Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Ξεκινά η καλοκαιρινή εκστρατεία 2018 της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Κιλκίς

Ανακοίνωση Δημόσιας Βιβλιοθήκης Κιλκίς
«Αγαπημένα Δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο» είναι το θέμα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, στην οποία συμμετέχουν 148 μέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Αυτό το καλοκαίρι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι ζωής στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται τα αγαπημένα δεδομένα. Αυτό το καλοκαίρι θα παρατηρήσουμε και θα μετρήσουμε μαζί με τα παιδιά τον κόσμο μας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Ολόκληρος ο κόσμος θα γίνει ένα μεγάλο εργοστάσιο δεδομένων τα οποία μικροί και μεγάλοι καλούμαστε να παρατηρήσουμε, να καταγράψουμε, να κατανοήσουμε, να αναδείξουμε, να ζωγραφίσουμε, να αφηγηθούμε και, αν χρειαστεί, να αλλάξουμε! Θα πειραματιστούμε, θα παραγάγουμε δεδομένα, θα τα αποθηκεύσουμε, θα τα αναλύσουμε κριτικά και θα τα αξιολογήσουμε!

Η αφετηρία του ταξιδιού είναι πάντα η βιβλιοθήκη, ένας χώρος συνώνυμος της γνώσης και της εμπειρίας, της δημιουργικότητας και της δημιουργίας. Το καλοκαίρι του 2018, χρονιά αφιερωμένη στα μαθηματικά από την ελληνική μαθηματική εταιρεία, δίνουμε έμφαση στους αριθμούς, στη στατιστική, την έρευνα και την επικοινωνία. Οι αριθμοί και τα δεδομένα αποτελούν ένα υλικό δημιουργίας και, συνάμα, ένα εργαλείο επικοινωνίας. Την ίδια στιγμή, η ικανότητα αποκωδικοποίησης και ερμηνείας αυτών μία αστείρευτη πηγή ισχύος.

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018 ξεκινά την Τετάρτη 20 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου. Οι βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών που θα συμμετάσχουν σε αυτή θα υλοποιήσουν μία σειρά εργαστηρίων που θα επικεντρώνονται μεταξύ άλλων στην παρατήρηση, την καταγραφή, την ερμηνεία και την αξιολόγηση γεγονότων, φαινομένων και συμπεριφορών μέσα από καινοτόμες μεθοδολογικές προσεγγίσεις παιδαγωγικής.

Στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018 συμμετέχει και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς. Αγαπημένοι εθελοντές βάζουν το μεράκι και την τέχνη τους και πραγματοποιούν δράσεις με βιβλιο-αναγνώσεις, με μυστήριο, με εξορμήσεις στη φύση, με πειρατές, με οικογενειακά κειμήλια, με αριθμούς και αγαπημένους ήρωες της λογοτεχνίας. Ελάτε να περάσουμε μαζί ένα δημιουργικό και ευφάνταστο καλοκαίρι, παρατηρώντας και μετρώντας τον υπέροχο κόσμο που μας περιβάλλει.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ
ΙΟΥΝΙΟΣ

· Τετάρτη 20 Ιουνίου, 11:00-12:00 το πρωί
Γιορτή έναρξης: Το ημερολόγιο του Ιουνίου

Για να ξεκινήσει η γιορτή, πρέπει να μετρήσουμε, να κόψουμε, να κρεμάσουμε, να ψάξουμε στα λεξικά, να ψάξουμε στα ράφια για να τα έχουμε όλα έτοιμα για το καλοκαίρι. Για όλα τα παιδιά

· Παρασκευή 22 Ιουνίου, 11:00-12:30 το πρωί
Δεδομένα για μένα: Το παλάτι της μνήμης

Το παλάτι της μνήμης είναι μια φανταστική τοποθεσία στο μυαλό σου μπορεί κανείς να φυλάει εικόνες που θέλει να κρατήσει στη μνήμη του. Ελάτε να χτίσουμε ένα! Για παιδιά 8-12 ετών.

Σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς "Νηρέας"

· Δευτέρα 25 Ιουνίου, 11:00-12:30 το πρωί
Ένα παιχνίδι με βιβλία που έχουν στον τίτλο τους αριθμούς

Μάντεψε το βιβλίο βρίσκοντας το όνομα του ήρωα, κάνοντας παντομίμα τον τίτλο του, αναγνωρίζοντας μια εικόνα του, συμπληρώνοντας τις λέξεις που λείπουν στον τίτλο του, διαβάζοντας ένα απόσπασμα. Η ομάδα με τα περισσότερα σημαιάκια κερδίζει. Για παιδιά 6-12 ετών.

Με την Αγάπη Πολυμένη και την Νατάσα Διαμαντίδου

· Τρίτη 26 Ιουνίου, 09:00-11:00 το πρωί
Φυσικά δεδομένα: Ένας κήπος φιλικός στις μέλισσες

Οι μέλισσες έχουν φυτά που τα προτιμούν για το νέκταρ τους. Μια περιήγηση στα φυσικά βοσκοτόπια των μελισσών, στις παρυφές της πόλης μας. Πεζοπορία στον λόφο του Αϊ-Γιώργη ψάχνοντας αγαπημένα λουλούδια των μελισσών. Για παιδιά 10 -12 ετών.

Με τον Βασίλη Ιωαννίδη

· Τετάρτη 27 Ιουνίου, 10:00-11:00 το πρωί
Φυσικά δεδομένα: Ένας κήπος φιλικός στις μέλισσες

Οι μέλισσες έχουν φυτά που τα προτιμούν για το νέκταρ τους. Φτιάχνοντας έναν μικρό κήπο με φυτά όπως λεβάντα, δεντρολίβανο, μαντζουράνα ή τριφύλλι τις προσκαλείτε να βρουν μέσα στην πόλη έναν τόπο για να συλλέξουν την τροφή τους. Αποκλειστικά για παιδιά του Ειδικού Σχολείου.

Με την Όλγα Παπαδοπούλου

· Πέμπτη 28 Ιουνίου, 10:00-11:30 το πρωί
Ένας χώρος στα μέτρα μου

Μετράμε τα έπιπλα στη βιβλιοθήκη και το σώμα μας; Χωράμε να κάτσουμε, είναι μικρά ή μεγάλα; Ψηλά ή κοντά; Η Χρυσομαλλούσα θα μας δείξει ποιο είναι το σωστό μέγεθος επίπλου για μας. Για παιδιά 5-7 ετών.

Με την Τζούλια Κυριακίδου

ΙΟΥΛΙΟΣ

· Τρίτη 3 Ιουλίου, 11:00-12:30 το πρωί
Φωτογραφημένα δεδομένα: Τα ρούχα

Οι φωτογραφίες γίνονται υλικό για να καταγράψουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Γίνονται αφετηρία για να παρατηρήσουμε τα ρούχα ανθρώπων από άλλες εποχές και άλλα μέρη. Για παιδιά 6-9 ετών

Με την Μόνικα Σωτηριάδου

· Τετάρτη 4 Ιουλίου, 11:00-12:30 το πρωί
Καταγράφοντας την ιστορία της οικογένειάς μου

Μια οικογενειακή φωτογραφία, ένα κειμήλιο μπορούν να αφηγηθούν μικρές ιστορίες της οικογένειάς σου. Μιλούν για ταξίδια και μετακινήσεις, για όνειρα που έγιναν πραγματικότητα, για συναντήσεις που καθόρισαν μια ζωή. Οι μικρές ιστορίες κάθε παιδιού ενώνονται και αφηγούνται τη μεγάλη Ιστορία. Για παιδιά 11-14 ετών

Με την Παναγιώτα Τσακαλοφίδου

· Τετάρτη 11 Ιουλίου, 10:00-11:30 το πρωί
Δεδομένα για μένα: Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω

Να πετάω στο διάστημα, να γιατρεύω ανθρώπους, να πλάθω ψωμί, να μαγειρεύω γλυκά και αλμυρά, να σχεδιάζω κτίρια, να χορεύω, να παίζω μουσική. Όλες οι δυνατότητες είναι ανοιχτές μπροστά μας κι εμείς μαθαίνουμε τα επαγγέλματα του σήμερα και του μέλλοντος για να ξέρουμε όταν θα πρέπει να αποφασίσουμε. Για παιδιά 4-7 ετών.

Με την Νικολέτα Τσεσμετζίδου

· Πέμπτη 12 Ιουλίου, 10:00-11:30 το πρωί
Αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία: Τόποι εγκλήματος

Μέσα στο δάσος, σε μια εγκαταλειμμένη έπαυλη, στο δρόμο μια πολυσύχναστης πόλης, ενός μικρού χωριού. Σε ποιους τόπους εξελίσσονται οι αστυνομικές ιστορίες και πώς επηρεάζουν την εξέλιξη της υπόθεσης;

Για παιδιά 10-12 ετών.

Με την Καλλιόπη Μητσακάκη

· Παρασκευή 13 Ιουλίου, 10:00-11:30 το πρωί
Ζωγραφισμένα δεδομένα: Έργα τέχνης με όλες τις αισθήσεις

Μια περιπλάνηση στα υλικά των καλλιτεχνών που μπορείς να τα αγγίξεις, να τα μυρίσεις, να τα ακούσεις. Τα έργα τέχνης δεν φτιάχνονται μόνο για να τα βλέπουμε! Για παιδιά 6-10 ετών.

Με την Παρέσσα Πολυχρονίδου

· Παρασκευή 27 Ιουλίου, 10:00-11:30 το πρωί
Αριθμημένα δεδομένα: Από το μηδέν ως το δέκα.

Δέκα σύμβολα που με τη βοήθειά τους μπορούμε να μετρήσουμε τα πάντα. Για παιδιά 4-6 ετών.

Με την Βούλα Παναγιωτίδου και την Φεβρωνία Τεβρεντζίδου 



ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
· Πέμπτη 2 Αυγούστου, 10:00-11:30 το πρωί
Τα ιστορημένα δεδομένα: Η ιστορία, οι ήρωες

Ένας διαφορετικός τρόπος να διαβάσεις τα αγαπημένα σου βιβλία: καταγράφοντας τα δεδομένα τους. Πόσοι πρωταγωνιστές, τι ηλικία έχουν, σε ποια εποχή εξελίσσεται η πλοκή, υπάρχουν ζώα που παίρνουν μέρος; Για παιδιά 6-12 ετών.

Στο Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης μας.

Σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ - Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς.

· Παρασκευή 3 Αυγούστου, 11:00-12:30 το πρωί
Φωτογραφημένα δεδομένα: Τα ρούχα

Οι φωτογραφίες γίνονται υλικό για να καταγράψουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Γίνονται αφετηρία για να παρατηρήσουμε τα ρούχα ανθρώπων από άλλες εποχές και άλλα μέρη. Για παιδιά 7-10 ετών.

Σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων – Παράρτημα Κιλκίς

· Παρασκευή 24 Αυγούστου, 11:00-12:30 το πρωί
Αφιέρωμα στην Αστυνομική λογοτεχνία: Ντετέκτιβς

Γνωρίζουμε διάσημους ντετέκτιβ. Παρατηρούν, καταγράφουν, παρακολουθούν. Είναι μεγάλοι, είναι μικρά παιδιά, όλοι αναγνωρίζουν την ξεχωριστή σημασία των δεδομένων στη διαλεύκανση ενός εγκλήματος. Γνωρίζουμε διάσημους ντετέκτιβ. Για παιδιά 7-12 ετών.

Με την Καλλιόπη Μητσακάκη

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
· Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, 11:00-12:30 το πρωί
Καταγράφοντας την ιστορία της οικογένειάς μου

Μια οικογενειακή φωτογραφία, ένα κειμήλιο μπορούν να αφηγηθούν μικρές ιστορίες της οικογένειάς σου. Μιλούν για ταξίδια και μετακινήσεις, για όνειρα που έγιναν πραγματικότητα, για συναντήσεις που καθόρισαν μια ζωή. Οι μικρές ιστορίες κάθε παιδιού ενώνονται και αφηγούνται τη μεγάλη Ιστορία. Για παιδιά 8-14 ετών.

Με την Ναταλία Κοσμίδου και την Όλγα Παπαδοπούλου

· Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 11:00-12:30 το πρωί
Αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία: Τόποι εγκλήματος

Μέσα στο δάσος, σε μια εγκαταλειμμένη έπαυλη, στο δρόμο μια πολυσύχναστης πόλης, ενός μικρού χωριού. Σε ποιους τόπους εξελίσσονται οι αστυνομικές ιστορίες και πώς επηρεάζουν την εξέλιξη της υπόθεσης; Για παιδιά 7-12 ετών.

Με την Μελίνα Νεοφυτίδου

· Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, 10:00-11:30 το πρωί
Περασμένα δεδομένα: Η λεία ενός πειρατικού πλοίου

Το 1602 ένα πειρατικό πλοίο επιτίθεται σε ένα εμπορικό πλοίο κάπου στο Αιγαίο. Μετά την επίθεση οι πειρατές καταγράφουν τη λεία τους και ζωντανεύουν έναν κόσμο με διαφορετικά νομίσματα, αγάπη για τα μπαχαρικά και τα μεταξωτά υφάσματα, τα πολύτιμα κοσμήματα.

Για παιδιά 7-12 ετών.

Με την Κατερίνα Αμπράζη

· Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, 11:00-12:00 το πρωί
Γιορτή λήξης

Καταγράφουμε τους αποχαιρετισμούς και τα «του χρόνου» και γιορτάζουμε το κλείσιμο ενός ακόμη καλοκαιριού που περάσαμε μαζί. Για όλα τα παιδιά.

Σε όσες δράσεις δεν αναφέρεται τόπος διεξαγωγής, θα πραγματοποιηθούν στο παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης.

Για όλες τις δράσεις απαιτείται προεγγραφή.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2341076338

Email βιβλιοθήκης: vivlkilk@sch.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.