Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017

Συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς στην Έκθεση του "Ειδώλιο, ένας μικρόκοσμος από πηλό"

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται περιοδική έκθεση διάρκειας ενός έτους, αφιερωμένη αποκλειστικά στα πήλινα ειδώλια από τη Βόρεια Ελλάδα με τίτλο «Ειδώλιο. Ένας μικρόκοσμος από πηλό»
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, επιδιώκοντας να αναδείξει τον αρχαιολογικό πλούτο του νομού, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του ΑΜΘ και συμμετέχει στην έκθεση με πήλινα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς προερχόμενα από την περιοχή της Ευρωπού και του Παλατιανού. 

Τα συγκεκριμένα ειδώλια εντοπίστηκαν σε τάφους αλλά και σε ανασκαφή οικισμών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο αποτροπαϊκά ειδώλια, μία μήτρα του θεού Βήσσα, ένα κεφάλι ειδωλίου Κυβέλης, ένα κεφάλι Διονύσου, δύο βότρυες (τσάμπια) σταφυλιού, ένα ειδώλιο Αφροδίτης και ένα παιχνίδι-ίππος. 

Η ποικιλία των τύπων καταδεικνύουν τις αντιλήψεις των τοπικών κοινωνιών του παρελθόντος για ύπαρξη ανώτερης δύναμης που καθορίζει τη ζωή τους και την αφοσίωση στη λατρεία των Θεών, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν όψεις της καθημερινής ζωής. 

Για τη ρωμαϊκή φάση του οικισμού στο Παλατιανό στοιχειοθετείται μάλιστα από τη σύγχρονη έρευνα η λειτουργία τοπικού εργαστηρίου κεραμοπλαστικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου