Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Δέσμευση Τσιρώνη σε Γεωργαντά για την πληρωμή παραγωγών βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας του ν. Κιλκίς


Σε ερώτηση του Βουλευτή Κιλκίς της ΝΔ, Γεωργίου Γεωργαντά, σχετικά με την άμεση πληρωμή των δικαιούχων παραγωγών βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας του Νομού Κιλκίς, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, ανέφερε σχετικά:
«Οι ενισχύσεις στη βιολογική παραγωγή δεν είναι απλά και μόνο μια ενίσχυση εισοδήματος, αλλά είναι ακριβώς αυτό που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός, η διαφορά ανάμεσα στη συμβατική και στη βιολογική γεωργία. Και η διαφορά προκύπτει από την αύξηση του κόστους και από τη μείωση της αποδοτικότητας, όταν μιλάμε για βιολογική γεωργία σε κάποιες καλλιέργειες. Άρα, είναι ζωτική ανάγκη να πληρώνονται οι βιοκαλλιεργητές στην ώρα τους, ώστε να μπορούν να καλύπτουν αυτά τα κόστη. Αλλιώς, θα αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Για να μιλήσω τώρα συγκεκριμένα, ξέρετε καλά ότι η βιολογική γεωργία είχε προβλήματα. Αυτήν την στιγμή πραγματικά σ’ όλη την Ελλάδα έχουμε ολοκληρώσει τουλάχιστον για τη βιολογική γεωργία το 65% των πληρωμών του 2014 και το 55% της βιολογικής κτηνοτροφίας για το 2014.

Η υπουργική απόφαση, στην οποία αναφέρεστε, έχει φύγει από το δικό μας το γραφείο προς το Υπουργείο Οικονομικών στις 28.3.2017 και, απ’ ό,τι ενημερώθηκα για να σας απαντήσω, έχει ήδη υπογραφεί από τον κ. Χουλιαράκη. Επομένως, αυτήν τη στιγμή εκτιμούμε ότι όλο το 2014 και για όλες τις περιπτώσεις και όχι μόνο για το Κιλκίς -εκτός, φυσικά, αν υπάρχουν κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις κάποιων προβλημάτων - θα έχουν πληρωθεί μέχρι τέλος Ιουνίου. Επιπροσθέτως, σ’ αυτήν την υπουργική απόφαση που υπογράψαμε θα λήξουν μέχρι τέλος του χρόνου –εκτιμώ- όλες οι πληρωμές και του 2015 και του 2016. Κλείνουμε, δηλαδή, όλο το πρόγραμμα.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι με την πολύ μεγάλη επιτάχυνση που έγινε στις πληρωμές την προηγούμενη χρονιά -και αυτή η επιτάχυνση ολοκληρώνεται και σ’ αυτό το έτος- αυτή η πολύ μεγάλη ψαλίδα που είχε δημιουργηθεί -η ψαλίδα, δηλαδή, ότι χειριζόμασταν τον προηγούμενο χρόνο ακόμα και πληρωμές εκκρεμούσες του 2009, του 2010, του 2011- κλείνει σιγά-σιγά.

Φτάνουμε λοιπόν στο σημείο, απ’ ότι έχω ενημερωθεί γιατί το πρόγραμμα το χειρίζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, πολύ σύντομα μέχρι τέλος του χρόνου, να μην έχουμε καμία απολύτως εκκρεμότητα, δηλαδή ακόμα και οι πληρωμές του 2016 να έχουν κλείσει μέσα στο 2017.

Δεν είναι της κουλτούρας μου να κάνω αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Ξέρετε πολύ καλά ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι μεγάλες αυτές καθυστερήσεις οφείλονται σε ένα εγγενές πρόβλημα που έχει όλη η αγροτική και κτηνοτροφική μας παραγωγή, το γεγονός ότι δεν είχαμε καλά χωροθετημένες τις ιδιοκτησίες στην Ελλάδα. Υπήρχε τεράστιος αριθμός επικαλύψεων, οι οποίες επικαλύψεις μπορεί να μην ενοχλούν έναν παραδοσιακό καλλιεργητή. Διότι, όταν διαπιστωθεί ότι το δικό μου το χωράφι έχει μια επικάλυψη με το χωράφι του γείτονα, μια τεχνική μετακίνηση στο χωράφι, όταν μιλάμε για παραδοσιακή καλλιέργεια, μπορεί να μη βλάψει κανέναν και να ωφεληθούν όλοι.

Όμως, όταν μιλούμε για βιοκαλλιεργητή, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ο βιοκαλλιεργητής έχει δηλώσει τα δεκατριαψήφια νούμερα, τα χωροθετημένα του χωραφιού του στον πιστοποιητικό οργανισμό, οπότε οποιαδήποτε επικάλυψη τινάζει στον αέρα το δικό του αίτημα. Τελικά, είναι το θύμα ο βιοκαλλιεργητής μιας άναρχης κατάστασης στη χωροταξία της Ελλάδας, που είναι ένα εγγενές πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζεται σιγά-σιγά.

Ελπίζω με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου σε σύντομο χρονικό διάστημα, όλος αυτός ο εφιάλτης κάποια στιγμή να σταματήσει και πραγματικά, οι άνθρωποι να πληρώνονται -άλλωστε, ο καινούργιος κανονισμός είναι αυστηρός- μέσα σε έναν χρόνο τις αποζημιώσεις τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.