Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Βεργίδης: "Υπουργέ κ. Μουζάλα, καλή η ΟMNES, αλλά είμαστε και εμείς εδώ"

Επιστολή προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα Ιωάννη 
Υπογράφει ο Ανδρέας Βεργίδης
Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς
"Κύριε Υπουργέ,
Απευθυνόμαστε πάλι σε εσάς, για ένα θέμα που, δυστυχώς, επανεμφανίζεται διαρκώς στον νομό μας, με διαφορετική μορφή κάθε φορά. Ο πυρήνας της αιτίας που το προκαλεί, όμως, παραμένει ο ίδιος. Και δεν είναι άλλος, από την αδικία εις βάρος του νομού μας, στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.
Γνωρίζετε καλά, κύριε Υπουργέ, κυρίως από τις πολλές επισκέψεις σας στην περιοχή μας, ότι το Κιλκίς απ’ όλη την ηπειρωτική χώρα, έχει δεχθεί το μεγαλύτερο βάρος μιας ασύμμετρης, έκτακτης κατάστασης. Χάρις στη φιλοτιμία των κατοίκων του και την αυταπάρνηση των υπηρετούντων στις όποιες Δομές του, ο νομός έχει ανταποκριθεί με αναγνωρισμένα θαυμαστό τρόπο στο μέγα πρόβλημα. Επομένως, το μόνο που δεν χρειάζεται ο νομός μας είναι τα διαπιστευτήρια και η εκ νέου δοκιμή των αντοχών του.

Αντοχές που σήμερα δοκιμάζονται με τη νέα μορφή της ασύμμετρης κατάστασης. Από την κόλαση, δηλαδή, της Ειδομένης, των βενζινάδικων, την έκτακτη λειτουργία Hotspots σε Χέρσο και Νέα Καβάλα, τη δρομολογημένη, αλλά προσφάτως ανασταλείσα ίδρυση καταυλισμού-γκέτο σε αγροτική περιοχή (Χωρύγι-Κοτύλι), περάσαμε στη σημερινή μορφή που λέγεται εγκατάσταση προσφύγων στον πολεοδομικό ιστό της πρωτεύουσας του νομού. 

Κάτι που παλαιότερα είχε επιχειρηθεί με, τουλάχιστον περίεργη μεθόδευση, να πραγματοποιηθεί σε σχεδόν εγκαταλειμμένα χωριά του ορεινού όγκου των Κρουσσίων, αλλά ανεστάλη από έντονες και καίριες αντιδράσεις.

Έτσι, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νομός μας εντελώς αιφνιδιαστικά- εν μία νυκτί κυριολεκτικά- ήδη φιλοξενεί περί τους 230 πρόσφυγες σε ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή των Μουριών του δήμου Κιλκίς. Παράλληλα, βέβαια εξακολουθεί να λειτουργεί το Κέντρο Φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα με πληθυσμό αυξομειούμενο μεταξύ 400 και 800 φιλοξενούμενων (πρόσφατα στο Κέντρο αυτό κατέφθασαν 90 μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική).

Σήμερα, κύριε Υπουργέ, η πόλη του Κιλκίς δέχεται σε διαμερίσματα διαρκώς και περισσότερους πρόσφυγες με τη διαχείριση του όλου ζητήματος να έχει περιέλθει σε έναν μόνο Σύλλογο με την επωνυμία OMNES. Ασφαλώς και δεν αμφισβητούμε τις διακηρυγμένες προθέσεις των συμπολιτών μας που εμπλέκονται στη λειτουργία του Συλλόγου αυτού. Πλην όμως θεωρούμε τουλάχιστον ως παραγκωνισμό της Αντιπεριφέρειας την παντελή έλλειψη ενημέρωσης.

Θεωρούμε, επίσης, αναγκαία την εμπλοκή και άλλων κρατικών Δομών και Υπηρεσιών στη διαχείριση του μείζονος αυτού ζητήματος. Η επίκληση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και η χρηματοδότηση των δράσεων των Δομών Αλληλεγγύης δεν είναι ικανή προϋπόθεση για τον καθησυχασμό της Κοινής Γνώμης.

Ούτε βέβαια είναι αρκετή για να αποτρέψει την παραφιλολογία, την κινδυνολογία και όλες τις άλλες εκφάνσεις του δημόσιου, αλλά ανεπίσημου λόγου. Ούτε βέβαια αυτές οι διαβεβαιώσεις από μόνες τους είναι αρκετές για την αποτροπή τυχόν ενεργειών ακραίων κύκλων.

Εδώ θα πρέπει να προστεθεί και μια άλλη παράμετρος τα αποτελέσματα της οποίας φαντάζουν μεν μακρινά, αλλά στη σημερινή εποχή ο χρόνος αποκτά με ταχύτητα εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο: Ο παραμεθόριος νομός μας εδώ και χρόνια πριν την προσφυγική κρίση, έχει δεχθεί κύματα βαλκανικών και παρευξείνιων πληθυσμών. 

Πληθυσμών με ψευδεπίγραφα στοιχεία σε πολλές των περιπτώσεων. Με δεδομένη τη γενική υπογεννητικότητα και τη ραγδαία γήρανση του πληθυσμού, οι ανεξέλεγκτες ροές και το ενδεχόμενο μόνιμης ή ημιμόνιμης εγκατάστασης, προκαλεί δικαιολογημένες ανησυχίες για τη δημογραφική, δραστική αλλοίωση των πληθυσμιακών δεδομένων.

Κύριε Υπουργέ,
πιστεύοντας ότι τα παραπάνω αποτελούν φυσιολογικές πηγές ανησυχίας και είναι σίγουρα σε γνώση σας, το μόνο που ζητούμε και πάλι είναι η ισότιμη μεταχείριση όλων των περιοχών της ενδοχώρας ως προς τα βάρη του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος. Η ισομερής και δίκαιη κατανομή των βαρών θα εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης μεταξύ των πολιτών και παράλληλα θα οπλίσει τις τοπικές κοινωνίες με νέα δύναμη για προσφορά, κατανόηση και αλληλεγγύη.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.