Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Τι ακριβώς είναι η λειτουργική προπόνηση

Επιμέλεια: Παναγιώτης Μαυρογενίδης
Ως λειτουργική προπόνηση ορίζεται το σύνολο των ασκήσεων που εκπαιδεύουν-προπονούν σε κινήσεις που είναι απαραίτητες για τη δραστηριότητα του ατόμου, σε συνδυασμό με προπονητικές παραμέτρους που εξυπηρετούν τις καθημερινές δραστηριότητες ή τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες. 


Απλές καθημερινές κινήσεις μετατρέπονται σε ένα πλούσιο ασκησιολόγιο μεταφέροντας τις αναγκαίες για το άτομο δραστηριότητες στο πρόγραμμα του γυμναστηρίου.

Από πού ξεκίνησε;
Η λειτουργική προπόνηση έχει τις ρίζες της στην αποκατάσταση τραυματισμών. Φυσικοθεραπευτές ανέπτυξαν ένα ασκησιολόγιο, το οποίο αντέγραφε τις κινήσεις που οι ασθενείς έκαναν στην καθημερινότητά τους στο σπίτι ή στη δουλειά, έτσι ώστε να καταφέρουν γρήγορα να επανέρθουν στις καθημερινές τους εργασίες, μετά από κάποιο τραυματισμό ή μετά από χειρουργική επέμβαση.

Η λειτουργική προπόνηση στον αθλητισμό
Οι αθλητές στη προσπάθεια τους να αυξήσουν τη δύναμη χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν βάρη. Οι κλασικές ασκήσεις δύναμης τις περισσότερες φορές απείχαν πολύ από τη πραγματική δραστηριότητα εξασκώντας άστοχα τους αθλητές. Η λειτουργική προπόνηση ήρθε να δώσει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα αντιγράφοντας πλήρως τις πραγματικές τους κινήσεις.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της;
Η λειτουργική προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος και της ιδιοδεκτικότητας, να αυξήσει την μυϊκή και ενδομυϊκή συναρμογή με αποτέλεσμα να προετοιμάσει καλυτέρα το σώμα ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί και να βελτιώσει κατά πολύ την αθλητική απόδοση .Τα οφέλη μπορούν να προέλθουν από το γεγονός ότι η προπόνηση δίνει έμφαση στα τρία βασικά επίπεδα κίνησης (κατευθύνσεις κίνησης ).

Εξοπλισμός
Λειτουργική προπόνηση συνήθως εφαρμόζουμε με τη βοήθεια σύγχρονων μηχανημάτων με τροχαλίες, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο αφού οι καθημερινές κινήσεις μπορούν να αντιγραφούν εύκολα με τη βοήθεια αλτήρων, fit ball, medicine balls, λάστιχων, foam rollers, δίσκων ισορροπίας.

Το functional training στο γυμναστήριο μας Kinesis-Gym πραγματοποιείται κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 19:00 - 20:00 ,στην αίθουσα Cross Training Hall.Tο ομαδικό πρόγραμμα γίνεται με την Ευμορφύλλη Ορμανίδου.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
ΕΥΜΟΡΦΥΛΛΗ ΟΡΜΑΝΙΔΟΥ
Απόφοιτη του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα ‘’Χειροσφαίριση’’. Απόφοιτη της GR.A.F.T.S. HELLAS ως εξειδικευμένη instructor σε δύο ειδικότητες: MAT PILATES TRAINER σε Professional επίπεδο και GROUP EXERCISE TRAINER σε Advanced επίπεδο με πολλές συμμετοχές σε διεθνή σεμινάρια με αντικείμενο το μαζικό αθλητισμό και την προσωπική άθληση(Group fitness, Personal training, Body spirit, Dance Aerobic- Acro yoga-Active balls-Pre & Postnatal-Nutrition-Rehabilitation-Functional Training-Cross Training workshops).

Διεθνές αναγνωρισμένη εκπαιδεύτρια του TRX Suspension Training Course(Level 1). Παρακολούθηση εξειδίκευσης ELITE GROUP FITNESS instructor(ανώτατο επίπεδο προγραμμάτων αίθουσας) από 20/9/14 έως 19/10/14 της GR.A.F.T.S. HELLAS. Υπεύθυνη στο χώρο της Reception.

Στο Kinesis-Gym κάνω τα ομαδικά προγράμματα αίθουσας ABS & HIPS, ΟΡΘΟΣΩΜΙΚΗ, AEROBIC HI-LOW, BODYPUMP, FUNCTIONAL TRAINING και PERSONAL TRAINING (περιπτώσεις προσωπικής γυμναστικής) περιλαμβάνοντας TRX, Pilates, Power Plate,Vacu, Ασκησιολόγιο με Βάρη.
Event Hours(2)

ΤΡΙΤΗ
07:00 μ.μ. - 08:00 
μ.μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.