Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Γιατί όχι και στη Δοϊράνη;

Γράφει και φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης
Μπορεί άραγε το διαμάντι που έχουμε στο νομό Κιλκίς και λέγεται Δοϊράνη, να αποτελέσει πραγματικό πόλο τουριστικής έλξης για χιλιάδες τουρίστες; Και βέβαια μπορεί, αρκεί να έχει ανθρώπους με όραμα. Δείτε τι κάνουν στα κανάλια του Άμστερνταμ. Γιατί όχι κι εμείς στις όχθες της Δοϊράνης;

Όπως η Βενετία έτσι και το Άμστερνταμ είναι χτισμένο κυριολεκτικά πάνω στα νερά. Για αυτό πολλοί χαρακτηρίζουν την πόλη και ως η "Βενετία του Βορρά", αφού η εικόνα και η αίσθηση είναι σχεδόν ίδιες, με τα δεκάδες μικρά ή μεγάλα κανάλια. 

Στο Άμστερνταμ όμως δεν έχει παραδοσιακές γόνδολες και γονδολιέρηδες να σας τραγουδούν παραδοσιακές Ιταλικές σερενάτες, ούτε αναγεννησιακά κτίρια. Αν και τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, ο καιρός είναι μουντός, υγρός και με συχνές βροχές, με αρκετό κρύο το χειμώνα, παρόλα αυτά η πόλη αποπνέει ένα κλίμα ευφορίας, κεφιού, ελευθερίας, ξεγνοιασιάς, δίνοντας την αίσθηση στον ταξιδιώτη ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει. 

Ίσως βέβαια και να συμβάλουν σε αυτό βέβαια τα δεκάδες coffee shops που λειτουργούν ελεύθερα. Ένας ωραίος τρόπος για να γνωρίσει κάποιος το Άμστερνταμ είναι να απολαύσει μια μίνι κρουαζιέρα με πλοιάρια ανάμεσα στα κανάλια. Υπάρχουν εταιρείες που ακολουθούν διαφορετικά δρομολόγια, με τις τιμές να ποικίλουν ανάλογα το είδος κρουαζιέρας που θα επιλέξετε. 

Τα περισσότερα πλοιάρια έχουν ως αφετηρία τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Άμστερνταμ ( Amsterdam Centraal), αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε τη βόλτα σας και από κάποιο άλλο προκαθορισμένο σημείο στάσης. 

Εμείς αγοράσαμε το "πακέτο" που κόστιζε 28 ευρώ το άτομο και περιελάμβανε : 24 ώρες απεριόριστη χρήση των πλοιαρίων σε 3 διαφορετικές γραμμές και 21 στάσεις, σε συνδυασμό επιπλέον χρήσης του λεωφορείου Sightseeing. 

Επίσης με αυτή την τιμή ο χρήστης απολαμβάνει δωρεάν wi-fi, audio guide αλλά και επιπλέον εκπτώσεις σε επιλεγμένα μουσεία, θεάματα, καφέ, μπαρ κ.α. Η διαδικασία διαδρομής είναι του τύπου Hop On-Hop Off, όπου μπορείτε να ανεβοκατεβαίνετε όσες φορές θέλετε στις διάφορες στάσεις. 

Σε κάποιες από αυτές τις στάσεις υπάρχει διασύνδεση πλοιαρίου και λεωφορείου. Αν θέλετε μόνο μια απλή βόλτα διάρκειας μιας ώρας θα δώσετε 13 ευρώ το άτομο. Διοργανώνονται επίσης καθημερινά και θεματικές κρουαζιέρες, όπως η Amsterdam Burger or Pizza Cruise ( 39 ευρώ το άτομο), ρομαντικές κρουαζιέρες για ερωτευμένους Candlelight Cruise ( 39 ευρώ), δείπνο Amsterdam Dinner Cruise ( 89 ευρώ) κ.α. 

Οι ντόπιοι αλλά και οι πιο νέοι, χρησιμοποιούν ακόμη πιο απλά πλοιάρια για να κάνουν πάρτι ή άλλες εκδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.