Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

"Εδώ στας Ευρώπας εμείς δεν τα σηκώνουμε αυτά"


Γράφει ο Νίκος Νίτσας
15 Μαρτίου 2018 Σήμερα. Τα στελέχη των ΕΔ κρατούνται ακόμη στις φυλακές της Αδριανούπολης. Κρατούνται νόμιμα (και δεν χωρά αμφισβήτηση). Ένα μικρομέγαλο πανηγυράκι έχει στηθεί γύρω από αυτήν την υπόθεση. 


Σύμφωνα με όσα ξέρουμε δεν χωρά αμφιβολία ότι κρατούνται νόμιμα γιατί σε τελική ανάλυση παραβίασαν έστω και χωρίς πρόθεση τους νόμους της γείτονος (λέμε και καμιά ...) χώρας. 

Διατείνονται (οι γείτονες) ότι η χώρα τους έχει νόμους και εν πάση περιπτώσει είναι ένα κράτος δικαίου. Ανέκδοτο θα μπορούσε να πει κάνεις και κατά πάσα πιθανότητα ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί. 

Εδώ στας Ευρώπας (για τον τόπο μας μιλώ) εμείς δεν τα σηκώνουμε αυτά. 
Εδώ στας Ευρώπας έχουμε νόμους και σύνταγμα (εδώ είναι που γελάνε).
Εδώ στας Ευρώπας (ναι για τον τόπο μας μιλώ) δεν κοιτάμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την χώρα μας, άλλα κοιτάμε τι μπορεί να κάνει η χώρα μας για εμάς. 

Έτσι είναι, ολίγον τι από παρτάκικα είναι όλα αυτά. Καθόμαστε αραχτοί στον καναπέ του καφέ, του σπιτιού μας, του ταβερνείου, τέλος πάντων σε κάθε μορφή καναπέ και περιμένουμε τι θα κάνει η χώρα μας για εμάς και δεν ασχολούμαστε καθόλου με τους εαυτούς μας. 

Το συγκεκριμένο γεγονός έχει πολλές προεκτάσεις και πολλαπλές τρόπον τινά εφαρμογές. Πρόσφατα έγινε και το ποδοσφαιρικό συμβάν και ήρθε και έδεσε το γλυκό (της σπέκουλας λέω εγώ ). 

Η χώρα ανακάλυψε το αυγό του Κολόμβου με την είσοδο του άλλου με το όπλο στο γήπεδο. Φωτογραφίες μονταρισμένες και μη, σχόλια για την καταγωγή του, σχόλια για την βόρεια Ελλάδα κ.λπ κ.λπ κ.λπ. 

Η απόλυτη παράνοια το απόλυτο ισοπέδωμα. Μέχρι την Ουάσιγκτον έφτασε η χάρη του. Γεγονότα και σχόλια που καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα δεν είναι ο τόπος άλλα οι άνθρωποι του. 

Είναι προφανές, και σε ότι άφορα το ποδοσφαιρικό γεγονός, ότι δεν γεννήθηκε μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Είναι προφανές ότι το πρόβλημα είναι κοινωνικοοικονομικό και έχει πολύ μεγαλύτερες παραμέτρους από αυτές που θέλουν να μας πουν. Μ' άλλα λόγια, κρύβουν την αλήθεια. 

Είχε λέει κουμπούρα ο τύπος. Λες και είναι ο πρώτος η ο τελευταίος που έχει. Μπήκε λέει με τους σωματοφύλακες του στο γήπεδο. Οι λοιποί διαθέτοντες σωματοφυλακή δηλαδή μπαίνουν χωρίς; 

Αλλά το ζήτημα είναι αυτό; Είναι όντως αυτό; Κάποιοι μίλησαν και μιλούν για αβανταδόρους μιλούν για αδιαφανείς διαδικασίες πλουτισμού κ.λπ κ.λπ κ.λπ. 

Μήπως η διαφάνεια σε αυτόν τον τόπο είναι καθημερινή πραγματικότητα που παραβιάζεται από συγκεκριμένους τύπους σαν τον μπουκαδόρο πρόεδρο; Δηλαδή, ο Ρώσσος, Πόντιος, Έλληνας, ολιγάρχης όπως αρέσκονται να αποκαλούν τον συγκεκριμένο τύπο παρέβη αυτόν τον κανόνα; 

Όχι λέω εγώ. Δεν υπάρχει διαφάνεια δεν υπάρχει ισονομία δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Αυτά είναι ουτοπικές προσεγγίσεις πλέον στην σημερινή πραγματικότητα. 

Noor1, novartis, panama papers, langarde list, εξοπλιστικά, πωλήσεις όπλων, τραίνα, ναυπηγεία, λιμάνια, αεροδρόμια, είναι πεδία επίδειξης της πραγματικής διαφάνειας και ισονομίας. Πλούσια κομμάτια της πίτας του τόπου που έχουν ξεπουληθεί έναντι πινακίου φακής με εντελώς αδιαφανείς τρόπους. 

Ο ΟΣΕ πουλήθηκε έναντι δυο μυρίων αν δεν με απατά η μνήμη μου όσο κάνει δηλαδή αυτήν την στιγμή ένας δεκαοκτάχρονος ποδοσφαιριστής, ναι δυο μύρια. 

Δεν είναι να κλαις με αυτά; Και δεν είναι να γελάς όταν κάποιοι αναγάγουν σε μείζον ζήτημα την άγαρμπη και εντελώς έξω από τα ειωθότα της χώρας μας, συμπεριφορά ενός εισαγόμενου επιχειρηματία; 

Δεν είναι να γελάς όταν προσπαθεί κάποιος να σου πει ότι είναι τραγικό αυτό που συνέβη, την ίδια ώρα που κάποιος άλλος λέει ότι δεν είναι μείζον ζήτημα η κράτηση των στρατιωτών (γιατί πάνω από όλα είναι στρατιώτες) στην Τουρκιά; 

Δεν είναι εξίσου τραγικό όταν φαίνεται πως πολλοί που εκπροσωπούν την ΕΛΙΤ συμφωνούν μαζί του; Οι μπίζνες καλά κρατούν και για να γίνουν αυτές πρέπει να καταναλωθεί αμέτρητη ποσότητα κουτόχορτου και όχι μόνον. 

Σήμερα το πρωί συνάντησα έναν κύριο ελαιοχρωματιστή παλιννοστούντα. Πρέπει να σας πω ότι κάθε φορά που βλέπω τον συγκεκριμένο κύριο ανατριχιάζω και θα σας πω το γιατί. Έχει δυο γιους ο ένας τελείωσε φαρμακευτική και ο άλλος είναι αξιωματικός του ελληνικού στρατού. Πρώτα από όλα τα παιδιά κάθε φορά που έρχονται στο Κιλκίς, πάντα πηγαίνουν να δουλέψουν μαζί του. 

Ναι ναι παρόλο που έχουν μπει στην δουλειά και οι δυο δεν ξεχνούν πότε τον πατέρα τους. Ο δεύτερος ο αξιωματικός μάλιστα αποφοίτησε ΠΡΩΤΟΣ το ΞΑΝΑΛΕΩ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ένας παλιννοστούντας που δεν βρήκε δικαιολογίες και δεν περίμενε σε καμιά των περιπτώσεων να κάνει κάτι η χώρα του για αυτόν. Προτίμησε να κάνει αυτός για την χώρα του, έβαλε τον πισινό του κάτω διάβασε, υπέμενε τα χίλια μύρια τέσσερα χρόνια στην σχολή και αποφοίτησε ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΑΝΑΛΜΒΑΝΩ ΠΡΩΤΟΣ (όσοι ξέρουν καταλαβαίνουν για τι άθλο μιλάμε). 

Αυτά είχα να πω και καλή σας μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.