Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για βαμβακοπαραγωγούς του ν. Κιλκίς

Το παρόν Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς με στόχο την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.
Αφορά στο διάστημα της άνθησης και της εμφάνισης των πρώτων καρυδιών και στη δημιουργία της μέγιστης αυτοάμυνας της βαμβακοφυτείας για όλη την καλλιεργητική περίοδο.

Η τακτική παρακολούθηση της καλλιέργειας από τους παραγωγούς και η εφαρμογή των καλλιεργητικών πρακτικών στο σωστό χρόνο, θα συμβάλλουν στην επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Διαπιστώσεις
Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας και εμφάνισης πρώτων καρυδιών. Το ύψος των φυτών είναι περίπου στα 40 – 70 cm.

Η ΔΑΟΚ Κιλκίς παρακολουθεί την πορεία εμφάνισης του Πράσινου Σκουληκιού με την τοποθέτηση παγίδων στις περιοχές Μ.Στέρνας, Άσπρου, Ν.Καβάλας και Αγ.Πέτρου και του Ρόδινου στις περιοχές Μ.Στέρνας, Ευρωπού, Πολύπετρου και Αγ.Πέτρου.

Στις παγίδες που έχουν εγκατασταθεί καταγράφηκε μεγάλος αριθμός συλλήψεων τέλειων Πράσινου Σκουληκιού αρχές Ιουλίου, ενώ σχεδόν μηδαμινού αριθμού Ρόδινου. Παράλληλα από τις δειγματοληψίες που πραγματοποιούνται τόσο στις περιοχές παρατήρησης όσο και σε άλλες περιοχές όπου καλλιεργείται το βαμβάκι, διαπιστώθηκε η πρώτη εμφάνιση μικρού αριθμού προνυμφών πράσινου σκουληκιού.

Από τα έντομα που προσβάλλουν το βαμβάκι παρουσιάστηκαν κατά τόπους προσβολές λύγκου και ακάρεων στις οποίες κάποιοι παραγωγοί προχώρησαν και σε επεμβάσεις.

Συστάσεις –καλλιεργητικές πρακτικές
Συνιστάται οι βαμβακοπαραγωγοί να κάνουν ορθολογική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων και νερού, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία φυτών με υπερβολική βλάστηση και η οψίμιση των φυτικών ιστών, αλλά κυρίως να αποφευχθεί η δημιουργία ανώριμων και υδαρών φυτικών ιστών που διευκολύνουν την εγκατάσταση επιβλαβών εντόμων. 

Επίσης συνιστάται, όπου απαιτείται, η εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης που συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ωρίμανσης των φυτικών ιστών και στην πρωίμιση των φυτικών οργάνων.

Οι βαμβακοπαραγωγοί δεν πρέπει να προβαίνουν στην εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων για προληπτική χρήση κατά επιβλαβών εντόμων. Τέτοιου είδους επεμβάσεις την περίοδο αυτή θα δημιουργήσουν προβλήματα, αφού θα εξαφανίσουν τους μεγάλους πληθυσμούς ωφέλιμων εντόμων που υπάρχουν στις καλλιέργειες αυτή την εποχή, όπως διαπιστώνεται από τις επιτόπιες παρατηρήσεις μας στα σημεία δειγματοληψίας. 

Είναι σημαντικό να διατηρηθούν ενεργοί οι πληθυσμοί των ωφέλιμων την περίοδο τέλος Ιουλίου και αρχές Αυγούστου, γιατί τότε οι γενεές του Πράσινου και του Ρόδινου Σκουληκιού θεωρούνται πιο επιζήμιες.

Να σημειωθεί ότι στη φάση αυτή η απώλεια καρποφόρων οργάνων μπορεί να αναπληρωθεί σταδιακά.

Υπενθυμίζεται στους βαμβακοπαραγωγούς ότι η διαπίστωση μεγάλου αριθμού συλλήψεων στις παγίδες δεν αποτελεί ένδειξη για την εφαρμογή ψεκασμών. Αντίθετα συστήνεται στους παραγωγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ελέγχουν την παρουσία προνυμφών τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα.

Εάν κατά την τυχαία δειγματοληψία διαγώνια σε όλο το χωράφι διαπιστωθεί η ύπαρξη 6-8 νεαρών ζωντανών προνυμφών Πράσινου Σκουληκιού μήκους μέχρι 1cm ανά 100 φυτά ή ένα σκουλήκι στα φυτά γραμμής μήκους ενός μέτρου κατά μέσο όρο, τότε αυτό αποτελεί ένδειξη για διενέργεια ψεκασμού.

Όσον αφορά το Ρόδινο Σκουλήκι, στο στάδιο της ανθοφορίας το κατώτατο όριο επέμβασης είναι 20% προσβολή (άνθη που δεν ανοίγουν - «ροζέτα») σε τυχαίο δείγμα 100 ανθέων από τουλάχιστον 5 αντιπροσωπευτικά σημεία της φυτείας.

Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα

Οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να προβαίνουν σε ψεκασμούς μόνο κατόπιν διενέργειας δειγματοληψίας στην καλλιέργειά τους και λαμβάνοντας υπόψη τα κατώτερα όρια επέμβασης.

Εάν χρειαστεί η εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων αυτή την περίοδο, συνιστάται να επιλέγουν εντομοκτόνα φιλικά προς τα ωφέλιμα και το περιβάλλον (π.χ. Bacillus thuringiensis, Diflubenzuron, Spinosad, Emamectin benzoate και όσα μελλοντικά εγκριθούν), λόγω ακριβώς της ύπαρξης πολλών ωφέλιμων εντόμων. Τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και μέσα αναφέρονται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (http://wwww.minagric.gr/syspest/).

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια και το παθογόνο και πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας. 

Πρέπει να τηρούνται όλα τα προστατευτικά μέτρα για τον ψεκαστή αλλά και να επιλέγεται ο κατάλληλος χρόνος εφαρμογής, δηλαδή κατά τις απογευματινές ώρες μετά τη δύση του ήλιου ώστε να μην πετούν οι μέλισσες, να μην υπάρχει άνεμος αλλά και γιατί τότε αυξάνεται η δραστηριότητα των προνυμφών.

Πριν τον ψεκασμό συνιστάται το προσεκτικό διάβασμα των οδηγιών της ετικέτας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και επιβάλλεται η πιστή εφαρμογή τους.

Οι παραγωγοί μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ http://minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/olokl_fitoprostasia/Vamvaki_Maios2017_2.pdf και να ενημερωθούν για τις οδηγίες ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια. Επίσης όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για τις γεωργικές προειδοποιήσεις που εκδίδει η ΔΑΟΚ Κιλκίς μπορούν να στείλουν το email τους στο taopolyka@gmail.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.