Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Λαμπρή η Λαμπροτρίτη στην Μητρόπολη Γουμένισσας

[εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης]
Η τρίτη μέρα του Πάσχα είναι πολλαπλά χαρμόσυνη για την ακριτική Μητρόπολη Γουμενίσσης. Κατ᾽ επικρατήσασα ιερή συνήθεια, όπως και σε πολλά Θεομητορικά προσκυνήματα, έτσι και εδώ, στο Θεομητορικό Μοναστήρι λιτανεύεται για δεύτερη μέσα στο χρόνο φορά η θαυματουργός και πολυσέβαστη εικόνα της Παναγίας Γουμένισσας.
Με την αόρατη παρουσία και επευλόγηση της Παναγίας Δεσποίνης ημών, συνοδεία των συλλειτουργών και συλλιτανευτών Αγγέλων. Με την ορατή συμμετοχή και δεκτικότητα του Γουμενισσιώτικου λαού, που τιμά και μακαρίζει συμφώνως την Παντευεργέτιδα, δια της οποίας γευόμεθα και μετέχουμε στο αιώνιον Πάσχα, στη σωτηρία, στον Κύριό μας.

Οι Αρχές της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και της Π.Ε. Κιλκίς και οι Δημοτικές Αρχές της Παιονίας, με τους επικεφαλής των παρόντες, απεγεύθησαν τον πασχαλινό ενθουσιασμό της πόλης.

Και στη συνέχεια συμμετείχαν στο μοναδικό κυριώνυμο πανηγύρι της Ι.Μ.Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου & Ειρήνης Γρίβας.

Πράγματι, για άλλη μια χρονιά, στο Μοναστήρι της Γρίβας, τιμήθηκε ευλαβικά και περίλαμπρα η μνήμη των νεοφανών μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης της παρθένου από πάρα πολλούς κληρικούς και το λαό της Μητροπόλεως Γουμένισσας, αλλά και πολλών προσκυνητών από όλο το νομό Κιλκίς και από άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Στην προσευχητική και προσκυνηματική αυτή έπαλξη τελέστηκε την παραμονή ο Αρχιερατικός εσπερινός της εορτής, και το πρωί ο όρθρος και η θεία λειτουργία. Στο κήρυγμά του, αφ᾽ εσπέρας και την κυριώνυμη ημέρα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος διεζωγράφησε το μεγαλείο του αποκαλυπτικού μυστηρίου της πίστεώς μας, δια μέσου καιρίων στιγμιοτύπων της φανερώσεως των τριών Μαρτύρων, 500 χρόνια μετά την άθλησή τους, στα δικά μας χρόνια.

Στο τέλος, από τον οικείο Ποιμενάρχη με πολλούς κληρικούς και ιερομονάχους και με όλους τους συμπανηγυριστές, έγινε η λιτάνευση αποτμήματος της τιμίας κεφαλής του αγίου Ραφαήλ και εκ των μαρτυρικών λειψάνων συντριών των αγίων ενδόξων νεοφανών Μαρτύρων, καθώς και της καταστόλιστης με αφιερώματα εικόνος τους.

Έψαλαν ο πρωτοψάλτης κ. Ιωάννης Χασανίδης και ο χορός των πατέρων της Μονής, ενώ την πανήγυρι μετέδιδε απευθείας ανά την Ελλάδα και τον οικουμενικό ελληνισμό το εκκλησιαστικό τηλεοπτικό κανάλι 4Ε. Κατά τη λιτάνευση τιμητικά συνόδευαν τα περίφημα “Χάλκινα” της Γουμένισσας παιανίζοντας το “Χριστός Ανέστη”.

Με το πέρας της λιτανείας, ο Σεβασμιώτατος Γουμενίσσης τέλεσε ενώπιον πάντων τον Αγιασμό δι᾽ αποτμημάτων του Τιμίου Σταυρού και του Τιμίου Ήλου, των καθαγιασμένων υλικών λειψάνων της σωτηριώδους θείας οικονομίας, την οποία βεβαίως βιούμεν όλοι οι πιστοί και ορθόδοξοι χριστιανοί δια του μυστηρίου της Εκκλησίας, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Θαυμαστά σημεία, που ενδεικνύουν τη ζωηφόρο χάρη των καθαγιασμένων αποτμημάτων της λυτρωτικής σταυρώσεως του Κυρίου μας, έδειξαν “δι᾽ εσόπτρου” και “εν εικόνι” στους καρδιακούς οφθαλμούς όλων των πολυπληθών προσκυνητών αισθητά την υπεραισθητή χάρη του Θεού και Σωτήρός μας.

Το φετινό πανηγύρι τίμησαν ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Χρήστος Γκουντενούδης με τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο, η Αντιδήμαρχος Γουμένισσας κ. Ελένη Δούμου, ο Δημ. Σύμβουλος κ. Ιωάννης Αλίρης, ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Γουμένισσας κ. Αθανάσιος Τραχανίδης, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Γρίβας κ. Γεώργιος Μπακάλης, σώμα αξιωματικών ως εκπροσώπων του Διοικητή της 33ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, ο Διοικητής του Α.Τ. Γουμένισσας κ. Διαμαντής Πεντέρης, ο Δασάρχης Γουμένισσας κ. Αντώνιος Τζάκος και άλλοι επώνυμοι φορείς, που μετείχαν στην επακολουθήσασα δεξίωση. Εκ παραλλήλου η Ιερά Μονή προσέφερε ευλογία σε όλους τους πολυπληθείς προσκυνητές, εκτός από τη διανομή των ευλογηθέντων κολλύβων με την καλλιτεχνημένη επί δίσκου τρίμορφη σύνθεση με τους τρεις εορταζομένους Αγίους.

Το απόγευμα τελέστηκε ο Εσπερινός και η Παράκληση κατά τις προβλέψεις του Τυπικού (ήτοι ο Κανόνας των Αγίων με την Θ ὠδή του Πάσχα). Και πάλιν ο Σεβασμιώτατος προσελθών και επευλογήσας, με τον εμπνευσμένο λόγο του και με την προβολή των θαυμασίων της πίστεώς μας, χαροποίησε τις καρδιές των προσκυνητών που είχαν γεμίσει το Καθολικό της Μονής, για να τιμήσουν τους Αγίους του Θεού.

Προβλέπεται ότι, όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος, καθ᾽ όλη τη Διακαινήσιμη Εβδομάδα και διαρκώς, θα προσέρχονται οι πιστοί, για να προσκυνήσουν τα φυλασσόμενα τίμια μαρτυρικά λείψανα, ώστε να λάβουν δύναμη ελπίδας για τον προσωπικό αγώνα πίστης και ζωής.

Τα μαρτυρικά λείψανα, όπως έγραφε μια πρωτοχριστιανική λειψανοθήκη, είναι «μέλη Χριστού». Μας μεταδίνουν τη ζωοποιό Χάρη του Θεού. Μας θυμίζουν τη μαρτυρική ανδρεία των Αγίων. Και μας επισημαίνουν πως «απ᾽ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά είναι βγαλμένη» και η ελευθερία της πατρίδας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.