Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Παύλος Μελάς: 148 χρόνια από τη γέννησή του

Εκατόν σαράντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη γέννηση του Παύλου Μελά (29 Μαρτίου 1870, στη Μασσαλία), το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από την οθωμανική αυτοκρατορία.

Η δράση του μέχρι τις 13 Οκτωβρίου 1904, οπότε και θανατώθηκε, τον κατέστησε θρύλο από την επόμενη κιόλας μέρα. Οι εφημερίδες δημοσίευαν αφιερώματα στη δράση του καιποιήματα γνωστών αλλά και νέων δημιουργών, όπως του Αριστομένη Προβελέγγιου, του Κωστή Παλαμά, του Ζαχαρία Παπαντωνίου, του Γεωργίου Σουρή, του Στέφανου Δάφνη κ.ά. 

Νέα δημοτικά τραγούδια συντέθηκαν και τραγουδήθηκαν για τη νεόκοπη κλεφτουριά. Το ποίημα του Κωστή Παλαμά, που δημοσιεύτηκε 12 μόλις μέρες μετά το θάνατό του στην εφημερίδα «Ακρόπολις», πέρασε στα σχολικά ανθολόγια. Ο θάνατος του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης, με αποκορύφωμα τον Ιούλιο του 1905 την δημιουργία θεατρικού έργου που παρουσιάστηκε σε θεατρική σκηνή της Αθήνας.

Η εφημερίδα «Το Άστυ» αφιέρωσε πρωτοσέλιδό του, σε πορτρέτο του ήρωα φιλοτεχνημένο από τον περίφημο χαράκτη Σωτήρη Χρηστίδη. Το ίδιο πορτρέτο έγινε αμέσως επιστολικό δελτάριο. Αλλά και στην ελληνική ζωγραφική, η μορφή του έχει ξεχωριστή θέση. «Το πορτραίτο αποτελεί αδιαμφισβήτητα την δημοφιλέστερη ιστορικά θεματογραφία, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της έννοιας της ατομικότητας. 

Η προσωπικότητα του Παύλου Μελά στάθηκε πηγή έμπνευσης για πολλούς Έλληνες ζωγράφους. Από τον Θεόφιλο με τη δισδιάστατη αντίληψη του χώρου και της προοπτικής, την προσωπική και ελεύθερη χρήση του χρώματος, καθώς και τα έντονα περιγράμματα, έως τον Φώτη Κόντογλου με την έλλειψη προοπτικής, την επίπεδη φόρμα, τα έντονα περιγράμματα, τις σκληρές πτυχώσεις, και το ελλειπτικό τοπίο που μας φέρνει πιο κοντά στη βυζαντινή παράδοση. 

Τέλος, γίνεται σύμβολο της σύγχρονης τέχνης μέσα από το νεωτεριστικό πορτραίτο της Ελένης Οικονομίδου» σημειώνει η Επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Σταυρούλα Μαυρογένη.

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη φιλοξενεί σημαντικό αριθμό κειμηλίων, φωτογραφιών και εκδόσεων που αφορούν τον Παύλο Μελά. Στη μόνιμη έκθεση και στις επτά αίθουσες του ισογείου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει τις κυριότερες φάσεις της ιστορίας της Μακεδονίας του 19ου και των αρχών του 20ού αι., καθώς επίσης τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις που επηρέασαν αποφασιστικά το μέλλον του Ελληνισμού της περιοχής.


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ | Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη
ΤΗΛΕΦΩΝΟ | 2310 229778
EMAIL | info@imma.edu.gr
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ | www.imma.edu.gr 
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ | Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, Τετάρτη 09.00-20.00 & Σάββατο 10:00-14:00
ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ | Ενήλικες 2€ - Μαθητές 1€
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ | Το μουσείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες επισκεπτών. Επίσης προσφέρει τη δυνατότητα αυτόματης ξενάγησης (υπηρεσία προσωπικής περιήγησης) σε πολλές γλώσσες και σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Ομάδες επισκεπτών γίνονται δεκτές με ραντεβού στο τηλ. 2310 229778.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ | Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο κτήριο που στέγαζε το Ελληνικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Είναι προσβάσιμο κυρίως με λεωφορείο ή με τα πόδια, για όσους διαμένουν εντός του ιστορικού κέντρου.
Όσοι έρχονται από τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 39, 33 και θα πρέπει να αποβιβαστούν στη στάση «Μητρόπολη», στην οδό Μητροπόλεως.
Όσοι έρχονται από την ανατολική είσοδο της πόλης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 33, 39 και να αποβιβαστούν στη στάση «Αγία Σοφία» στην οδό Τσιμισκή.
Κοντά στο μουσείο δεν υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης στάθμευσης, στην περιοχή όμως υπάρχουν σταθμοί αυτοκινήτων επί πληρωμή.
Επίσης, για τα Ι.Χ. στην περιοχή του Μουσείου και στο ιστορικό κέντρο λειτουργεί το σύστημα στάθμευσης ithesi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.