Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή ο Χ. Χατζησάββας

Δελτίο τύπου Χ. Χατζησάββα
Το τουριστικό ταχύπλοο τύπου καταμαράν με την ονομασία «ESREF JALE», εγγεγραμμένο με αριθμό IMO 9053701 και MMSI 271010098 υπό σημαία Τουρκίας, πραγματοποιεί δρομολόγια μεταξύ της Πέτρας Λέσβου και Κυδωνιών ή άλλως Αϊβαλί στην αντίπερα πλευρά.

Σύμφωνα με καταγγελίες, το εν λόγω τουριστικό σκάφος δεν πληροί τα νόμιμα απαιτούμενα και δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι και σήμερα με τις Κοινοτικές Οδηγίες, την Διεθνή Σύμβαση SOLAS αλλά και την Εθνική μας νομοθεσία ως κράτος υποδοχής.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ο Τουρκικός Νηογνώμονας του έχει εκδώσει πιστοποιητικό Κλάσης ως «ΔΥΝΑΜΙΚΩΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΟ» (συγκεκριμένα [+1] 1Α5 Κ50 ALUMINIUM CATAMARAN PASSENGER SHIP DSC) και το εν λόγω σκάφος φέρει Πιστοποιητικό Ασφαλούς Διαχείρισης ως Συμβατικό Επιβατηγό Πλοίο.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει εκδώσει μια σειρά από πιστοποιητικά και εξαιρέσεις ως επιβατηγό πλοίο σε πολλούς τομείς για το συγκεκριμένο σκάφος, ακόμη και σε τομείς πυρασφάλειας αφού είναι αμφίβολο αν διαθέτει πυραντοχή κλάσης Α30 ή Α60, όπως προβλέπεται για την κατηγορία του.

Έτι περαιτέρω, το εν λόγω σκάφος δεν διαθέτει τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά σύμφωνα με τις Συμβάσεις για την Ασφάλεια της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα, σύμφωνα με τις Κοινοτικές Οδηγίες ή έστω σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Κλάσης το οποίο φέρει.

Συγκεκριμένα δεν φέρει τα ακόλουθα πιστοποιητικά και άδειες:

1) Dynamically Supported Craft Permit tο Operate,

2) Dynamically Supported Craft Construction and Equipment Certificate,

3) Type Rating Certificate for the Captain and the Engineer,

4) Class Certificate (Passenger Ship [Dynamically Supported Craft]).

Η σύνθεση του πληρώματος του απαρτίζεται από ναυτικούς οι οποίοι δεν διαθέτουν την προβλεπόμενη εκπαίδευση, χωρίς την κατοχή Ειδικού Τύπου Πιστοποιητικών Ναυτικής Ικανότητας για την κατηγορία του πλοίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει ορατός κίνδυνος για την ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας από κακούς χειρισμούς και κατά συνέπεια να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των επιβατών ανά πάσα στιγμή λόγω απειρίας του πληρώματος και των αξιωματικών.

Εκτελεί διεθνείς δρομολογιακούς πλόες με μεγάλο πρωτόκολλο επιβατών, ενώ οι λειτουργικές του απαιτήσεις αναφέρουν ότι η χωρητικότητα επιβατών είναι για ημερήσιες κρουαζιέρες. (LIST OF OPERATIONAL LIMITATIONS: / Exemptions / Passenger Capacity for Daily Cruises).

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για ένα ακόμη τουριστικό σκάφος υπό τουρκική σημαία με τον ονομασία «NAZLI JALE» εγγεγραμμένο με αριθμό IMO 8506945 και MMSI 271043855.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Πως προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να αξιολογήσει τα καταγγελλόμενα και σε ποιες ενέργειες θα προβεί;

Τι προτίθεται να πράξει το αρμόδιο Υπουργείο σχετικά με την καταγγελία πως ενώ ο τουρκικός Νηογνώμονας εκδίδει πιστοποιητικό κλάσης στα εν λόγω σκάφη, τα οποία ελλιμενίζονται στην χώρα μας, ως «ΔΥΝΑΜΙΚΩΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΟ», εντούτοις αυτά δεν είναι εφοδιασμένα με τα απαιτούμενα πιστοποιητικά της κατηγορίας τους;

Θα προβεί το αρμόδιο Υπουργείο σε έλεγχο σχετικά με την διαθεσιμότητα στα εν λόγω σκάφη των πιστοποιητικών και αδειών τα οποία αναφέρονται ανωτέρω και σε περίπτωση διαπίστωσης έλλειψης αυτών, τι προτίθεται να πράξει αναφορικά με την χορήγηση άδειας απόπλου από ελληνικό λιμένα;

Πως θα προστατεύσει η ελληνική Πολιτεία τους Έλληνες επαγγελματίες του χώρου αλλά και τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι χρησιμοποιούν τα εν λόγω τουριστικά σκάφη

«Φάρμακα από την Αλβανία;» 

Σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων κατήγγειλε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, μέσω ανάρτησης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα παρέθεσε κατάλογο με πενήντα επτά (57) σκευάσματα τα οποία όπως ισχυρίστηκε είτε δεν είναι διαθέσιμα στον ελληνικό λαό, είτε υπόκεινται σε περιορισμούς διάθεσης. 


Άλλος φαρμακοποιός, επίσης σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, γνωστοποίησε ότι όπως του ανέφερε πελάτης του οφθαλμίατρος, εισάγονται ακριβά φαρμακευτικά σκευάσματα από την Αλβανία, διότι εδώ είτε τελούν σε έλλειψη είτε διατίθενται ακριβότερα από ό,τι πρέπει.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Αληθεύουν τα καταγγελλόμενα από τους φαρμακοποιούς και εάν ναι τι προτίθεται να πράξει το αρμόδιο Υπουργείο;

Πότε επιτέλους θα σταματήσετε να αποφεύγετε με την ανεύθυνη και προκλητική στάση σας, το καθήκον για ενημέρωση του ελληνικού λαού μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, εσείς ο «δημοκράτης» Υπουργός Υγείας;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.