Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Οι Δήμοι Κιλκίς και Λύσης θωράκισαν τη συλλογική μνήμη του Γρ. Αυξεντίου


Τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον Κύπριο ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, που πρωτοστάτησε στον ένοπλο αγώνα της ΕΟΚΑ για την απελευθέρωση της Κύπρου από τη βρετανική κατοχή, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στο συνοριακό φυλάκιο του Ακρίτα, απέδωσαν οι αδελφοποιημένοι Δήμοι Κιλκίς και Λύσης Κύπρου. 


Το διήμερο εκδηλώσεων 17- 18 Μαρτίου που διοργάνωσαν με την υποστήριξη των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955 – 1959 και του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ (ΣΙΜΑΕ) στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς και στον Ακρίτα, θωράκισε τη συλλογική μνήμη με χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της ιστορικής δράσης της ΕΟΚΑ και της συμμετοχής του Σταυραετού του Μαχαιρά στην ένοπλη αντίσταση.

''Ο Γρηγόρης άφησε τη μάνα του την Αντωνού για να ζητήσει την αγκαλιά της άλλης μάνας του, της Ελλάδας όπου υπηρέτησε στις Ένοπλες Δυνάμεις. Επέστρεψε στην αλυσοδεμένη κόρη, την Κύπρο για να την αποκόψει από τα βρετανικά δεσμά ώστε να έρθει κοντά στη μάνα της, την Ελλάδα και ήταν μαζί μας σαν πατέρας, καλός και αυστηρός συνάμα'' είπε ο Χαράλαμπος Μπαταριάς συμπολεμιστής του Αυξεντίου και συγκλόνισε το πολυάριθμο κοινό διηγούμενος την κόλαση πυρός που έζησαν στην ομιχλώδη μάχη των Σπηλαίων, το Δεκέμβριο του 1955 προκαλώντας με στρατιωτικό τέχνασμα του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ σοβαρές απώλειες στις βρετανικές κατοχικές δυνάμεις.

Τα ποιήματα και τα τραγούδια των μαθητών της δ' τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς για το Λυσιώτη ήρωα συγκίνησαν τους θεατές όπως και η μουσικοαφηγηματική παράσταση ''Το όνειρο του Γρηγόρη'' που επιμελήθηκε ο Αντιδήμαρχος ΠολιτισμούΔημήτρης Τσαντάκης και στην οποία πρωταγωνίστησαν οι μαθήτριες της Σχολής Χορού Ματίνας Κουρσάρη και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Στενημαχιτών Κιλκίς ''Ο Άγιος Τρύφων'' και Πικρολίμνης. 

Μια δωρική χορογραφία παρουσίασαν οι χορευτές του εργαστηρίου χορού ''Χορόκραμα'' από την Κύπρο ενώ ο εξάδελφος και συναγωνιστής του Αυξεντίου Κυριάκος Γρηγοράς τραγούδησε με βροντερή φωνή το ''Ζήδρο''.

Την εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο χαιρέτισαν τηλεγραφικά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδηςσυγχαίροντας τους δύο Δήμους για την πρωτοβουλία των θεσμικών εκδηλώσεων οι οποίες συντηρούν τη μνήμη της δράσης του Γρηγόρη Αυξεντίου και το πνεύμα της θυσίας του ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ο μεγάλος άνδρας και πατριώτης δε συμβιβάστηκε με κάτι λιγότερο από τη λευτεριά της βασανισμένης Κύπρου και αφιέρωσε τα νιάτα και την ίδια του τη λιγοστή ζωή στο βωμό της ανεξαρτησίας της Μεγαλονήσου μπαίνοντας στο πάνθεον των Ελλήνων και Κυπρίων ηρώων, ο Δήμαρχος Λύσης ΑνδρέαςΚαουρής ο οποίος τόνισε ότι ο χωριανός μας Γρηγόρης της αξιοπρέπειας και της αξιοσύνης νίκησε το πεπρωμένο του και έγινε ολοκαύτωμα στη σπηλιά του Μαχαιρά για το ιδανικό της ελευθερίας και η εκπρόσωπος του Προξενείου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Γεωργία Παστελή.

Στον Ακρίτα, την Κυριακή 18 Μαρτίου μετά τη θεία λειτουργία τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών από τις τοπικές αρχές και εκπροσώπους φορέων ενώ στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού, μετά τους επίσημους χαιρετισμούς, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσάτου, ο Σύλλογος Κρητών ''Το Αρκάδι'' και το ''Χορόκραμα''.

Το διήμερο εκδηλώσεων μνήμης ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη και ξενάγηση των τοπικών αρχών και των πολιτών στο Ιστορικό Μουσείο – Φυλάκιο ''Γρηγόρης Αυξεντίου'' το οποίο οι Δήμοι Κιλκίς και Λύσης Κύπρου προσπαθούν να αναδείξουν ως κιβωτό της σύγχρονης ιστορίας.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Δημαρχείο Κιλκίς συνάντηση της κυπριακής αντιπροσωπείας με το Δήμαρχο Κιλκίς όπου συζητήθηκε εκτενώς το καταστατικό του υπό σύσταση Συνδέσμου Φίλων Μουσείου – Φυλακίου Ακρίτα ''Γρηγόρης Αυξεντίου''.

Το διήμερο εκδηλώσεων μνήμης του Γρηγόρη Αυξεντίου τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Γ. Γεωργαντάς, ο Γ. Δημητριάδης ως εκπρόσωπος του Πολιτικού Γραφείου του βουλευτή Θ. Παραστατίδη, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Σ. Μιλτιάδης, οι Δήμαρχοι Κιλκίς Δ. Σισμανίδης και Λύσης Α. Καουρής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Δ. Κυριακίδης, οι Αντιδήμαρχοι Αικ. Γιαννακούλα -Ζιούτα, Ι. Δημητριάδης, Δ. Τσαντάκης, Αικ. Γιαννακούλα -Ζιούτα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Α. ΔημάκηΓ. Μπαλάσκας, Ι. Σισμανίδης Ν. Τατίδης, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ακρίτα Α. Φλώρου, ο δημοτικός σύμβουλος Λύσης Κ.Κοντοβούρκης, οι κ.κ. Χ. Μπαταριάς και Κ. Γρηγοράς από το Σύνδεσμο Αγωνιστών ΕΟΚΑ και τη ΣΙΜΑΕ, ο Π. Σουρουλλάς από την οικογένεια Αυξεντίου, ο περιφερειακός σύμβουλος Π. Θωμαϊδης, η Ελ. Γεωργιάδου ως εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ι. Ταλαμπίρης και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Δ. Χαραλαμπίδης, ο ταξίαρχος της 71ης Α/Μ ''Πόντος'' Π. Καπραβέλος, ο Διευθυντής του ΕΒΕ Κιλκίς Γ. Ηλιάδης ο π. βουλευτής Θ. Πασσαλίδης, εκπρόσωποι της Ένωσης Αποστράτων Κιλκίς, του Συλλόγου Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων, της Ένωσης Κυπρίων Αγωνιστών Β. Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, της Κυπριακής Εστίας Ελλάδας, και των κυπριακών φοιτητικών οργανώσεων ΠΕΟΦΘ, ΕΦΕΚ και Πρωτοπορία.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.