Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Πελίδης: Η ανατροφοδότηση ως εργαλείο στην προπονητική διαδικασία

Γράφει ο
Γιώργος Πελίδης*
Η ανατροφοδότηση ως εργαλείο στην προπονητική διαδικασία της ανάλυσης στο ποδόσφαιρο. Ο ρόλος της ανατροφοδότησης στον αθλητισμό είναι η πληροφορία, η ενθάρρυνση, η παρακίνηση για την επανάληψη της προπονητικής διαδικασίας και την βελτίωση της απόδοσης. 


Στόχος της ανατροφοδότησης είναι η μείωση του επιθυμητού με το πραγματικού αποτελέσματος , η υποκειμενική εκτίμηση του αγώνα και η αδυναμία του ανθρώπινου εγκεφάλου να αντιληφθεί το σύνολο των συμβάντων γύρω του, ισχύει τόσο για τον προπονητή όσο και για τον ποδοσφαιριστή.

Ο προπονητής για να πετύχει την καλύτερη δυνατή ανατροφοδότηση στους παίκτες προσπαθεί να το πετύχει δια μέσω της παρατήρησης. Κατά την διάρκεια της παρακολούθησης του παιχνιδιού από τον προπονητή σχηματίζονται εικόνες –παραστάσεις από θετικές και αρνητικές απόψεις.

Τα αποτελέσματα της παρατήρησης αυτής λαμβάνονται υπό και έτσι προχωρά η προπονητική διαδικασία μετά το τέλος του αγώνα ή της προπόνησης και η διαδικασία επαναλαμβάνεται για την προετοιμασία του επόμενου παιχνιδιού.

Ποια είναι η πραγματικότητα όμως: Κατά την διάρκεια της παρακολούθησης του αγώνα συμβαίνουν πολλά γεγονότα που όμως δεν καταγράφονται στην μνήμη ή μπορεί να ξεχαστούν εύκολα αφού επηρεάζονται από συναισθήματα και προσωπικές εντυπώσεις, έτσι όταν φτάνει η στιγμή της ανάκλησης των εικόνων για να δοθεί η πληροφορία συνήθως δεν είναι έγκυρη.

Το αποτελέσματα των ερευνών έχουν αποδείξει ότι για την παρατήρηση του παιχνιδιού ένα άτομο δεν είναι ικανό να παρακολουθήσει όλα τα γεγονότα που είναι πιθανό να συμβούν κατά την διάρκεια ενός αγώνα σε όλη την επιφάνεια του γηπέδου. Έτσι η ανατροφοδότηση στηρίζεται σε μερική πληροφόρηση η οποία σίγουρα είναι ανεπαρκείς με αποτέλεσμα να χάνονται ευκαιρίες για την βελτίωση της απόδοσης της ομάδας ή των παικτών ατομικά.

Έτσι ο προπονητής πρέπει να αναζητήσει την λύση στο πρόβλημα στο οποίο όλες οι οπτικές πληροφορίες δια μέσω του ανθρώπινου συστήματος είναι πολύ δύσκολο να επεξεργαστούν, αν η επιθυμία είναι η ανεύρεση της αντικειμενικής αποτίμησης των συμβάντων που συμβαίνουν στον αγωνιστικό χώρο.

Καταλήγοντας διαπιστώνουμε ότι στον σύγχρονο ποδόσφαιρο τα τεχνολογικά μέσα είναι πλέον απαραίτητα στην προπονητική διαδικασία ,όπως και οι ειδικοί αναλυτές, έτσι ώστε οι πληροφορίες που θα παρέχονται να είναι έγκυρες αντικειμενικές και αξιόπιστες για να μπορέσουν να πετύχουν δια μέσω αυτών τις μεγάλες επιδόσεις. 


* Γιώργος Πελίδης
Α.Π.Θ.: Ειδικότητα ποδοσφαίριση
Προπονητής ποδοσφαίρου UEFA C΄ B΄ A΄
Performance Analysis - Αναλυτής απόδοσης ποδοσφαίρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.