Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Ο ρόλος του φθορίου στα δόντια μας (μέρος 2ο)


Γράφει ο Dr. Θωμάς Μακρυνιώτης*
(Διαβάστε το πρώτο μέρος του άρθρου ΕΔΩ)

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ακαδημία παιδιατρικής οδοντιατρικής (EAPD) η καθημερινή χρήση φθορίου είναι απαραίτητη για την πρόληψη και τον έλεγχο της τερηδόνας στα παιδιά. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι βρίσκεται ούτως ή άλλως μέσα στα δόντια μας, αφού αποτελεί ένα βασικό συστατικό τους. 
Εκτός από την χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας, επιπλέον πρόσληψη φθορίου μπορούμε να πετύχουμε με την φθορίωση του νερού, του γάλακτος, του αλατιού καθώς και με την χρήση φθοριούχων gel, διαλυμάτων και σταγονών.

Ήδη από το 1823 γνωρίζουμε ότι το φυσικό μεταλλικό νερό περιέχει από μόνο του φθόριο. Μερικά χρόνια αργότερα παρατηρήθηκε ότι τα δόντια γίνονται πιο ανθεκτικά με το φθόριο, πράγμα που οδήγησε το 1874 στον πρώτο εμπλουτισμού του πόσιμου νερού με φυσικό φθόριο με στόχο την υγεία των δοντιών. Σε κάποια κράτη, όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Ελβετία το πόσιμο νερό φθοριώνεται συστηματικά.

Αντίθετα στην Γερμανία κάτι τέτοιο απορρίφθηκε καθαρά για πολιτικούς λόγους. Το σκεπτικό ήταν ότι το πόσιμο νερό πρέπει να παραμείνει φυσικό χωρίς πρόσθετα στοιχεία, χωρίς όμως να αρνηθεί κανείς τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει η συγκεκριμένη πρακτική στον έλεγχο της τερηδόνας.

Ο ελεγχόμενος εμπλουτισμός του πόσιμου νερού με φυσικό φθόριο έχει αναφερθεί από το μεγαλύτερο ινστιτούτο δημόσιας υγείας των ΗΠΑ (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) σαν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα δημόσιας υγείας του 20ου αιώνα γιατί ωφελεί όλους τους ανθρώπους, χωρίς καμία κοινωνική διάκριση.

Δυο ακόμα αποτελεσματικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της τερηδόνας φαίνονται να είναι η φθορίωση του αλατιού και του γάλακτος. Το φθοριωμένο αλάτι χρησιμοποιείται ευρέως στην Γερμανία - ένα κράτος με γενική έλλειψη φθορίου - και στην Ελβετία εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η συγκεκριμένη μέθοδος προτείνεται ιδιαιτέρως και από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας (WHO).

Η φθορίωση του γάλακτος δεν είναι τόσο διαδεδομένη. Οι λίγες έρευνες που υπάρχουν έδειξαν σαφή πρόληψη της τερηδόνας στα παιδιά, αλλά η σωστή μεθοδολογία δεν φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα.

Τα λεγόμενα συμπληρώματα φθορίου, όπως οι ταμπλέτες, τα gel, οι σταγόνες και τα διαλύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παιδιά και μεγάλους με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας, ειδικά εφόσον αυτοί δεν φροντίζουν να βουρτσίζουν τα δόντια τους συχνά. Φυσικά και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την σωστή στοματική υγιεινή, αλλά έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν αποτελεσματικά στην μείωση της τερηδόνας.

Η χρήση τους πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντίατρου, ποτέ αυθαίρετα.

Μετά από όλα αυτά η εύλογη ερώτηση που προκύπτει είναι: πώς μπορώ να εξασφαλίσω καθημερινά την ιδανική ποσότητα φθορίου για μένα και το παιδί μου;

- Βασικό ρόλο στην απάντηση αυτής της ερώτησης παίζει το νερό το οποίο χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας για να πίνετε και να μαγειρεύετε. Στην Ελλάδα το κεντρικό και τα περισσότερα τοπικά δίκτυα νερού περιέχουν αμελητέες ποσότητες φθορίου. Επιπλέον, σύμφωνα με την ποιοτική αξιολόγηση του τμήματος Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που παρουσιάστηκε στο 10 Διεθνές συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας στην Θεσσαλονίκη, τα εμφιαλωμένα νερά στην Ελλάδα περιέχουν πολύ μικρή ποσότητα φθοριούχων αλάτων. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσληψη φθορίου μέσω του νερού που καταναλώνουμε καθημερινά δεν είναι αρκετή.

- Οι οδηγίες χρήσης φθοριούχου οδοντόκρεμας στα παιδιά παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα: 

- Σε μικρά παιδάκια, κάτω των 6 ετών, που καταπίνουν ακόμα την οδοντόκρεμα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την ποσότητα του φθορίου στην οδοντόκρεμα που χρησιμοποιούν καθώς και με την ποσότητα της οδοντόκρεμας που τους βάζουμε επάνω στην οδοντόβουρτσα - μέγεθος μπιζελιού!

- Η διάρκεια βουρτσίσματος θα πρέπει να ξεπερνάει κάθε φορά το ένα λεπτό, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να φτύνουν την οδοντόκρεμα όταν τελειώσουν με το βούρτσισμα και να μην ξεπλένουν το στόμα τους με νερό.

- Για τους ενήλικες προτείνεται το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα με μια φθοριούχο οδοντόκρεμα “για μεγάλους”.

- Καθημερινή χρήση φθοριούχου στοματικού διαλύματος και οδοντικού νήματος για παιδιά άνω των 6 ετών και για ενήλικες.

- Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αρκετά τρόφιμα και ποτά που καταναλώνουμε καθημερινά, όπως για παράδειγμα το μαύρο τσάι, περιέχουν μικρές ποσότητες φθορίου. 

* Dr. Θωμάς Μακρυνιώτης, MScΠροληπτική οδοντιατρική-Αισθητική-Εμφυτεύματα
Σουμελά 34
55132 Καλαμαριά
Tηλέφωνο: 2310 486744
Κινητό για επείγοντα περιστατικά: 6908 850189
web: www.familydentist.gr
e-mail: info@familydentist.gr

Ώρες λειτουργίας οδοντιατρείου:
Δε., Τρ., Πε.: 09:00 - 14:00 και 17:00 - 20:00
Τε.: 12:00 - 20:00
Πα.: 09:00 - 16:00
Σα.: κατόπιν συνεννόησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.