Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς: Ανέβασαν το θερμόμετρο οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου

Της Πάολας Χαραλαμπίδου
Ένα θέμα που έλαβε μεγάλες διαστάσεις στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της 8ης Μαΐου ήταν, πέραν του «Κλεισθένη», η εφαρμογή του προγράμματος της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης από το Δήμο Κιλκίς. Η υποχρεωτική φοίτηση δηλαδή των νηπίων από 4 ετών στα νηπιαγωγεία, από το ερχόμενο σχολικό έτος. 

Πέρα από την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι των δημοτικών παιδικών σταθμών, στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς για το ίδιο θέμα, είχαμε και την παραίτηση της Βασιλικής Σαπλατέρα από μέλος του Δ.Σ. του οργανισμού Παιδικών Σταθμών του Δήμου Κιλκίς, αλλά και καταγγελία του δημοτικού συμβούλου Κώστα Ζώτου σχετικά με την «φασιστική» όπως την χαρακτήρισε την ώρα της συνεδρίασης, συμπεριφορά του Αντιδημάρχου Κιλκίς Άκη Πιπερίδη, σε βάρος της εκπροσώπου των Παιδαγωγών Παιδικών Σταθμών του Δήμου Κιλκίς κ. Παναγιώτας Γιάλλου.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Η κ. Παναγιώτα Γιάλλου, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, λαμβάνοντας το λόγο στα προ ημερησία διατάξεως θέματα, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση τόσο των παιδαγωγών όσο και των γονέων να λαμβάνονται αποφάσεις από την Τ.Α. σε βάρος των εργαζομένων που υπηρετούν σ΄αυτήν χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η άποψη τους και η το δικαίωμα των γονέων να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη δομή που θα ενταχθεί το παιδί τους στην προσχολική ηλικία.

Υποστήριξε ότι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στηρίζουν την καθημερινότητα χιλιάδων οικογενειών και προσφέρουν υψηλής ποιότητας παιδαγωγικού και εκπαιδευτικού έργο. Προσέθεσε δε ότι με την εφαρμογή του νόμου χάνονται θέσεις εργασίας για συμβασιούχους, ενώ καταργούνται νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των παιδαγωγών στους παιδικούς σταθμούς, όπως η παιδαγωγική ενασχόληση των νηπίων μέχρι 6 ετών, υποβαθμίζοντας τον παιδαγωγικό τους ρόλο και μετατρέποντας στην ουσία τους χώρους παιδαγωγικής εκπαίδευσης σε χώρους φύλαξης.

Στο σημείο αυτό, και ενώ φάνηκε από πλευράς δημοτικής αρχής, η διάθεση να μη δοθεί συνέχεια στο θέμα, με προτροπή του Π. Τονικίδη ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, για να μάθει αργότερα το σώμα ότι η εν λόγω απόφαση πάρθηκε ομόφωνα από τριμερή επιτροπή, αποτελούμενη από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Δήμαρχο Κιλκίς και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας εκπαίδευσης.

Και αυτή ακριβώς η έλλειψη ενημέρωσης τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Παιδικών Βρεφονηπιακών Σταθμών, ήταν αυτή που προκάλεσε την αντίδραση μεγάλου μέρους του σώματος.

Υπερασπιζόμενος την απόφαση αυτή, ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Σισμανίδης είπε ότι επρόκειτο ουσιαστικά για πολιτική προσωπική θέση. Προσέθεσε δε ότι οι εργαζόμενοι των δομών του Δήμου επιτελούν εκπαιδευτικό έργο, ότι δεν θίγονται οι θέσεις εργασίας τους και ότι ούτως ή άλλως η λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών καθίσταται προβληματική λόγω σοβαρών θεμάτων που αντιμετωπίζουν με τις άδειές τους. 

Εντύπωση προκάλεσε στη συνέχεια, η προσπάθεια απόδοσης της αντίδρασης των βρεφονηπιοκόμων, στην κόντρα όπως είπε χαρακτηριστικά, που έχουν με τους νηπιαγωγούς, καθώς επίσης και ότι στην ουσία, η απόφασή του δεν είχε τόση σημασία, καθότι η εισήγηση των δύο άλλων μελών της επιτροπής ήταν θετική και συνεπώς ήδη πλειοψηφική.

Και κάπως έτσι, με την έναρξη του πρώτου θέματος ημερήσιας διάταξης και με την αποχώρηση των εργαζομένων που ήταν παρόντες, το θέμα θεωρήθηκε λήξαν. Μόνο όμως για τα επόμενα λεπτά, καθώς ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι ανέπτυσσαν τις θέσεις τους για τον «Κλεισθένη» εντός της αίθουσας συνεδριάσεων, έξω από αυτήν δινόταν συνέχεια με φωνές και ένταση. 

Μάλιστα, η συνεδρίαση διεκόπη όταν εισήλθε στην αίθουσα ο Κ. Ζώτος, ωρυόμενος για την «φασιστική συμπεριφορά» του αντιδημάρχου Κιλκίς Άκη Πιπερίδη σε βάρος της εκπροσώπου των Παιδαγωγών Παιδικών Σταθμών του Δήμου Κιλκίς κ. Π. Γιάλλου. Το επεισόδιο που καταγγέλλει ο Κ. Ζώτος, ως μάρτυρας, συνέβη στις σκάλες του Δημαρχείου.

Καταγγελία Ζώτου
Λυπάμαι διότι είμαι υποχρεωμένος να καταγγέλλω την ανοίκεια και αυταρχική συμπεριφορά του αντιδημάρχου Κιλκίς Άκη Πιπερίδη σε βάρος της εκπροσώπου των Παιδαγωγών Παιδικών Σταθμών του Δήμου Κιλκίς κ. Παναγιώτας Γιάλλου.

Η κ. Γιάλλου διέπραξε το "αμάρτημα" να διαμαρτυρηθεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς για τον τρόπο με τον οποίο η διοίκηση του δήμου αποδέχτηκε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. 

Εκφράζοντας τις θέσεις των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς ανέπτυξε τα επιχειρήματα και τις ενστάσεις τους με απόλυτα κόσμιο τρόπο, όπως έχει δικαίωμα να πράττει κάθε πολίτης - δημότης ή εργαζόμενος σε υπηρεσία του δήμου.

Η απόφαση για τη συμμετοχή του Δήμου Κιλκίς στο πιλοτικό πρόγραμμα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, λόγω της σοβαρότητας του θέματος έπρεπε να ληφθεί, ύστερα από γνωμάτευση του Ανώτατου οργάνου αποφάσεων, που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Στη δική μας περίπτωση δεν έγινε καμία αναφορά επί του θέματος ούτε στο Δ.Σ του Νομικού Προσώπου των Παιδικών Σταθμών.

Φαίνεται όμως ότι η δημοκρατική ευαισθησία αποτελεί άγνωστη αρετή στη διοικούσα ομάδα του Κιλκίς. Και το ακόμα χειρότερο είναι πως ο αντιδήμαρχος κ. Πιπερίδης δεν ανέχεται ούτε καν τη διατύπωση αντίθετης με τη δική του άποψης- θέσης. Έτσι μετά το πέρας της συνεδρίασης, προέβη σε ανοίκεια φραστική επίθεση κατά της υπαλλήλου του δήμου.

Καταγγέλλω τη συμπεριφορά αυτή και στο βαθμό που γίνεται ανεκτή χωρίς αντιδράσεις, καταγγέλλω και τη διοικούσα πλειοψηφία διότι είτε ταυτίζεται είτε ανέχεται αυταρχικές συμπεριφορές όπως αυτή που επέδειξε σε βάρος εργαζόμενης ο κ. Πιπερίδης.

Κώστας Ζώτος
Δημοτικός Σύμβουλος Κιλκίς.


Παραίτηση Σαπλατέρα
Δυστυχώς μια ακόμα αντιδημοκρατική και αντιδεοντολογική πράξη του δημάρχου με  αναγκάζει να σας υποβάλω την παραίτησή μου από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Παιδικών Βρεφονηπιακών Σταθμών, ως μόνη εκπρόσωπος σ` αυτό της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης ΔΗΜΟΣ ΑΞΙΩΝ.

Με την παραίτησή μου αυτή καταγγέλλω τη πράξη του δημάρχου να υπογράψει τη  συμμετοχή του Δήμου Κιλκίς στο πρόγραμμα της υποχρεωτικής φοίτησης των νηπίων από την ακαδημαϊκή περίοδο 2018-19, χωρίς προηγουμένως να ζητήσει τη γνώμη του ΔΣ του Οργανισμού μας.

Χωρίς να μπαίνουμε στην ουσία του όλου θέματος, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η πράξη του δημάρχου να αγνοήσει -και κατ` επέκταση να υποβαθμίσει- το Συμβούλιό μας προκάλεσε τις δημοκρατικές ευαισθησίες όλων μας, ανεξάρτητα από το εάν κι άλλα μέλη του ΔΣ θα καταγγείλουν ανοιχτά την αυθαιρεσία ή εάν θα προχωρήσουν στη παραίτηση ως πράξη διαμαρτυρίας. Κάτι, που είμαι βέβαιη ότι το επιθυμούν λόγω και των δικών τους δημοκρατικών ευαισθησιών, αλλά που λόγοι σκοπιμότητας ίσως τελικά να τους συγκρατήσουν.

Η αντίληψη που διακρίνει την λειτουργία γενικώς του Δημάρχου να μην συζητά και να μην ενημερώνει το ΔΣ του οργανισμού όπως ευθαρσώς τόνισε στο ΔΣ και ο Πρόεδρός του, με βρίσκει αντίθετη. Γι’αυτό επιλέγω την παραίτησή μου ως έσχατη λύση, υπερασπιζόμενη το νόμιμο δικαίωμα κάθε μέλους του ΔΣ στην ενημέρωση ,στο διάλογο και τέλος στην επιλογή να έχω γνώμη.

Με τιμή
Η δημοτική σύμβουλος
Βασιλική Σαπλατέρα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.