Τρίτη, 2 Μαΐου 2017

Κιλκίς: Η φιλόλογος Εύη Παναγοπούλου παρουσίασε τον «άγνωστο» σε πολλούς Κωστή Παλαμά

Κωστής Παλαμάς: Κορυφαία μορφή των γραμμάτων μας, τεχνίτης του λόγου, ανθρωπιστής, φλογερός πατριώτης, άνθρωπος του Θεού.
Στις 26 Απριλίου, στο εντευκτήριο της Πολιτιστικής Εταιρίας Εκπαιδευτικών η φιλόλογος Εύη Παναγοπούλου μας παρουσίασε τον «άγνωστο» στους πολλούς Παλαμά. Έτσι, γνωρίσαμε έναν μεγάλο αγωνιστή, ριζοσπάστη, τολμηρό επαναστάτη και τραγικά επίκαιρο. 
Έναν Έλληνα ποιητή, τον οποίον οι ομοεθνείς του παρεξήγησαν, μεγεθύνοντας ό,τι στραβό – κατά τη γνώμη τους – εύρισκαν στην ποίησή του, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί και να κυνηγηθεί ανελέητα κάποιες φορές.

Μας έβαλε στο κλίμα της ομιλίας της διαβάζοντας το ποίημά του «Γύριζε». Αξίζει ν’ αναφερθούμε στην τελευταία στροφή του και να κάνει ο καθένας τους συνειρμούς του …

«Δες έχεις Όλυμπε θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα
ραγιάδες έχεις μάνα γη σκυφτούς απ’ το χαράτσι,
κούφιοι κι οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα,
των Ευρωπαίων περίγελα και των Αρχαίων παλιάτσοι!»


Ήταν μια εισήγηση εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη που βασίστηκε στο ποίημα του Παλαμά «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου».

Η εκδήλωση έκλεισε με την ορχήστρα της Πολιτιστικής Εταιρίας που ερμήνευσε τραγούδια με θέμα τους Τσιγγάνους. Έπαιξαν μουσική: ο Βασίλης Αντωνιάδης μπουζούκι, ο Λευτέρης Παυλίδης αρμόνιο, ο Σπύρος Βλάχος κρουστά και ο Χρήστος Αλεβιζάκης κιθάρα. Τραγούδησε η Αποστολία Πάνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου