Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Ενημερωτικό σημείωμα για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών

Γράφει ο Δημήτρης Πεππές
Τακτικό Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ με τη ΔΑΚΕ καθηγητών
Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι πολυήμερες συνεδριάσεις του ΚΥΣΔΕ προκειμένου να γνωμοδοτήσει για τις Μεταθέσεις 2017.
Η εισήγηση της Διοίκησης και οι γνωμοδοτήσεις του ΚΥΣΔΕ εντέλει ταυτίστηκαν πλήρως με τις προτάσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια την πραγματοποίηση ελάχιστων μεταθέσεων, των λιγότερων σε πλήθος διαχρονικά.

Πιο συγκεκριμένα οι μεταθέσεις που πραγματοποιήθηκαν έχουν ως εξής:

Μουσικά σχολεία
Αιτήσεις μετάθεσης 568 ικανοποιήθηκαν 85

Καλλιτεχνικά Σχολεία
Αιτήσεις μετάθεσης 60 ικανοποιήθηκαν 2

Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης
Αιτήσεις μετάθεσης 97 ικανοποιήθηκαν 5

Ειδική Αγωγή
Αιτήσεις μετάθεσης 179 ικανοποιήθηκαν 44 24.58%

Γενικές Μεταθέσεις
Αιτήσεις μετάθεσης 6.874 ικανοποιήθηκαν 213 3.10%


Το δραματικό αυτό αποτέλεσμα έχει σκορπίσει απογοήτευση και δικαιολογημένη οργή στις οικογένειες χιλιάδων συναδέλφων που ανέμεναν με αγωνία την ανακοίνωση των φετινών μεταθέσεων.

Εξέφρασα την απόλυτη αντίθεσή μου στις συγκεκριμένες αποφάσεις του ΚΥΣΔΕ και καταψήφισα τους πίνακες Οργανικών Κενών για τις Μεταθέσεις.

Είναι γεγονός ότι η μη επαναφορά του ωραρίου μας στα πλαίσια του 2013, οι συγχωνεύσεις τμημάτων τομέων στην ΤΕΕ, η μείωση του διδακτικού ωραρίου κατά 3 ώρες στο Γυμνάσιο, ο μεγάλος αριθμός μαθητών ανά τμήμα, η υπερβολικά αυστηρή κινητικότητα των εκπαιδευτικών για την συμπλήρωση ωραρίου, η κατάργηση της διδακτικής απαλλαγής για τους υπευθύνους εργαστηρίων και οι απαγορευτικές για τη συνταξιοδότηση ασφαλιστικές ρυθμίσεις, «εξαφάνισαν» χιλιάδες θέσεις κενών προς μετάθεση.

Ωστόσο ο ελάχιστος αριθμός των μεταθέσεων σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίες εξακολουθούν και παραμένουν μεγάλες. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται εν τοις πράγμα σι τόσο από τις χιλιάδες προσλήψεις των συναδέλφων αναπληρωτών όσο και από την κυβερνητική αποδοχή της αναγκαιότητας 20.000 νέων διορισμών.

Επιπλέον θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

· Για τον υπολογισμό από τις ΔΔΕ χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά ο σχετικός αλγόριθμος και για πρώτη φορά δεν ζητήθηκε η «Εκτίμηση ΠΥΣΔΕ».

· Τα στοιχεία για τη συμπλήρωση των σχετικών Πινάκων ζητήθηκαν την περίοδο της Πασχαλινής Αργίας, με κλειστά τα σχολεία και χωρίς συζήτηση από τους Συλλόγους Διδασκόντων.

· Στα υπολογιζόμενα Κενά απαγορεύτηκε να συμπεριληφθούν οι πρόσφατες Αιτήσεις Παραίτησης προς συνταξιοδότηση.

· Στην εγκύκλιο μεταθέσεων, αναιτιολόγητα δεν συμπεριελήφθη η με αρ.4/24-6-2016 Απόφαση της ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας για την επικαιροποίηση των ασθενειών προς ένταξη σε Ειδική Κατηγορία. Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης αποτελούσε εδώ και χρόνια πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού μας κινήματος.

· Η προβλεπόμενη δυνατότητα έκφρασης εκτίμησης Κενών των Περιφερειακών Διευθυντών (η οποία δεν δόθηκε στα ΠΥΣΔΕ) είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν επιπλέον κατά 9% τα ήδη ελάχιστα κενά που είχαν δοθεί από τις ΔΔΕ

Συνάδελφοι

θα πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι η διαμόρφωση συνθηκών ψυχικής ηρεμίας και ασφάλειας στους εκπαιδευτικούς, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εκπαιδευτική διαδικασία. Χιλιάδες είναι οι συνάδελφοι οι οποίοι με πολυετείς προσωπικές θυσίες υπηρετούν το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και αναμένουν με αγωνία την επιστροφή τους στον τόπο διαμονής της οικογένειάς τους. 

Αρκετοί δε εξ αυτών χρήζουν ιδιαίτερης ιατρικής φροντίδας και αδυνατούν να την έχουν λόγω των ελαχίστων μεταθέσεων.

Οι κυβερνώντες, διαχρονικά, θα πρέπει να προσεγγίζουν το ζήτημα αυτό με την επιβαλλόμενη κοινωνική ευαισθησία.

Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να εκδοθεί Εγκύκλιος Αποσπάσεων. Προς ενημέρωση σας κοινοποιώ Στατιστικά στοιχεία των φετινών Γενικών Μεταθέσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.