Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

Εκλογή Σούλη Καζαντζίδη στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών

Δελτίο τύπου Σούλη Καζαντζίδη
Ο Πολιτευτής ΝΔ Ν. Κιλκίς Αναστάσιος Καζαντζίδης συμμετείχε το Σάββατο 29 Απριλίου 2017 στις εργασίες της Γενικής Συνελεύσεως του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα υπέβαλε και την υποψηφιότητα του για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου (όπου και τελικώς εξελέγη μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας που ακολούθησε).
Ο κ. Καζαντζίδης στην τοποθέτησή του μπροστά στους συναδέλφους του εκπαιδευτικούς και των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης, τόνισε, ότι σήμερα είναι παρών εκεί πρώτα ως Πόντιος αφήνοντας τις υπόλοιπες ιδιότητές του - πολιτικές, συνδικαλιστικές, οπαδικές κτλ - έξω από την αίθουσα. '

Έτσι πρέπει να εργαζόμαστε όλοι για την Ποντιοσύνη και ο καθένας μας να βάζει ένα μικρό ή μεγάλο λιθαράκι - όσο μπορεί- στην προσπάθεια αυτή'... ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του.

Σε ομιλία του πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου πρώην σχολικός σύμβουλος κ. Αντώνης Παυλίδης, ευχαρίστησε τον κύριο Καζαντζίδη για τη διαχρονική προσφορά του στο Σύνδεσμο και τόνισε την συμβολή του στην προώθηση της εκμάθησης της Ποντιακής Διαλέκτου με την ένταξή της στο πρόγραμμα της δια βίου μάθησης (επί θητείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στο Υπουργείο Παιδείας και την υλοποίησή της από τον κ. Κώστα Γκιουλέκα ως Υφυπουργού).

Τον ευχαρίστησε ακόμη και για την άμεση παρέμβασή του προς τον Δήμο Πειραιά - έπειτα από αίτημα του Συνδέσμου - για την ανέγερση μνημείου γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην κεντρικότερη πλατεία της πόλης του Πειραιά η οποία για το λόγο αυτό μετονομάστηκε από πλατεία Αλεξάνδρας σε πλατεία ''19ης Μαΐου''.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Παυλίδης τα εγκαίνια του εν λόγω μνημείου θα πραγματοποιηθούν σε λίγες ημέρες στις 21 Μαΐου 2017 παρουσία της Πολιτειακής και Πολιτικής ηγεσίας της χώρας. 

Ο Πολιτευτής ΝΔ Ν. Κιλκίς κ. Αναστάσιος Καζαντζίδης επί τη ευκαιρία της εκλογής του στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών ευχαριστεί από καρδιάς για τη βοήθειά τους, τους συναδέλφους του απ' το Κιλκίς, φιλόλογο Κα Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου και τον δάσκαλο κ. Γιάννη Παπαδόπουλο.

Ανακοίνωση Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 19η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, το Σάββατο 29 Απριλίου, σε αίθουσα της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (Ε.Δ.Ο.Θ.). 

Η επιτυχία αναφέρεται τόσο στην μεγάλη συμμετοχή μελών του Συνδέσμου, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, όσο και στα θέματα που συζητήθηκαν, καθώς και στις προτάσεις και αποφάσεις.

Το θέμα που κυριάρχησε στις σχετικές συζητήσεις ήταν η συνεργασία που προώθησε ο Σύνδεσμος με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με σύμφωνο που υπογράφτηκε στις 29 Ιουνίου 2016 και διευρύνθηκε με τη συμμετοχή και της Ομοσπονδίας Ποντίων Δυτικής Ευρώπης στις 12 Δεκεμβρίου 2016. 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην προώθηση της ίδρυσης τμήματος μεταπτυχιακών σπουδών για την ποντιακή διάλεκτο, θέμα που παίρνει το δρόμο της υλοποίησης μετά τη συνεργασία του Προεδρείου του Συνδέσμου με τον Πρύτανη κ. Ζαπράνη και τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Τομπαΐδη. 

 Συζητήθηκαν επίσης: 1) Το θέμα της διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και με την εθελοντική συμμετοχή διδασκόντων – μελών του Συνδέσμου, που είχε μεγάλη αποδοχή, όπως απέδειξε η πρωτοφανής συμμετοχή των ενδιαφερομένων 2) Η επιτυχής οργάνωση του επιμορφωτικού σεμιναρίου για τους διδάσκοντες της διαλέκτου το καλοκαίρι σε χώρο που Πανεπιστημίου και σε συνεργασία μ’ αυτό και τέλος 3) Το επόμενο βήμα, που θα είναι η οργάνωση του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου «Τρεις Γενοκτονίες, Μια Στρατηγική» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο (και άλλους φορείς) κατά τον επόμενο χρόνο.

Η Γ.Σ. έκρινε ότι η συμβολή του Πρύτανη κ. Αχιλλέα Ζαπράνη ήταν πολύ σημαντική, γι’ αυτό τα μέλη ψήφισαν ομόφωνα την πρόταση να γίνει Επίτιμο μέλος του Συνδέσμου, πράγμα που ισχύει για πρόσωπα μη ποντιακής καταγωγής, που προσφέρουν σημαντικά στον αγώνα του ποντιακού ελληνισμού.

Ένα δεύτερο γενικότερο θέμα που συζητήθηκε, ήταν οι σημαντικές κατά γενική ομολογία πρωτοβουλίες του Συνδέσμου για την προώθηση του αγώνα του ποντιακού ελληνισμού –και όχι μόνο- για αναγνώριση της Γενοκτονίας. 

Ιδιαίτερα: 1) Η ανέγερση του μνημείου Γενοκτονίας από το Δήμο Πειραιά, που ξεκίνησε μετά από αίτημα –πρόταση του Συνδέσμου τον Ιανουάριο του 2015 και έτοιμο πλέον θα παραδοθεί με επίσημη τελετή την Κυριακή 21 Μαΐου στην πρώην πλατεία Αλεξάνδρας που ήδη μετονομάζεται σε «19ης Μαΐου». 2) Η πραγματοποίηση των δύο διεθνών συνεδρίων «Τρεις Γενοκτονίες, Μια Στρατηγική», που οδήγησαν στη συγκρότηση του «Δικτύου Αναγνώρισης Γενοκτονιών», με πρωτοβουλία πάντα του Συνδέσμου, και το επόμενο βήμα που είναι η πραγματοποίηση του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου «Τρεις Γενοκτονίες, Μια Στρατηγική».

Ενδιαφέρον είχε η αναφορά στη δραστηριοποίηση του Συνδέσμου στο ζήτημα της προώθησης της διδασκαλίας της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού στην εκπαίδευση. 

Το Δ.Σ. ζήτησε συνάντηση –και θα επιμείνει - από τις αρχές Φεβρουαρίου με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, που δεν πραγματοποιήθηκε. Στη συνάντηση, υπάρχει απόφαση να τεθεί το ζήτημα της επαναφοράς του κεφαλαίου ιστορίας που αναφέρεται στη Γενοκτονία και είχε εισαχθεί από το 2006 με πρόταση του Συνδέσμου – και αδικαιολόγητα αφαιρέθηκε- και γενικότερα το ζήτημα της εισαγωγής της ιστορίας του ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής στα διδακτικά βιβλία, καθώς και θέματα, όπως: εκπόνηση σχετικών δραστηριοτήτων –προγραμμάτων στα σχολεία, σχετικοί μαθητικοί διαγωνισμοί, κ.ά.

Τέλος έγινε αναφορά στην επιτυχή πραγματοποίηση, για 4η συνεχόμενη χρονιά, των διαλέξεων –σεμιναρίων προς τους εκπαιδευτικούς της Θεσσαλονίκης, τα οποία, μετά από καταρχήν συμφωνία με τον Πρόεδρο της Τ.Ε.Δ. κεντρικής Μακεδονίας, μπορούν να περάσουν, σε επόμενη φάση, στους δήμους της κεντρικής Μακεδονίας, έχοντας κυρίως σεμιναριακό χαρακτήρα, προκειμένου να υποστηριχθούν οι εκπαιδευτικοί στη διδασκαλία της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού στα σχολεία.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη του νέου 11μελούς Διοικητικού Συμβουλίου και της νέας Ελεγκτικής Επιτροπής.

Το νέο ΔΣ, μετά την εκλογή του, συγκροτήθηκε σε σώμα, ομόφωνα, ως εξής:

Πρόεδρος: Παυλίδης Αντώνης, Αττική

Α’ Αντιπρόεδρος: Πελαγίδης Στάθης, Θεσσαλονίκη

Β΄ Αντιπρόεδρος: Ανθόπουλος Κώστας, Θεσσαλονίκη

Γεν. Γραμματέας : Χαριτίδου Γεωργία, Αττική

Ταμίας: Πουγαρίδης Γρηγόρης, Πτολεμαΐδα

Μέλη: Αβραμίδης Κώστας, Θεσσαλονίκη. Καζαντζίδης Αναστάσιος, Κιλκίς. Σαββίδης Θωμάς, Θεσσαλονίκη. Τελόπουλος Θεόδωρος, Θεσσαλονίκη. Τσαχαλίδης Στάθης, Θεσσαλονίκη.

Η νέα Ελεγκτική Επιτροπή συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Πρόεδρος: Λαζαρίδης Διαμαντής, Δράμα.

Μέλος : Χατζηθεοδωρίδης Βασίλης, Δράμα.

Μέλος : Αμαραντίδης Νίκος, Κοζάνη.

Το νέο ΔΣ, που έχει διετή θητεία, αποτελείται από: τέσσερις (4) διδάκτορες και τέσσερις (4) Πανεπιστημιακούς. Τα πέντε (5) μέλη προέρχονται από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τα δύο (2) από τη Δευτεροβάθμια και τα τέσσερα (4) από την Τριτοβάθμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου