Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Διατροφή και γερά δόντια, 1ο μέρος


Γράφει ο Dr. Θωμάς Μακρυνιώτης*
Σε μια καθημερινότητα με γρήγορους ρυθμούς, γεμάτη στρες και έλλειψη χρόνου, η υγιεινή διατροφή παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο. Προσέχοντας την διατροφή μας νιώθουμε γεμάτοι ενέργεια, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την ημέρα, ενώ με την προσθήκη λίγης γυμναστικής στην ζωή μας μπορούμε να καταφέρουμε να κρατήσουμε το σώμα μας σε φόρμα.


Τί ρόλο παίζουν αυτά που τρώμε στο στόμα μας; Όλες οι υγιεινές τροφές είναι αυτόματα καλές για τα δόντια; Υπάρχει κάτι που θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην τους προκαλέσουμε προβλήματα;

Οι τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά στα γρήγορα δεν απαιτούν πολύ μάσημα και μεγάλη παραγωγή σάλιου. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ταυτόχρονα και η ικανότητα των δοντιών να αυτοκαθαρίζονται. Επιπλέον η ζάχαρη έχει μπει πλέον για τα καλά μέσα στην ζωή και την διατροφή μας, γεγονός το οποίο ευνοεί κατά πολύ τον σχηματισμό οδοντικής πλάκας και ανάπτυξης τερηδόνας.

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, αυτά που τρώμε φαίνονται να είναι τελικά πιο σημαντικά για την στοματική μας υγεία από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα η ίδια η οδοντόκρεμα που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Ας δούμε λοιπόν μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Η ζάχαρη είναι ο φυσικός εχθρός των δοντιών. Ο λόγος είναι ότι τα βακτήρια του στόματος μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ζάχαρη ως τροφή και με την βοήθειά της να δημιουργήσουν τερηδόνα στα δόντια και να τα καταστρέψουν.
Το άμυλο που περιέχουν οι πατάτες, το αλεύρι, το ρύζι και τα μακαρόνια δεν είναι πολύ επικίνδυνο για τα δόντια.


Ο λόγος είναι ότι τα μικρόβια του στόματος δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν τόσο εύκολα όσο την ζάχαρη. Έτσι για παράδειγμα μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης στο πρωινό είναι πιο καλή για τα δόντια από ότι μια κουταλιά ζάχαρη στον καφέ.

Προσοχή σε αναψυκτικά και χυμούς που περιέχουν οξέα. Παρ' όλο που οι φυσικοί χυμοί περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, ταυτόχρονα περιέχουν και οξέα. Σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να καταστρέψουν την επιφάνεια των δοντιών. Αν καταναλωθούν όμως σε συνδυασμό με γαλακτοκομικά προϊόντα, για παράδειγμα στο πρωινό, παίζουν μικρό ρόλο στην δημιουργία της τερηδόνας. 


Το σωστό μάσημα του φαγητού είναι καλό όχι μόνο για το στομάχι, αλλά και για την υγεία των δοντιών μας. Με τις μασητικές κινήσεις τα δόντια μπορούν να αυτοκαθαρίζονται. Επιπλέον με το να μασάμε πολλές φορές την τροφή μας παράγουμε περισσότερο σάλιο το οποίο καθαρίζει τα δόντια και διατηρεί την ισορροπία στο στόμα.


* Dr. Θωμάς Μακρυνιώτης, MSc
Προληπτική οδοντιατρική-Αισθητική-Εμφυτεύματα
Σουμελά 34
55132 Καλαμαριά
Tηλέφωνο: 2310 486744
Κινητό για επείγοντα περιστατικά: 6908 850189
web: www.familydentist.gr
e-mail: info@familydentist.gr

Ώρες λειτουργίας οδοντιατρείου:
Δε., Τρ., Πε.: 09:00 - 14:00 και 17:00 - 20:00
Τε.: 12:00 - 20:00
Πα.: 09:00 - 16:00
Σα.: κατόπιν συνεννόησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.