Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Κιλκίς: Ανακοίνωση ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή Συγκέντρωση

Δελτίο τύπου ΠΑΜΕ 
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Ειρήνης στο Κιλκίς, με τη συμμετοχή πλήθους εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων της πόλης και του χωριού, γυναικών εργατικών – λαϊκών οικογενειών, νέων και συνταξιούχων. 

Κεντρικό σύνθημα της φετινής Πρωτομαγιάς ήταν: «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά».

Την ομιλία της συγκέντρωσης έκανε ο Τάσος Βασιλακάκης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Κιλκίς – Παιονίας και μέλος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Κιλκίς. Αρχικά αναφέρθηκε στη σημασία της ημέρας, τονίζοντας ότι 131 χρόνια από το Μάη του 1886 στο Σικάγο, κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος. Οι νικηφόροι αγώνες προσέφεραν δικαιώματα στους λαούς, αλλά και οι προσωρινές ήττες προσέφεραν πείρα και γνώση στο εργατικό κίνημα, ώστε να γίνεται πιο ικανό για τις επόμενες μάχες.

Στην ομιλία του ανέφερε ότι τα νέα μέτρα που πρόκειται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, δεν τα θέλει μόνο η ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, και ας μην τα ψηφίσουν, σημειώνοντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα της ΝΔ που ενώ δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα, από την άλλη πιέζει για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι το κράτος έχει συνέχεια, άρα θα εφαρμόσει αυτά τα μέτρα όταν γίνει κυβέρνηση.

Εξήγησε, ακόμα, ότι η όποια διευθέτηση του χρέους δεν θα ωφελήσει σε τίποτα το λαό, μιας και όχι μόνο ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει ένα χρέος που δεν δημιούργησε, αλλά και όσα εκατομμύρια κι αν περισσέψουν από τη διευθέτησή του θα πάνε απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των μονοπωλιακών ομίλων για επενδύσεις και όχι στις λαϊκές ανάγκες.

Τόνισε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι σε όφελος και των εργατών και των αφεντικών, και έφερε παραδείγματα από το Κιλκίς με επιχειρήσεις που είναι κερδοφόρες και όμως έχουν μειώσει μισθούς, αξιοποιούν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, περικόπτουν δικαιώματα και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, εντατικοποιούν την εργασία, αφήνουν απλήρωτους εργάτες, απολύουν.

Σ’ αυτό το σημείο άσκησε κριτική και σε όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που όλο αυτό το διάστημα όχι μόνο δεν προετοίμασαν στο παραμικρό τις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, αλλά γενικά δεν μπαίνουν μπροστά να οργανώσουν τους αγώνες των εργαζομένων, δεν αναδεικνύουν τα προβλήματα στους εργασιακούς χώρους. Αντίθετα υπερασπίζονται τη γραμμή της κυβέρνησης και της ΕΕ, τη γραμμή της ανταγωνιστικότητας.

Επίσης, σχολίασε και την πρόταση διάφορων δυνάμεων, οι οποίες ισχυρίζονται ότι με την αλλαγή νομίσματος και την έξοδο από την ευρωζώνη μπορούν να λυθούν τα προβλήματα του ελληνικού λαού. 

Εξήγησε, ότι όσο τα μέσα παραγωγής ανήκουν στους καπιταλιστές και το κίνητρο της παραγωγής είναι το κέρδος ο λαός δεν πρόκειται να δει άσπρη μέρα, όποιο νόμισμα και αν έχει. Αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή στην ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, ώστε αυτά να γίνουν κοινωνικά και έτσι η παραγωγή να στοχεύει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους και κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια προς τιμήν των νεκρών του Μάη του 1886 στο Σικάγο και συνολικά προς τιμήν των αγώνων της εργατικής τάξης στην Ελλάδα και διεθνώς.

Ανανέωσαν το ραντεβού τους από αύριο το πρωί στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και τα χωριά του νομού, για να προετοιμάσουν και να οργανώσουν την Απεργία στις 17 Μάη ή και νωρίτερα αν η κυβέρνηση φέρει τα μέτρα για ψήφιση στη Βουλή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.