Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Πόσα αναπάντητα γιατί;

Του Δημήτρη Νίκογλου
Η διαχρονικότητα της λέξης αυτής ως ερώτημα για τα τεκταινόμενα, είναι αυτό που δίνει στο γιατί ένα παράπονο.. ένα παράπονο σε ένα γιατί που δεν απαντήθηκε ποτέ.
Τις απαντήσεις των αμέτρητων γιατί θα πρέπει να τις δώσουν οι δημιουργοί τους, οι δημιουργοί εκείνοι δηλαδή οι οποίοι δεν είναι άλλοι από αυτούς που εμείς επιλέξαμε ως σωτήρες.

Ερωτήματα που βασανίζουν έναν ολόκληρο λαό όπως:

Γιατί να υπάρχει φτώχεια ;

Γιατί έχουμε μεγάλη ανεργία ;

Γιατί να είμαστε υπόδουλοι ;

Γιατί μας κυβερνούν οι ξένοι ;

Γιατί το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας είναι αβέβαιο ;

Γιατί έχουμε ξεπουλήσει τα πάντα ;

Γιατί δεν μπορούμε να ορθοποδήσουμε ως χώρα ;

Γιατί ;

Γιατί ;

Γιατί ;

Πάρα πολλά τα γιατί που περιμένουν απαντήσεις...

Με μια γρήγορη ματιά στα παραπάνω γραφόμενα θα μπορούσα να πω πως:

- Υπάρχει φτώχεια γιατί ο πλούτος έχει συσσωρευτεί στους λίγους και εκλεκτούς.

- Η ανεργία είναι μεγάλη λόγο κακού προγραμματισμού και ανευθυνότητας.

- Υπόδουλοι είμαστε γιατί χρωστάμε, και όταν χρωστάς υποκύπτεις ευκολότερα.

- Μας κυβερνούν οι ξένοι γιατί έχουν και το "μαχαίρι και το καρπούζι" ..

- Το μέλλον μας και φυσικά είναι αβέβαιο αφού δεν γνωρίζουμε το αύριο και το τι μας επιφυλάσσει αυτό.

- Έχουμε ξεπουλήσει τα πάντα για να 'μαστε φερέγγυοι στους δυνάστες μας.- Και το ότι δεν έχουμε ανακάμψει ως χώρα, είναι γιατί αναπαράγουμε τα ίδια λάθη με χειρουργική ακρίβεια.

Τι δεν καταλαβαίνουν οι κύριοι της εξουσίας ; Πόσο δύσκολη είναι τελικά η λύση του προβλήματος εάν υπάρχει βούληση και συλλογική προσπάθεια;

Πολλές φορές οι πολιτικές επιλογές των δημοκρατικά εκλεγμένων πολιτικών μας είναι καταστροφικές, είναι καταστροφικές διότι τα γιατί των προβληματισμένων ανθρώπων πολλαπλασιάζονται, ενώ οι βιώσιμες λύσεις απομακρύνονται.

Η ανυπέρβλητη εγωπάθεια και η χαρακτηρισμένη ως αλάθητη καθημερινότητα ενός πολιτικού που η θέλησή του και το είναι του δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια επιμελώς προστατευμένη συμπεριφορά, είναι δηλαδή μια καλοφορεμένη μάσκα, ή να το πω και αλλιώς, είναι ένα καλό αμπαλάζ χωρίς όμως περιεχόμενο.

Για την εξάλειψη έστω και του ενός εκ των πολλών γιατί, "θα δεχόμουν να κυβερνηθώ από τον εκάστοτε τύραννο" με απώτερο όμως σκοπό την λύση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας μου, και σε δεύτερο χρόνο την απόλυτη ελευθερία μου. 

Τα γιατί υπάρχουν και θα υπάρχουν, δικό μας μέλημα όμως θα πρέπει να είναι η εξάλειψη αυτών των γιατί, και αν όχι η εξάλειψή τους, η δραματική τους μείωση.

Να είσαι εσύ για τους άλλους και οι άλλοι για σένα, να είμαστε όλοι για όλους μέχρι την επίτευξη του επιθυμητού, μέχρι που το γιατί θα γίνει η απάντηση στην ερώτηση που τόσα χρόνια εντέχνως ταλάνισε την χώρα.

Προβλήματα υπάρχουν, αλλά κάθε πρόβλημα μην ξεχνάτε πως έχει και την λύση του...

- Άλλωστε, δυνατότερος της θέλησης κανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.