Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Αν. Νεφελούδης: «Στον αέρα» από τις αρχές της επόμενη εβδομάδα η ψηφιακή πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για τις ρυθμίσεις οφειλών δανείων του πρώην ΟΕΚ

Ανοίγει μέσα στα πρώτα 24ωρα της επόμενης εβδομάδας η νέα πλατφόρμα μέσω του ΟΑΕΔ για την ηλεκτρονική καταχώρηση των αιτήσεων ρύθμισης των οφειλών που αφορούν τους οικιστές Εργατικών Κατοικιών του τέως ΟΕΚ.

Μέσω της πλατφόρμας καλούνται όλοι οι δικαιούχοι να υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά προκειμένου να αναπροσαρμόσουν και να ρυθμίσουν με πολύ ευνοϊκούς όρους τις οφειλές τους, εφαρμόζοντας τις σχετικές αποφάσεις για ενιαία τιμή κτίσης σε όλους τους οικισμούς Εργατικών Κατοικιών, τα 304 ευρώ/τμ.

Η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων , με συγκέντρωση των σχετικών δικαιολογητικών και αξιολόγησή τους από τον ΟΑΕΔ, ολοκληρώνει επιτυχώς ένα μακρύ κύκλο διαβούλευσης, με κατά τόπους επισκέψεις κλιμακίων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προς άμεση ενημέρωση των οικιστών σε όλη τη χώρα, όσον αφορά τις διαδικασίες που δρομολόγησε και υλοποίησε το υπουργείο για την ανακούφιση δεκάδων χιλιάδων δικαιούχων που κατοικούν σε οικισμούς Εργατικών Κατοικιών.

Η νέα ενιαία τιμή κτήσης είναι πολύ χαμηλότερη του μέσου πανελλαδικού όρου της τιμής κτήσης και των δανείων που είχαν δοθεί από τον πρώην ΟΕΚ, τα 735 ευρώ/τμ, ώστε να ωφεληθούν από την μεγάλη αυτή ελάφρυνση όλοι ανεξαιρέτως οι δικαιούχοι.

Οι ρυθμίσεις προωθήθηκαν μετά την έκδοση απόφασης της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφης Αχτσιόγλου που προβλέπει τη δραστική μείωση της τιμής παραχώρησης κατοικιών για 150 οικισμούς του τέως ΟΕΚ, δραστική περικοπή και ρύθμιση των τόκων υπερημερίας για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στην 30ετία (έως 360 δόσεις) και ευνοϊκότερους όρους για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, συνταξιούχοι, ΑμεΑ, κτλ).

Στις ρυθμίσεις εντάσσονται: α) Οικιστές, οι οποίοι βρίσκονται σε αναμονή έκδοσης οριστικού παραχωρητηρίου, β) οικιστές, οι οποίοι έχουν λάβει οριστικό παραχωρητήριο και βρίσκεται σε εξέλιξη ο προβλεπόμενος χρόνος αποπληρωμής, γ) οικιστές, με οριστικό παραχωρητήριο για το οποίο έχει λήξει ο χρόνος αποπληρωμής και αδυνατούσαν να ανταποκριθούν.

Η ένταξη στη ρύθμιση διευκολύνει άμεσα πολλούς δικαιούχους Εργατικών Κατοικιών να αποκτήσουν τα Οριστικά Παραχωρητήρια και να αποπληρώσουν τυχόν χρονίζουσες και μη, οφειλές τους, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό, τα αντίστοιχα έσοδα του ΟΑΕΔ.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα συνοδεύουν την αίτηση του δικαιούχου για την ένταξή του στη ρύθμιση αυτή, ορίζονται από τον ΟΑΕΔ και οι αιτήσεις εξετάζονται από τον ΟΑΕΔ.

Στις ίδιες ρυθμίσεις υπάγονται και οι οικιστές του Ολυμπιακού Χωριού όπου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την έκδοση και παράδοση στους δικαιούχους των 80 πρώτων οριστικών παραχωρητηρίων, ενώ παράλληλα υπογράφηκε από τον Γ.Γ. η πρόταση προς τον ΟΑΕΔ για την παραχώρηση στην ΓΓΑ των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΟΧ. Τέλος αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο να εκδοθεί η απόφαση παραχώρησης καταστήματος για την ενορία των κατοίκων εκεί.

Δραστηριότητες 
Γενικού Γραμματέα Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη

Στα πλαίσια των τριμερών συμφιλιωτικών συναντήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο στο Υπουργείο υπό τον Γ.Γ. Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, καταβάλλονται προσπάθειες για την επίλυση διαφορών εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν ή μεταβιβάστηκαν σε νέους ιδιοκτήτες, χωρίς να αντιμετωπιστούν ζητήματα εργατικών διαφορών, όπως το Ξενοδοχείο «Athens Ledra». Εκ μέρους του υπουργείου γίνονται προσπάθειες συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες που καλούνται να ικανοποιήσουν δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Ο Ανδρέας Νεφελούδης είχε την Πέμπτη 28 του μηνός συνάντηση και με τους εργαζόμενους και την Διοίκηση του «Παπαστράτου» στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Όσον αφορά την «Παπαστράτος» ο Γ.Γ. Ανδρέας Νεφελούδης ανακοίνωση ότι στο υπουργείο παρακολουθούμε από κοντά την υπόθεση προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στα πλαίσια της ανάπτυξης της μεγάλης αυτής επένδυσης. «Θέλουμε να βρισκόμαστε κοντά στους εργαζόμενους αλλά και την υγιή επιχειρηματικότητα» τόνισε την Πέμπτη ο Ανδρέας Νεφελούδης.

Σε συνεργασία με τα στελέχη και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου κατ εντολήν και του πρωθυπουργού, βρίσκεται σε επεξεργασία το σχέδιο για την μετατροπή της σχέσης εργασίας σε αορίστου χρόνου για 40.000 εργαζόμενους με μπλοκάκια που παρέχουν υπηρεσίες έως και σε δύο εργοδότες.

Προχωρά το σχέδιο που αφορά εργαζόμενους που είναι εγκλωβισμένοι σε επιχειρήσεις – φαντάσματα, με στόχο τη οικονομική στήριξή τους και την επιστροφή τους σε μία κανονική θέση εργασίας. Από την επεξεργασία του σχεδίου έχει ανακοινωθεί ότι θα προκύψουν άμεσα λύσεις για επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, χωρίς να έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους (Σ/Μ «Ατλάντικ», «Καρυπίδης» και «Βασίλαγας»). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.