράκης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Παιονίας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κιλκίς κ. Ιωάννης Ταλαμπίρης, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ευρωπού κα Εθυμία Καφετζή, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για την Δημοτική Ενότητα Ευρωπού κ. Κωνσταντίνος Μεμετζής, εκπρόσωποι των Φουλατζικιωτών κάτοικοι σήμερα Βεροίας, Κρηνίδας, Κορμίστας και Ευρωπού, εκπρόσωπος των εκ Τσαντώ Αν. Θράκης καταγομένων, και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Πολυκάστρου και Περιχώρων κ. Αλέξανδρος Κουφίδης.

Τίμησαν επίσης με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις ο πρώην Δήμαρχος Ευρωπού κ. Ευθύμιος Κουρτζανίδης, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δημοτ. Συμβούλιο του Δ. Παιονίας κ. Κωνσταντίνος Σιωνίδης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γεώργιος Φράγκος και Θεόδωρος Απουσίζης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Ηλίας Αριζάνης, Γαρυφαλλιά Καρβουνιάρη και Τριαντάφυλλος Ναλμπάντης - ο οποίος παράλληλα είναι και Πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Κιλκίς, ο πρώην Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ευρωπού κ. Αθανάσιος Λάμπρου, ο Φουλατζικιώτης στην καταγωγή Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κρηνίδας του Δήμου Αμφίπολης κ. Ιωάννης Μπουτζούρογλου, οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων: Μικρασιατών Πολυκάστρου και Περιχώρων κ. Ιωάννης Τσάκος, Κρηνίδας Ν.Σερρών κ. Κωνσταντίνος Χαραλαμπόγλου , «Ανατολική Ρωμυλία» ΄Ασπρου κα Ιωάννα Μενεξέ και ο Διαχειριστής της Αιμοδοσίας του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων κ. Βασίλειος Αθανασιάδης.

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας (σε όλους μαζί και στον καθένα ξεχωριστά) σε όλους όσους παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους την μνήμη των προγόνων μας βοηθώντας έτσι να διατηρηθεί στην συλλογική μνήμη του λαού μας η θυσία τους.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.