Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

"Μια βαλίτσα κόσμος" στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς

Δελτίο τύπου 5ου Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς
Την Δευτέρα 3 Απριλίου, εκπρόσωποι του ΣΕΟ ήρθαν καλεσμένοι στο σχολείο μας και υλοποίησαν το πρόγραμμα με τα παιδιά της Ε’ τάξης. Τα παιδιά είχαν ήδη μια εμπειρία μιας κι έχουμε δουλέψει πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις έννοιες της προσφοράς, της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού, οπότε ανταποκρίθηκαν θετικά και πολύ δημιουργικά, προκαλώντας τα θετικά σχόλια των εμψυχωτών. 
Το εργαστήρι εντάσσεται στο πρόγραμμα ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ, που υλοποιούμε από τον Οκτώβριο του 2016, στο σχολείο μας, για τους μαθητές των Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξεων.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι μέρος του εκπαιδευτικού πακέτου «Μια Βαλίτσα Κόσμος» και λέγεται «Από Εμένα για Εσένα» κι απευθύνεται σε παιδιά Β’ ως Ε’ τάξης. Σχεδιάστηκε από τον Κλάδο Πουλιών του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού (Σ.Ε.Ο) www.seo.gr και συγκεκριμένα από τα μέλη του Άννα Παρασχούδη, Ελένη Μπεβεράτου, Ιωάννα Βασιλοπούλου, Ιωάννα Τσαμπηρά και Κυριάκο Μούρτζη. 

Ως πηγή κάποιων ορισμών για το πρόγραμμα «ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ» είναι το Εγχειρίδιο Δασκάλου «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΡΙΘΜΟΙ» ως εκπαιδευτικό υλικό για τη μετανάστευση και το άσυλο στην Ευρώπη.

Ως μέσο στο παρόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα χρησιμοποιείται το παιχνίδι, που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο στη ζωή των παιδιών, ενισχύει τη βιωματική μάθηση και συμβάλλει στην ισορροπημένη και ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών. Το παιχνίδι διευκολύνει και προάγει την αβίαστη μάθηση εκθέτοντας τα παιδιά σε νέες εμπειρίες, δραστηριότητες, ιδέες και επιτρέποντάς να δομούν νοήματα μέσα από τις δικές τους εμπειρίες. 

Το σύνολο των δραστηριοτήτων που βασίζονται στην Οδηγική ιδεολογία και έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα αποτελούν και το Οδηγικό Παιδαγωγικό Πρόγραμμα.

Μέσα από σύγχρονες δραστηριότητες, τα παιδιά και οι νέοι αποκτούν εμπειρίες και μαθαίνουν να ζουν με αξίες, όπως ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η φιλία. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ» καλεί τους συντονιστές/εκπαιδευτικούς να παίξουν με τους μαθητές ένα «Κυνήγι θησαυρού» χωρισμένο σε 6 ενότητες, ώστε οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν και να προβληματιστούν γύρω από τις έννοιες: αποδοχή, προσφορά, συμπαράσταση, ισότητα, πρόσφυγας και μετανάστης.

Μέσα από αυτό το «Κυνήγι θησαυρού» τα παιδιά θα κατανοήσουν ότι ο μεγαλύτερος θησαυρός είναι αυτός που προσφέρει κάποιος και όχι αυτός που κρατά. Τα παιδιά παίζοντας το «Κυνήγι θησαυρού» έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με σκοπό να το στείλουν στα παιδιά-πρόσφυγες που ζουν στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, ώστε να μπορούν να το παίξουν με τους καινούργιους τους φίλους.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.