Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Τι θα συμβεί στο Κιλκίς μετά το 2019-2020; - Μήπως ο ουραγός γίνει πρωταγωνιστής;

Φωτογραφίες: Πάνος Μαύρος, FX POINT KILKIS
Γράφει ο Πάνος Μαύρος
Είναι γνωστό πως το Κιλκίς θεωρείται ένας τόπος «λίγος» αν συγκριθεί με τα άλλα μέρη της Ελλάδας. Ένας σχετικά φτωχός νομός, ενώ η πόλη του Κιλκίς είναι αδιάφορη και χωρίς καμιά αισθητική στην εικόνα της. Περίπου το ίδιο συμβαίνει με Πολύκαστρο και Αξιούπολη, πόλεις άχρωμες, άοσμες, άγευστες. 

Η γραφική και παραδοσιακή Γουμένισσα με τα εξαιρετικά κρασιά της, «κατάφερε» και είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση, για λόγους που πρέπει να αναλυθούν ξεχωριστά... Το Κιλκίς σαν πόλη όμορφο δεν το λες, με συνέπεια και την ανύπαρκτη τουριστική κίνηση.

Ευτυχώς η έντονη παρουσία του στρατού παλαιότερα, αλλά κυρίως η λειτουργία της βιομηχανικής περιοχής Σταυροχωρίου, «έσωσαν» το Κιλκίς και τους Κιλκισιώτες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, γιατί αν περιμέναμε από τη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή και τα σιτάρια χαθήκαμε. 

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας, κλαίνε με μαύρο δάκρυ με τις τιμές που πουλάνε τα προϊόντα τους κάθε χρόνο. Α ναι, είμαστε και πολύ περήφανοι που έχουμε την περίφημη Ορθοπεδική κλινική αλλά και καλό ξερό κλίμα...

Το Κιλκίς όμως είναι τοποθετημένο σε ένα ιδιαίτερα στρατηγικό σημείο που όμως ποτέ δεν εκμεταλλευθήκαμε σαν Κιλκισιώτες. Βρίσκεται δίπλα στην «ευχή και κατάρα» που λέγεται Θεσσαλονίκη. «Ευχή» γιατί είμαστε κοντά σε μια μεγαλούπολη και εκμεταλλευόμαστε ότι μπορεί να σημαίνει αυτό ( διασκέδαση, ψώνια κυρίως) αλλά και «κατάρα» διότι η τοπική αγορά αναστενάζει κυριολεκτικά και δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι. 

Οι Θεσσαλονικείς μας βλέπουν και λίγο υποτιμητικά αφού είμαστε «επαρχία» και «ασόν Κιλκίς» που λένε συχνά κοροϊδευτικά. Επιπλέον το Κιλκίς βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με ΠΓΔΜ και Βουλγαρία. Για αυτό και συχνά αναφέρεται ως η «Πύλη της Ελλάδας», αφού είμαστε ο πρώτος νομός στο δρόμο από και προς την Ευρώπη.

Το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας του Κιλκίς κινείται στα γνωστά και τετριμένα της καθημερινότητας. Μιζέρια και γκρίνια οι μεγαλύτεροι για τα μέτρια οικονομικά, ανεργία η νεολαία, λίγο καφενείο ή καμιά καφετέρια, κανένα τσιπουράκι, ένα άθλιο τσιμεντοπάρκο που επισκέπτονται ελάχιστοι, ΠΑΟΚαρα τις Κυριακές, σουβλάκια στο πανηγύρι το Σεπτέμβριο και γενικά η ζωή συνεχίζεται χωρίς κάτι το συνταρακτικό.

Είναι σίγουρο πάντως, πως μετά το 2019-2020, το Κιλκίς θα μετατραπεί από ουραγός σε πραγματικό πρωταγωνιστή των εξελίξεων της ευρύτερης περιοχής. Με την προυπόθεση φυσικά να το καταλάβουμε και να δράσουμε από τώρα εμείς οι Κιλκισιώτες, μα κυρίως οι αξιωματούχοι της πόλης μας ( Περιφέρεια, Δήμος, Επιμελητήρια, σύλλογοι, διάφοροι φορείς, ακόμη και εμείς οι απλοί πολίτες). 

Οι παραπάνω ημερομηνίες έχουν σχέση με την παράδοση των υπο κατασκευή δρόμων και κόμβων σε Κρηστώνη-διασταύρωση Μαυρονερίου, μα κυρίως στο τελεύταιο κομμάτι Ν. Σάντα-Άσσηρος. Όταν επιτέλους όλα αυτά παραδοθούν, ο χρόνος Κιλκίς-Θεσσαλονίκη ίσως πέσει και στο μισάωρο ! Από την Τούμπα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πιο πολύ ώρα χρειάζεσαι.

Τι σημαίνει με απλά λόγια αυτό; Πως το Κιλκίς θα μετατραπεί άμεσα στο ΑΚΡΙΒΟ και ΚΥΡΙΛΕ ΠΡΟΑΣΤΙΟ της Θεσσαλονίκης. Αλλά είπαμε με ποια προϋπόθεση: Να το χειριστούμε και να το προβάλουμε έξυπνα εμείς οι Κιλκισιώτες. Το Κιλκίς θα γίνει το νέο Πανόραμα και Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης. 

Από τι να ξεκινήσουμε; Από τις ιδιαίτερα χαμηλές που θα βρει κάποιος για να αγοράσει ή να νοικιάσει σπίτι στο Κιλκίς; Γιατί δηλαδή να μένει στις άναρχα δομημένες, θορυβώδεις, βρώμικες, με υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας και γενικά υποβαθμισμένες περιοχές όπως η Ευκαρπία, Εύοσμος, Σταυρούπολη, Νικόπολη κτλ; Γιατί να αγοράσει ή να νοικιάσει σπίτι ο άλλος στην «αξιοπρεπή» Καλαμαριά όταν οι τιμές είναι διπλάσιες και τριπλάσιες από το Κιλκίς; Για να λέει ότι μένει στην συμπρωτεύουσα και όχι στο χωριό το Κιλκίς;

Αν είμαστε έξυπνοι, από τώρα πρέπει να αρχίζουμε να ανακαινίζουμε σπίτια, να δούμε «ανενεργά» οικόπεδα που μπορεί να γίνουν οικοδομές, να ξεκινήσουμε καμπάνιες προσέλκυσης νέων μόνιμων κατοίκων κυρίως Ελλήνων, αφού είναι δεδομένο πως σύντομα θα αλλάξουν πολλά στη σύνθεσή του... 

Η στρουθοκάμηλος καλά κάνει και βάζει το κεφάλι για να κάνει πως δεν βλέπει. Αλλά εμείς δεν βλέπουμε τι συνταρακτικές αλλαγές συμβαίνουν δίπλα μας;Οι νέοι μόνιμοι κάτοικοι που στην πλειοψηφία τους θα είναι Θεσσαλονικείς, θα ξοδεύουν τα χρήματά τους στο Κιλκίς ( σούπερ μάρκετ, αρτοποιεία, εμπορική αγορά, φροντιστήρια, βενζινάδικα, φόροι στο δήμο Κιλκίς κτλ). 

Είναι χιλιάδες αυτοί που δουλεύουν στο Κιλκίς το πρωί και το μεσημέρι φεύγουν στη Θεσσαλονίκη. Ας μείνουν εδώ φτηνά, όμορφα, χαλαρά και με αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής. Κι αν θέλουν να πεταχτούν στη Θεσσαλονίκη, σε μισή ώρα θα είναι εκεί με το νέο δρόμο.

Αν ήμασταν έξυπνοι, θα εκμεταλλευόμασταν και θα αναδεικνύαμε το παλιό σχέδιο κατασκευής του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης (κι όμως υπάρχει) στην πεδιάδα του Κιλκίς με τα άπειρα πλεονεκτήματα ( τέλεια μορφολογία εδάφους, χωρίς ομίχλες, δίπλα σε όλους τους σιδηροδρομικούς και οδικούς κόμβους όπως Εγνατία, Εύζωνοι κτλ). Βεβαια για όλα αυτά θέλει όραμα, τρέξιμο, δουλειά σκληρή, προσωπικότητες με ικανότητες κτλ. Το Κιλκίς όμως πάσχει από τέτοια πρόσωπα. Οι περισσότεροι είναι «λίγοι» στις απαιτητικές περιστάσεις της εποχής μας.

Αν ήμασταν έξυπνοι θα αναβαθμίζαμε την περίφημη ορθοπεδική αλλά και τη μαιευτική μας κλινική. Έτσι κι αλλιώς όλοι πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη, είτε για να γεννήσουν είτε για ιατρική περίθαλψη. Η ορθοπεδική μας «πετάει» και θα μπορούσε να προσελκύσει χιλιάδες κόσμου ( ο δρόμος που λέγαμε). 

Όσο για τη μαιευτική, γιατί να χρυσοπληρώνουμε τις ιδιωτικές κλινικές και να μην ερχόμαστε στο Κιλκίς; Ε; Γιατί; Φαντάζεστε το νοσοκομείο του Κιλκίς να είναι γνωστό για τους καλούς γιατρούς, την εξυπηρέτηση, τις καλές συνθήκες, τα φτηνά τιμολόγια; Μόνο ορθoπεδική και μαιευτική. Καλά στελεχωμένες και να βάζουν μέσο να έρθουν όλοι στο Κιλκίς. 

Και εμείς να μην προλαβαίνουμε να κάνουμε προσλήψεις. Προς το παρόν διαρροή χρήματος στη Θεσσαλονίκη και ένα απαρχειωμένο και απαξιωμένο νοσοκομείο της δεκαετίας του 50 που ούτε για μουσείο δεν αξίζει πλέον. Δεν πειράζει, περαστικά μας. Πονάει αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Αν ήμασταν έξυπνοι θα κάναμε όλο το Κιλκίς «εκπτωτική πόλη». Όλο; Ναι ΟΛΟ το Κιλκίς ένα τεράστιο Outlet! Να βρουν τρόπους και νομικές λύσεις όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς: ο εμπορικός σύλλογος, το επιμελητήριο, τα μαγαζιά μας κτλ. Να συναγωνιστείς την αγορά της Θεσσαλονίκης; Είσαι χαμένος από χέρι. Τι να συγκρίνεις; Την Τσιμισκή με την τρισάθλια 21η Ιουνίου που θυμίζει Τίρανα την εποχή του Χότζα; 

Αν όμως ο Θεσσαλονικιός, ο Σερραίος, ο τουρίστας της Χαλκιδικής και της Πιερίας ξέρει ότι υπάρχει μια ολόκληρη πόλη με φτηνά προϊόντα και σε απόσταση αστεία ( ο δρόμος που λέγαμε), σίγουρα θα έρθει. Και όχι μόνο θα ψωνίσει, αλλά θα φάει, θα πιει, θα περπατήσει στην πόλη. 

Αυτοί θα ψωνίζουν και εμείς θα έχουμε νέες θέσεις εργασίας συνέχεια και καλοπληρωμένους επιχειρηματίες. Μόνο μην πάει στο τσιμεντοπάρκο όμως και τρομάξει ο ξένος επισκέπτης. Μεράκι και αισθητική θέλει, αλλά ποιος το έχασε να το βρούμε εμείς στο Κιλκίς;

Αν ήμασταν έξυπνοι θα κάναμε πολλά ακόμη στη Δοϊράνη που αργοπεθαίνει, στο Πάϊκο, τα Κρούσια, την Πικρολίμνη, και και και... Αλλά δυστυχώς είμαστε για καμιά γιορτούλα και κανένα πανηγύρι με σουβλάκια. Μέχρι εκεί... Το 2019-2020 οι εξελίξεις στο Κιλκίς θα είναι μεγάλες και όχι μόνο εξαιτίας του δρόμου...

Συμβαίνουν κοσμοϊστορικά γεγονότα στην περιοχή μας, με μετακινήσεις πληθυσμών, εντάσεις και διαμάχες με γειτονικές χώρες και πολλά άλλα. Το Κιλκίς θα είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων. 

Είτε σηκωθούμε από από τα καφέ, κρεβάτια, πολυθρόνες, καναπέδες, είτε δεν σηκωθούμε... 

Κυριακή κοντή γιορτή

1 σχόλιο:

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.