Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Πρώτη φορά αριστερά απεργοσπάστες

Της Παναγίτσας Μιχαήλου
Η θεμελίωση του δικαιώματος της απεργίας, πέρασε μέσα από νεκρούς κι από ποτάμια αίματος. Καθώς αυτή αποτέλεσε το μοναδικό ισχυρό όπλο που είχαν οι εργαζόμενοι στην προσπάθεια τους να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.


Όπως, καλύτερες συνθήκες εργασίας, οκτάωρο κ.α. Η απεργία μέχρι τώρα ήταν το ισχυρότερο κεκτημένο των εργαζόμενων γιατί αυτή έδινε φωνή στις διεκδικήσεις τους.

Στα χρόνια των μνημονίων έγιναν απαράδεκτες νομοθετικές παρεμβάσεις μέσα από τις οποίες το ποσοστό της νομιμότητας των απεργιών μειώθηκε δραματικά.

Και τώρα μέσα από την πλέον απαράδεκτη πρόσφατη πρώτη φορά Αριστερά νομοθεσία τείνει να εκλείψει αφού εξαρτά τη νομιμότητα των απεργιών από την αύξηση του ποσοστού της απαρτίας στα Δ.Σ. άνω του 50%.

Συμπέρασμα το νεοφιλελεύθερο ξεχαρβάλωμα εργασιακών κεκτημένων κοινωνικής πολιτικής και η πώληση όσο όσο στους πλειστηριασμούς στα σπίτια του κοσμάκη συνεχίζεται άψογα από τους σε διατεταγμένη υπηρεσία συντρόφους, οι οποίοι κρύφτηκαν πίσω απ τις λέξεις, προσπαθώντας μέσα από τις αοριστολογίες τους να μας πείσουν ότι όλα πάνε καλά κι ότι εμείς βλέπουμε λάθος έργο.

Ανάμεσα δε σ' αυτά που είχαν ειπωθεί από τους συντρόφους γύρω από την ψήφιση του νόμου για τις απεργίες ήταν και το εξής απαράδεκτο. Νομοθετούμε τώρα επειδή πρέπει κι αργότερα τον καταργούμε τον νόμο!

Κι ας υποθέσουμε ότι εγώ αυτό το δέχομαι!

Εσάς σας υπογράφει κανένας ότι μέσα σ' αυτό το αργότερα θα είσαστε εσείς ακόμα εξουσία; Γιατί καμία κυβέρνηση που ακολουθεί μνημονιακές γραμμές δεν υπάρχει περίπτωση να ξεθεμελιώσει ρυθμίσεις που απογυμνώνουν εργαζόμενους από δικαιώματα κεκτημένα, αφήνοντας τους με ανύπαρκτους μισθούς και ελαστικά ωράρια.

Βλέπεις μόνο έτσι μοιάζει ελκυστικό το πακέτο για έλευση επενδυτών.

Πάντως εγώ αυτό που βλέπω ειναι πως τα πλέον σκληρά αντιλαϊκά μέτρα πάρθηκαν επί των ημερών μιας κυβέρνησης με Αριστερή ταμπέλα, που η μόνη της διαφορά από τις προηγούμενες ειναι που είχε λέει ηθικό θέμα γι' αυτά που ψήφιζε παρά τη θέλησή της.

Κατά τα άλλα όμως έστρεφε άψογα την προσοχή του κόσμου σε επιμέρους ζητήματα (σύμφωνο συμβίωσης διεμφυλικοί..κτλ) στα οποία σκόπιμα έδινε έμφαση για να περνούν τα επί της ουσίας σημαντικά με συνοπτικές διαδικασίες.

Και φτάνουμε σήμερα να βλέπουμε να πετσοκόβεται το απεργιακό δικαίωμα και να μην ανοίγει μύτη.

Που ειναι τώρα οι συνδικαλισταράδες που πουλούσαν μαγκιά πρώτη μούρη σε ταραχές και απεργίες; Που αλλού; Στις καρέκλες τους βολεμένοι να κάνουν τον Κινέζο και να προβάλουν μόνο τα ηθικά τους θέματα για ότι ψήφισαν παρά τη θέλησή τους.

Και μέσα σ' όλο αυτό ο κόσμος να προσπαθεί να συντονίσει το βηματισμό του και να αντισταθεί σ' όλα όσα προσπαθούν να του ισοπεδώσουν καθημερινότητα και μελλοντική προοπτική.

Την επόμενη βδομάδα έχει απεργία, η οποία ελπίζω να μη χαρακτηριστεί από τους κυβερνώντες προβοκάτσια κατά του κυβερνητικού έργου.

Ίδωμεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.