Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Δύο στοχασμοί για το άβ(φ)ατο

Του Φώτη Μισόπουλου
... ο εγκληματίας, ο μεγάλος σχοινοβάτης[a], ο μοιραίος ισορροπιστής κι αποτυχημένος προφήτης, ''η ανθρώπινη προφητεία'',- τα τέρατα είναι εξυπνότερα από μας. 
- Ο άνθρωπος πρέπει να ζήσει τη Μεγάλη Κωμωδία των Παρεξηγήσεων [b].Μόνο έτσι θα γλυτώσει από τους παραχαράκτες, που καιροφυλακτούν στις κρυφές μυθο-λογικές της Εξέγερσης: ο Προμηθέας, ο Αδάμ κι ο Χριστός, ανήκουν στα Σύμβολα μιας Θεϊκής Μεσολάβησης, στο Φως του Μαρτυρίου και του Πασχάλιου Γέλωτα[c]. Στο Μεγάλο Μεσημέρι, η Ανάσταση[d] ''Ο Δίας είν' ο τραπεζίτης'', θα φωνάξει ο Ζιντ[e]. 

Ο ίδιος θα φυλακιστεί μέσα στην απαγόρευση του Ιndex- όπως στην ''αποκλήρωση'' του Ζενέ αναμένοντας δικαίωση στην ωμότητα της ταξικής Επανάστασης, στην Απόλυτη Συνουσία του Άθαφτου Έρωτα, στη συγκινησιακή αναλογία του ''πρώτου θύματος'' της eat-art, του κοινού φίλου όλων, του πάμφτωχου Δαμοκλή.[f]. 

Το πλήθος έχει ''καταληφθεί'' απ' τον Οιδίποδα. Ζητωκραυγάζει στον Κολωνό τη θέωσή του. Η Ιοκάστη είναι επίσης παρούσα. Το ίδιο και οι 12 θεοί με μηχανές μεγάλου κυβισμού [g]. Το αίμα κάθε θρησκείας επιστρώνει το άλλοθι για την Αγωνία του Ανθρώπου μέχρι τη συντέλεια [Blaise Pascal].

....υπάρχουν σεσημασμένες γωνιές ενώ το πεπρωμένο συνθέτει αμείλικτα, δίνει ξανά και ξανά υπόσταση στον ''διαμελισμένο θεό'', η ιστορία των θρησκειών ειναι ιστορία ακρωτηριασμών. 

Ο διαμελισμός πλανάται στην τέχνη, που είναι η θρησκειοποίηση[h] του Άφατου και του Άβατου. Στο χρέος της Ασκητικής παλεύουμε να ενώσουμε τα disgenta membra [i] del Magnifico Corpus.

βοηθήματα[a], Ζαν Ζενέ, Ο σχοινοβάτης

[b], Ιαν Κοττ, Θεοφαγία

[c], Διαδίκτυο

[d], Φ. Νιτσε, Ζαρατούστρα

[e], Α. Ζιντ, Ο Προμηθέας λυόμενος Δεσμώτης

[f], Α. Ζιντ ο.π.

[g], του ιδίου ''Μηχανή Οιδίποδα''

[h], G. Lukatcs, Estetica

[i], Ιαν Κοττ, ο.π., κεφ. Βάκχες

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου