Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Γεωργαντάς: «Συνεχίζεται η αδικία με το τέλος επιτηδεύματος στα μικρά χωριά»

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Κιλκίς Γ. Γεωργαντάς με θέμα: «Συνεχίζεται η αδικία με το τέλος επιτηδεύματος στα μικρά χωριά». Ακολουθεί το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης :
«Με την υπ’ αριθμ. 491/17-2-2017 Επίκαιρη Ερώτηση μου για την επιβολή τέλους επιτηδεύματος ζητούσα την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των επαγγελματιών μικρών χωριών, κάτω των 500 κατοίκων, που προκαλεί η αυθαίρετη ερμηνεία του υφιστάμενου νόμου.

Ειδικότερα ενώ με το άρθρο 31 του Ν. 3986/2011 εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν την δραστηριότητα τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους που δεν βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, το Υπουργείο λαμβάνει υπόψη του όχι τον πραγματικό πληθυσμό του κάθε χωριού αλλά το συνολικό πληθυσμό των καταργηθέντων Καποδιστριακών Κοινοτήτων. Με την αυθαίρετη αυτή ερμηνεία αν περισσότερα το ενός χωριά αποτελούσαν μια κοινότητα, το κριτήριο των 500 κατοίκων δεν συνδέεται με τον πραγματικό πληθυσμό του χωριού στο οποίο βρίσκεται η επιχείρηση ή έχει την έδρα του ο μικροεπαγγελματίας, αλλά συμπεριλαμβάνεται και ο πληθυσμός των άλλων χωριών που μπορεί μάλιστα να βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα μακριά και με τα οποία αποτελούσαν παλιά μια κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης μου τον Φεβρουάριο 2017 η Υφυπουργός Οικονομικών είχε παραδεχτεί ότι «είναι άδικη αυτή η ερμηνεία και δήλωσε ότι στις επόμενες φορολογικές δηλώσεις αυτό το λάθος θα διορθωθεί».

Δυστυχώς και στις νέες φορολογικές δηλώσεις συμπεριλήφθηκε το τέλος επιτηδεύματος σε χωριά κάτω των 500 κατοίκων χωρίς δηλαδή να έχει αλλάξει κάτι. Η εξακολούθηση αυτού του δυσβάσταχτου τέλους για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε χωριά 50-100 κατοίκων είναι εξοντωτική και πολλοί εξ’ αυτών προτίθενται να διακόψουν τη δραστηριότητα τους.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Για ποιό λόγο η Υπουργός δεν έχει αποκαταστήσει την αδικία την οποία αποδέχτηκε η ίδια;

Θα συνεχίσει το Υπουργείο να παρανομεί χρησιμοποιώντας ως κριτήριο για το τέλος αυτό το νομικό πρόσωπο της ‘κοινότητας’ όταν αυτές έχουν καταργηθεί και δεν υφίστανται πλέον;»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.