Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Αγαθοπούλου: Η αναπτυξιακή προοπτική του νομού Κιλκίς

Παρέμβαση τ. βουλευτή Κιλκίς Ειρήνης-Ελένης Αγαθοπούλου για το αναπτυξιακό συνέδριο της Κ. Μακεδονίας 
Ο νομός Κιλκίς έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: συνορεύει με το νομό Θεσσαλονίκης και η πρωτεύουσά του βρίσκεται τόσο κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, που θα μπορούσε να θεωρηθεί και προάστιο αυτής. Το γεγονός αυτό, κατά καιρούς έχει εκτιμηθεί ως μεγάλο πλεονέκτημα. 

Φαίνεται όμως, πως ποτέ δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε. Παραμένει, λοιπόν, ένα πλεονέκτημα, σε θεωρητικό επίπεδο, πρακτικά όμως φαίνεται πως περισσότερο λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη της περιοχής, αφού ποτέ δεν υπήρξε ένας οργανωμένος πολιτικός σχεδιασμός για την επίτευξη του στόχου αυτού. 

Το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Κεντρικής Μακεδονίας, που υλοποιείται αυτές τις μέρες με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της περιοχής, αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία και θα μπορούσε να είναι μια μοναδική ευκαιρία για να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν αναπτυξιακές πολιτικές, που για πολλά χρόνια παραμένουν σε επίπεδο συζητήσεων και διαβουλεύσεων.

Ο νομός Κιλκίς έχει όλες τις προϋποθέσεις για να προσφέρει ποιότητα ζωής, κοινωνική και οικονομική ευημερία στους κατοίκους του. Διαθέτει ιδιαίτερου κάλους φυσική ομορφιά (Κρούσια, Πάικο, Δοϊράνη, Αξιός), αρχαιολογικούς χώρους και χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος (Παλατιανό, Εύρωπος, Γουμένισσα, Π. Γυναικόκαστρο κ.ά.). 

Διαθέτει τη μοναδική αυτοδιοικούμενη Βιομηχανική Περιοχή της Ελλάδος – παράδειγμα προς μίμηση – με εταιρείες διεθνούς κύρους και τεράστια εξαγωγική δραστηριότητα, σε διάφορους τομείς (κατασκευαστικό, μεταποιητικό κτλ). Η ΒΙ.ΠΕ Κιλκίς, παρά την οικονομική κρίση και το κλείσιμο πολλών βιομηχανιών, συνεχίζει να δίνει δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους από το Κιλκίς, τους γύρω νομούς και τη Θεσσαλονίκη. 

Επίσης, ως πύλη εισόδου και εξόδου τουριστών και εμπορευμάτων από και προς την Ευρώπη βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ώστε να καταστεί το διαμετακομιστικό κέντρο της χώρας. Ουσιαστικά ο νομός Κιλκίς, λειτουργεί ως ενδοχώρα του μεγάλου αστικού κέντρου της Θεσ/νίκης και έχει όλες τις δυνατότητες να καταστεί ο χώρος αποκέντρωσης της Βιομηχανικής και Βιοτεχνικής δραστηριότητας αυτής. Επιπλέον, ως αγροτικός νομός, κατέχει αξιόλογες κτηνοτροφικές μονάδες, καλλιέργειες προστιθέμενης αξίας, καθώς και αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες μεταποίησης, που τα προϊόντα τους θεωρούνται ιδιαιτέρως ποιοτικά. 

Προϊόντα ΠΟΠ, όπως το κρασί της Γουμένισσας, αλλά και η άριστη ποιότητα άλλων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, όπως τα κάστανα, τα αρωματικά φυτά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα της περιοχής, μπορούν να αξιοποιηθούν για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου αυτού.

Βάσει των παραπάνω, οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για την περιοχή πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τις εξής προτεραιότητες:

Υποδομές και οδικά δίκτυα: Διασύνδεση ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς με σιδηροδρομικό δίκτυο, που θα την ενώνει τόσο με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης όσο και με τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Επίσης, η ενίσχυση του τελωνείου των Ευζώνων και η βελτίωση του οδικού δικτύου Κιλκίς-Πολύκαστρο-Εύζωνοι,Κιλκίς-Προμαχώνας, και Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι είναι ιδιαίτερης εμπορικής, αλλά και τουριστικής σημασίας, όχι μόνο για τον νομό Κιλκίς, αλλά για όλη τηνΚεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική κτλ).

Ενίσχυση αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και διασύνδεση επαγγελματικής και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τοπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες: Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων στα παραγόμενα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, δημιουργία ομάδων παραγωγών, αξιοποίηση προϊόντων ΠΟΠ και προώθηση κερδοφόρων, αναπτυσσόμενων καλλιεργειών (επιτραπέζια σταφύλια, αρωματικά φυτά κτλ). 

Η διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την έρευνα και την εκπαίδευση είναι επίσης πρωταρχικής σημασίας. Διετή προγράμματα σπουδών, που να αφορούν την αγροτική και την κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και ερευνητικά προγράμματα – σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ.ά. – για τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση της παραγωγής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων, είναι καθοριστικής σημασίας για αγροτικές περιοχές όπως το Κιλκίς. 

Ακόμη, η αξιοποίηση των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων για το ήδη υπάρχον τμήμα των ΤΕΙ είναι μια πραγματικότητα, η οποία όμως στο μέλλον πρέπει να συμπεριλάβει και τμήματα που να έχουν σχέση και με την Βιομηχανική ζώνη όπως τμήματα Logistics και τεχνολογίας εργατικού δυναμικού.

Αξιοποίηση φυσικού πλούτου και χώρων ιστορικού ενδιαφέροντος: Τόσο τα Κρούσια όσο και το Πάικο, με την απαράμιλλη ομορφιά τους και τα παραδοσιακά χωριά τους, η λίμνη Δοϊράνη, αλλά και οι χώροι ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος μπορούν να γίνουν πόλος έλξης για μονοήμερες ή ολιγοήμερες αποδράσεις τόσο των κατοίκων των διπλανών νομών όσο καιτων γειτονικών χωρών. 

Ο αγροτουρισμός ή οι φυσιολατρικές εξορμήσεις είναι ένας εναλλακτικός τρόπος διακοπών για κάθε εποχή του χρόνου και θα μπορούσε να συμβάλλει ιδιαίτερα στην προώθηση και την ανάπτυξη της περιοχής μας. Ο κατά τόπους σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων, συλλόγων και επιχειρήσεων της περιοχής, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην διεκδίκηση κονδυλίων και στην υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων.

Δημόσιοι χώροι: Μεγάλης σημασίας έργα για την ανάπτυξη μιας περιοχής είναι και η αξιοποίηση των δημοσίων αναξιοποίητων υποδομών, όπως παλιά κτίρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα, χώροι πρώην στρατοπέδων, περιοχές με απροσδιόριστο ιδιοκτησιακό καθεστώς κ.ά., τα οποία μπορούν συν τις άλλοις να βελτιώσουν και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της κάθε περιοχής. 

Για παράδειγμα, άμεσης υλοποίησης έργο έιναι η μεταφορά των Δικαστηρίων στο πρώην Εκκλησιαστικό Λύκειο από τις απαράδεκτες σημερινές συνθήκες των χώρων απόδοσης δικαιοσύνης, αλλά και η αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων σε Κιλκίς, Γουμένισσα και αλλού.

Σαφώς, υπάρχουν πολλές επιμέρους, μικρότερης εμβέλειας παρεμβάσεις, οι οποίες είναι ευκαιρία και αυτές να αναδειχθούν και να αναφερθούν στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες που θα βρεθούν στην περιοχή μας, ώστε να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό. Το συνέδριο αυτό ας είναι η αφορμή για την καλύτερη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους κυβερνητικούς φορείς και τα αρμόδια υπουργεία για την ανάπτυξη και την ανάδειξη της ελληνικής περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.