Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Φεστιβάλ ιστορικής αναβίωσης της μάχης του Ρούπελ


Φεστιβάλ ιστορικής αναβίωσης της μάχης του Ρούπελ, ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Σιντικής στην εκδήλωση «Ρούπελ 1941. Η αναβίωση» (www.roupel1941.gr), που θα πραγματοποιηθεί στις 12 και τις 13 Μαΐου 2018 στο θρυλικό οχυρό Ρούπελ στις Σέρρες

Στόχος της εκδήλωσης, που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας λαών και κρατών, ώστε να μη ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη φρίκη του πολέμου, καθώς και η ανάδειξη του ιστορικού τουρισμού στο βόρειο τμήμα των Σερρών.

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση θα παρακολουθήσουμε για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος την εκδήλωση αναβίωσης της μεγάλης μάχης στα οχυρά του Ρούπελ, που θα λάβει χώρα στις 12 και 13 Μαΐου 2018.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζουμε για ακόμη μια χρονιά τη συγκεκριμένη εκδήλωση, καθώς θεωρούμε χρέος μας να αναδεικνύουμε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης.

Οι επισκέπτες που θα βρεθούν στα Οχυρά τις δύο αυτές ημέρες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τα γεγονότα του 1941 στο Ρούπελ, εκεί όπου οι προγονοί μας ύψωσαν το ανάστημά τους μπροστά στον κατακτητή και υπερασπίστηκαν την πατρίδα μέχρι τέλους, αρνούμενοι να παραδώσουν τα οχυρά. Μέσω της αριστοτεχνικής αναπαράστασης, θα ζωντανέψουν οι ιστορικές μας μνήμες και οι νεότερες γενιές θα ενημερωθούν με τον καλύτερο τρόπο για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τότε και για το ένδοξο παρελθόν των Ελλήνων αγωνιστών.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που και φέτος συμμετέχουμε ενεργά ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην εκδήλωση αναβίωσης, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη του ιστορικού τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών», δήλωσε οΑντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης.

Με τη χρήση εντυπωσιακών εφέ πυρών, εκρήξεων και αεροπορικών προσομοιώσεων, την Κυριακή 13 Μαΐου 2018, οι επισκέπτες θα ζήσουν λεπτό προς λεπτό τη λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών εισβολέων να καταλάβουν το απόρθητο οχυρό Ρούπελ και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπερασπιστών του, θα ακούσουν το περήφανο «όχι» του διοικητή Δουράτσου και θα συγκινηθούν με τους ήρωες που αποχώρησαν με το κεφάλι ψηλά αήττητοι.

Η φετινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον ήρωα λοχαγό πυροβολικού Αλέξανδρο Κυριακίδη, που σκοτώθηκε στη διάρκεια της γερμανικής επίθεσης στο Ρούπελ.

Στη διάρκεια του διημέρου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ζωντανά διοράματα, ελληνικού και γερμανικού στρατοπέδου εκστρατείας Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και σε εκθέσεις που θα λειτουργούν στον κεντρικό χώρο και στην υπόγεια στοά του οχυρού Ρούπελ. Συγκεκριμένα:

• Ελληνικό Στρατόπεδο Εκστρατείας Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: Από τη Khaki Depot (εταιρεία προϊόντων υψηλής ποιότητας για μουσεία, συλλέκτες, αναβιωτές κ.ά.). σε συνεργασία με την Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης του σωματείου «ΣΤΕΝΩΠΟΣ».

• Γερμανικό Στρατόπεδο Εκστρατείας Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Από τις ομάδες ιστορικής αναβίωσης “Kampfgruppe «Süden» – Hellenic Reenactment Group”, “Club for Military Historical Reconstruction “Brothers in Arms”και “Asociația Deutsches Freikorps”.

• Ελληνικό Στρατόπεδο Εκστρατείας 1960 - 1970 και έκθεση ιστορικών στρατιωτικών οχημάτων από το Σύλλογο Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων (ΣΙΣΟ).

• Η Συλλογή Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, μέσω του παραρτήματος της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει μέρος της συλλογής, που σχετίζεται με τη «Μάχη των Οχυρών».

• Έκθεση μαθητικού διαγωνισμού. Έργα μαθητών και μαθητριών σχολείων των Σερρών και της Θεσσαλονίκης, που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό με θέμα «Η μάχη των οχυρών» (2018).

• Κειμήλια Μάχης Οχυρών. Έκθεση Κειμηλίων «Μάχης Οχυρών» (1941), από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μιχάλη Τσαρτσίδη στο Σιδηρόκαστρο.

• Έκθεση γλυπτού με φως και σκιά: Το «Σπίτι της Σκιάς» του Τριαντάφυλλου Βαϊτση (Ξάνθη) παρουσιάζει το γλυπτό «Πνεύμα Οχυρό».

• Ντοκουμέντα Καρατάς. Έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων (εφημερίδες, επιστολικά δελτάρια, σελίδες ημερολογίων, αυτοσχέδια τραπουλόχαρτα κ.ά.) που βρέθηκαν σε εγκαταλελειμμένες στοές του οχυρού Καρατάς.

• Έκθεση μοντελισμού. Ο Σύνδεσμος Μοντελιστών Σερρών και μοντελιστές από τη βόρεια Ελλάδα, παρουσιάζουν δημιουργίες τους εμπνευσμένες από τη «Μάχη των Οχυρών» και γενικότερα τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

• «Οχυρά ιστορίας». Τα οχυρά του Μπέλλες και του Αγκίστρου, με τον φακό του Άνθιμου Γεωργιάδη (ευγενική χορηγία “Αratos Group”).

• Τα πρωτοσέλιδα του 1941: Πώς κατέγραψαν και παρουσίασαν την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων της εποχής. Η γερμανική επίθεση και ηρωική αντίσταση των υπερασπιστών των οχυρών, μέσα από τα ρεπορτάζ των εφημερίδων του 1941.

• Γελοιογραφίας και σκίτσα. Πώς είδαν Έλληνες και ξένοι σκιτσογράφοι, την επίθεση των ναζιστικών στρατευμάτων κατά της Ελλάδας στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

• Φωτογραφίες της επίθεσης. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την γερμανική επίθεση και την αντίσταση των οχυρών, από το αρχείο του ερευνητή και συγγραφέα Ηλία Κοτρίδη.

• Metaxas Line Infographics. Tο μεγάλο τεχνικό έργο της «Γραμμής Μεταξά» με αριθμούς και μεγέθη.

Επίσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί Ρετρό Παρέλαση, με ιστορικά στρατιωτικά οχήματα, αναβιωτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κλασσικούς ποδηλάτες, το Σάββατο 13 Μαΐου 2018, στην κεντρική πλατεία Σιδηροκάστρου, στις18.00. Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη Xοροεσπερίδα 1940s με τραγούδια, χορούς και dress code εποχής, στο προαύλιο της ΛΑΦ Σιδηροκάστρου, στις 20.00.

Xορηγοί: “ΜYTILINEOS – ΑΙΟΛΙΚΗ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ”, “ΠΑΥΛΙΔΗΣ-ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ”, Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Επιμελητήριο Σερρών, Ιαματικές Πηγές Σιδηροκάστρου.

Με την υποστήριξη: UNESCO Σερρών, Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αερολέσχη Σερρών, ΚΤΕΛ Σερρών, ΣΙΣΟ, Εξόρυξη Α.Ε, ΣΕΑΝ Σερρών, Aratos Group, Khaki Depot, “Kampfgruppe «Süden”, “Brothers in Arms””, “Asociația Deutsches Freikorps”, Σύνδεσμος Μοντελιστών Σερρών, Shadow – To σπίτι της Σκιάς, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Τσαρτσίδη, Skydive Thessaloniki, Eκπαιδευτικός Οργανισμός ΠΕΤΡΑ, ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Μεθοριακός Σταθμός, Κλασικοί Ποδηλάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.