Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

105 χρόνια από την Ιστορική μάχη που έκρινε την τύχη της Μακεδονίας

Δελτίο τύπου Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών νομού Κιλκίς 
Εορτάστηκε στο Κιλκίς η 21η Ιουνίου, 105 χρόνια από εκείνη την Ιστορική μάχη που έκρινε την τύχη της Μακεδονίας. Οι νεκροί ήσαν χιλιάδες και ανάμεσα τους διοικητές συνταγμάτων και ταγμάτων Παπακυριαζης, Καμπάνης, Καμάρας, Κορομηλάς, Διαλέτης, Κουτήφρης, Κατσιμιδης, Χατζόπουλος και ο λοχαγός Χαραλαμπος Μακρυκώστας από την Ανανυάδα Ευρτυτανίας. 

Όλοι στάθηκαν ήρωες εκείνης της μεγάλης μάχης που υπήρξε το βαρύτατο πλήγμα του Ελληνικού Στρατού κατά της απιστίας των Βουλγάρων.

Η φετινή χρονιά είχε όμως κάτι ξεχωριστό και αυτό ήταν η αναστήλωση του ξεχασμένου μνημείου του ΛΟΧΑΓΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΜΑΚΡΥΚΩΣΤΑ από το δεκαετία του 70 στα υψώματα της Μεγάλης Βρύσης και το τρισάγιο προς τιμή του την Τετάρτη 20η Ιουνίου στο"ΥΨΩΜΑ ΜΑΚΡΥΚΩΣΤΑ" που άριστα είχε οργανώσει η Διοίκηση της 71η Α/Μ Ταξιαρχίας.

Σημαντικό είναι σε κάθε προσπάθεια να αναγνωρίζουμε την συμβολή όλων εκείνων των φορέων που το κίνητρο των ενεργειών τους αποτελεί η συνείδηση της οφειλόμενης τιμής στη θυσία των γενναίων ανδρών που με το αίμα τους έγραψαν λαμπρές σελίδες στη νεότερη πολεμική ιστορία.

Με αυτές τις σκέψεις ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών νομού Κιλκίς από το 2013 που ο κάτοικος της Μ.Βρύσης Δημήτρης Προδανάς οδήγησε τον Πρόεδρό Κώστα Παπανικολάου και το μέλος του συνδέσμου μας Νίκο Στανημερόπουλο στο ξεχασμένο πέτρινο μνημείο του λοχαγού ΜΑΚΡΥΚΩΣΤΑ, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την ανάδειξης του.

Προσπάθησε να επικοινωνήσει με συγγενείς του Ήρωα αλλά και συμπολίτες του από την Ανανυάδα που όλοι τους έδειξαν το ενδιαφέρον. 

Το 2016 ήταν η χρονιά που ο απόγονος του λοχαγού Χαράλαμπου Μακρυκώστα, Ταξίαρχος τυο Γ.Σ.Σ και σήμερα Υποστράτηγος κος Σ. Μπούρλος βρέθηκε στο χώρο του μνημείου μετά από αναζήτηση πολλών χρόνων, και ήταν η αρχή αναστήλωσης του μνημείου του προγόνου του. 

Σίγουρο είναι σημαντικό για το Κιλκίς η καταγραφή του μνημείου από το ΓΕΣ αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι το σημείο αναφοράς για τους συγγενείς του λοχαγού ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΜΑΚΡΥΚΩΣΤΑ και των συμπολιτών του από την Ανανυάδα Ευρυτανίας.

Από την πλευρά της Διοίκησης του Συνδέσμου σεβόμενοι τόσο την Διοίκηση 71η Α/Μ Ταξιαρχία "ΠΟΝΤΟΣ" , όσο και τις όποιες πρωτοβουλίες του Υποστράτηγου κου Σ. Μπούρλου που αφορούν τους συγγενείς του Λοχαγού ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΜΑΚΡΥΚΩΣΤΑ απλώς θέτουμε στην διάθεσή τους το Διοικητικό Συμβούλιο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.