Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

"Συνθήκες ασφυξίας στον ΕΦΚΑ για τους εργαζομένους"

Ανακοίνωση Αριστερής Κίνησης Εργαζομένων ΟΑΕΕ
Δεν ήμασταν μάντεις όταν λέγαμε, ότι η δημιουργία του ΕΦΚΑ θα επιταχύνει την διάλυση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Δυστυχώς γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες αυτού του γεγονότος από τους διοικούντες και κυβερνώντες δεκατέσσερις μήνες μετά την ψήφιση του ν.4387/2016.
Έχουν «καταφέρει» να διαλύσουν τις συντάξεις, όπου εκτός από τις περικοπές είναι η πρώτη φορά, που έχουμε 14 μήνες καθυστέρηση στις συνταξιοδοτικές αποφάσεις, γιατί δεν ξέρουν να μας πούνε πως γίνεται ο υπολογισμός με τον καινούριο τρόπο. Έχουν διαλύσει τα έσοδα, όπου ζητάνε εισφορές με βάση εισοδήματα του 2015 (!), τα οποία σε μεγάλο ποσοστό δεν ανταποκρίνονται και στην πραγματικότητα. Έχουν καταστρέψει φυσικά το μητρώο των ασφαλισμένων με τα εκατοντάδες χιλιάδες λάθη που υπάρχουν, ενώ χαμός επικρατεί με την όποια μηχανογράφηση.

Πολλά από αυτά που εφαρμόζουν με το νόμο Κατρούγκαλου είναι παράνομα και αντισυνταγματικά και αν υπήρχε δικαιοσύνη, θα έπρεπε να έχει ήδη επέμβει.

Δεν οφείλονται αυτά που συμβαίνουν σήμερα στον ΕΦΚΑ μόνο από ανικανότητα ή από οικονομική δυσπραγία, αλλά κυρίως είναι σχέδιο, γιατί η απαξίωση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης θα ανοίξει πιο εύκολα το δρόμο για την Επαγγελματική και Ιδιωτική Ασφάλιση.

Όσοι \ες αγνοούν τους\τις εργαζόμενους \νες αργά ή γρήγορα θα τιμωρηθούν

Όπως δεν ενδιαφέρονται για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, άλλο τόσο δεν ενδιαφέρονται και για εμάς τους εργαζόμενους.

Το προσωπικό αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις αθρόες προσελεύσεις των ασφαλισμένων και κατ’ επέκταση την εξυπηρέτησή τους, καθώς έχει αποδεκατιστεί από μετακινήσεις εντός και εκτός του ΕΦΚΑ. Όλες και όλοι προσπαθούν να φύγουν με μετατάξεις ή αποσπάσεις σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα, γιατί στον ΕΦΚΑ βιώνουμε τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας με επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία μας.

Η δε Διοίκηση με εμφανή την έλλειψη οργάνωσης και στρατηγικού σχεδιασμού, αντιδρά σπασμωδικά στην προαναφερόμενη κατάσταση, που λαμβάνει χώρα από την αρχή της δημιουργίας του ΕΦΚΑ, επιτρέποντας σε κάποιους υπαλλήλους να φύγουν σε άλλες υπηρεσίες και σε άλλους όχι, ενώ απαθής στην υποστελέχωση Τμημάτων, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες και οχλήσεις.

Το οργανόγραμμα σχεδιάζεται ακόμα, το οποίο μπορεί να μας δημιουργήσει αρκετά προβλήματα. Ήδη τα εικοσιπέντε Αποκεντρωμένα Τμήματα με λιγότερες αρμοδιότητες είναι κάτι ανησυχητικό.

Το ενδιαφέρον της Διοίκησης επικεντρώνεται μόνο στους «ημετέρους» υπαλλήλους με μικροεξυπηρετήσεις και ρουσφετολογία και προβαίνοντας μόνο σε και κάποιες επισκέψεις στα Τμήματα που υποφέρουν με μοναδικό στόχο να «χρυσώσουν το χάπι».

Ειδικά τα Περιφερειακά Τμήματα έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, απογυμνωμένα από προσωπικό με τον Διοικητή να ζητάει «οι καλοκαιρινές άδειες να γίνουν με φειδώ»!

Ένα γεγονός που ήδη κάποιοι προϊστάμενοι και διευθυντές έσπευσαν να εκμεταλλευτούν για τις «ανάγκες» της Υπηρεσίας ή ποιος ξέρει για τι άλλες σκοπιμότητες.

Στα Τμήματα Συντάξεων επιχειρούν να μειώσουν τις εκκρεμότητες που δημιούργησε η Διοίκηση και Υφυπουργός και ζητούν με προχειρότητα τη συμμετοχή των εργαζομένων σε ομάδες εργασίας με απροσδιόριστους όρους, στόχους και αμοιβές. Προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται να το καταφέρνουν.

Ενδεχομένως αποσκοπούν στην εντατικοποίηση, στη διεύρυνση του ωραρίου εργασίας εντός ή εκτός Υπηρεσιών και στη χρησιμοποίηση εκτός του μαστίγιου και του καρότου.

Το πόσο πολύ δεν μας υπολογίζει η Διοίκηση και ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, φαίνεται εκτός των άλλων, από τις άθλιες συνθήκες εργασίας σε πολλά κτίρια του πρώην ΟΑΕΕ, όπου δουλεύουμε χωρίς κλιματισμό και εν μέσω καύσωνα!

Άλλο ένα επακόλουθο της κατάρρευσης της λειτουργίας των Ταμείων λόγω ΕΦΚΑ. Δυστυχώς δεν συνειδητοποιούν τι μπορεί να προκαλέσουν σε εργαζόμενους ήδη επιβαρυμένους σωματικά και ψυχικά. Ξεχάσανε νωρίς ότι μόλις πριν λίγες μέρες είχαμε την απώλεια συναδέλφου του πρώην ΟΑΕΕ εν ώρα εργασίας… Και η Διοίκηση έλαμψε για άλλη μια φορά με την απουσία της. Η συνολική κατάσταση που βιώνουμε με την οικονομική πίεση, την εργασιακή ανασφάλεια και τον φόρτο εργασίας, σίγουρα επηρεάζει την υγεία μας.

Χρειάζεται δυναμική απάντηση κόντρα στην ανυπαρξία της συνδικαλιστικής ηγεσίας.

Η ανυπαρξία ουσιαστικών αντιδράσεων από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ομοσπονδία μας (ΠΟΠΟΚΠ) και του συνδικάτο, δεν είναι δείγμα αδυναμίας και για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Το αντίθετο μάλιστα. Η συσσωρευμένη οργή του προσωπικού είναι δεδομένο ότι θα ξεσπάσει και θα παρασύρει πολλούς και πολλές και στη Διοίκηση και σε συνδικαλιστικό επίπεδο.

Είχαμε θέσει σαν παράταξη κάποιες προτάσεις για δράσεις (καταλήψεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας..) για να αντιδράσουμε στα παραπάνω, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε ουσιαστική αποδοχή από την συνδικαλιστική πλειοψηφία. Παρόλο που μερικές φορές προφορικά συμφώνησαν σε κάποια, τελικά δεν υλοποιήθηκε τίποτα.

Χρειάζεται να δράσουμε με πράξεις και όχι μόνο στα λόγια. Για να μας υπολογίζουν οι από πάνω, πρέπει να τους δημιουργούμε πολιτική ζημιά, διαφορετικά θα μας φορτώνουν περισσότερα βάρη.

Δεν μπορούν να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς! Έχουμε μπροστά μας πολλά σοβαρά ζητήματα να αντιμετωπίσουμε (οργανόγραμμα, κινητικότητα κα). Μόνο οι αγωνιστικές μας δράσεις μπορούν να προστατέψουν συνολικά τους εργαζόμενους. Μαζί με μια προσπάθεια αλλαγής συσχετισμών στα συνδικάτα.

Μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση! Θα τσακίσουμε τα μνημόνια και όσους τα εφαρμόζουν και τα στηρίζουν!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.