Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

Τι λέει η ΕΛΜΕ Κιλκίς για το πρόβλημα του 2ου ΕΠΑΛ

Ανακοίνωση - Επιστολή Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κιλκίς
Με αφορμή τους τελευταίους σεισμούς στο Κιλκίς το μήνα Νοέμβριο ανακινήθηκε το θέμα της στατικής επάρκειας του κτηρίου του 2ου ΕΠΑΛ Κιλκίς και σύμφωνα με τις δύο ανακοινώσεις (6/12/2016 και 20/12/2016) της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κιλκίς, το κύριο μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων του 2ου ΕΠΑ.Λ. Κιλκίς έχει χαρακτηριστεί μη ασφαλές. 
Αυτό περιλαμβάνει όλο το ανατολικό τμήμα του κτιρίου που στεγάζει είκοσι μία αίθουσες διδασκαλίας αλλά και το κτίριο που στεγάζει το εργαστηριακό Κέντρο και έξι αίθουσες. Ως εκ τούτου, συνολικά η κτιριακή υποδομή του 2ου ΕΠΑ.Λ. Κιλκίς έχει καταστεί μη λειτουργική.

Να σημειώσουμε, ότι σύμφωνα με το Διευθυντή του σχολείου, οι δύο ανακοινώσεις ήταν προφορικές και μέχρι σήμερα κανένα επίσημο έγγραφο που να δηλώνει την ακαταλληλότητα του σχολικού συγκροτήματος δεν έχει κοινοποιηθεί. 

Το μόνο επίσημο έγγραφο φέρεται να είναι μία, προ οκταετίας, εργαστηριακή έρευνα που για κάποιο περίεργο λόγο έχει βγει μόλις σήμερα στην επιφάνεια και προφανώς σχετίζεται με τις προφορικές ανακοινώσεις ακαταλληλότητας του κτιρίου.

Η μετακίνηση επίσης των συναδέλφων εκπαιδευτικών του 2ου ΕΠΑΛ Κιλκίς προκειμένου να καλύψουν το ωρολόγιο πρόγραμμα, σε τρία διαφορετικά κτίρια με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους στη πόλη του Κιλκίς, είναι επικίνδυνη για τους συναδέλφους, αντι-εκπαιδευτική και δεν συνάδει με το ρόλο του εκπαιδευτικού στην σύγχρονη μαθητική κοινότητα.

Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Κιλκίς αποφάσισε και πραγματοποίησε κινητοποίηση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 30-3-2017 και ώρα 12:00 μπροστά στο Δημαρχείο Κιλκίς με συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών ζητώντας την οριστική λύση για ασφαλή στέγαση και λειτουργία του 2ου ΕΠΑΛ Κιλκίς. 

Ταυτόχρονα ζητούμε να λειτουργήσουν όλοι οι τομείς και οι ειδικότητες που υπάρχουν στο Σχολείο, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των συναδέλφων εκπαιδευτικών τη νέα σχολική χρονιά.

Ως ΕΛΜΕ Κιλκίς, καταδικάζουμε την αδιαφορία όλων των υπεύθυνων φορέων καθώς και όλων των κυβερνήσεων από τα προηγούμενα χρόνια έως σήμερα για την αμέλεια και τη αδυναμία να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα.

Αυτή τη στιγμή και μετά από μεγάλο αγώνα του Διευθυντή του σχολείου, του συλλόγου καθηγητών, μαθητών και γονέων, το σχολείο λειτουργεί προσωρινά κατακερματισμένο. Μέσα στο οικόπεδο του σχολικού συγκροτήματος υπάρχει ανεξάρτητο προκατασκευασμένο κτίριο (το οποίο μάλλον στερείται άδειας), οκτώ αιθουσών, όπου λειτουργεί η Γ΄ τάξη. 

Η Β΄ τάξη, με οκτώ τμήματα, λειτουργεί κανονικά σε αίθουσες που παραχωρήθηκαν από το ΚΕΓΕ-Δήμητρα, το οποίο βρίσκεται στην άλλη πλευρά της πόλης του Κιλκίς. Η Α΄ τάξη, με τέσσερα τμήματα, λειτουργεί σε αίθουσες που έχει διαθέσει ο ΟΑΕΔ δίπλα στο ΚΕΓΕ. 

Ο κατακερματισμός της λειτουργίας του 2ου ΕΠΑ.Λ., εκτός των πολλών άλλων δυσχερειών, έχει ως συνέπεια τη μεγάλη δυσκολία στην διεξαγωγή κυρίως των εργαστηριακών μαθημάτων, που άλλωστε αποτελούν και τον πυρήνα της επαγγελματικής εκπαίδευσης. 

Τα μαθήματα αυτά καλύπτονται ως ένα βαθμό από τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών και αρκετές φορές με επίδειξη, χρησιμοποιώντας διάφορα εποπτικά μέσα. Ωστόσο δεν υπάρχει αίθουσα διδασκόντων σε κανένα από τα παραπάνω κτίρια και μέσα στο μη ασφαλές κτίριο συνεχίζει να λειτουργεί το γραφείο της διεύθυνσης.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κιλκίς, μετά από σειρά συναντήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς που σχετίζονται με την επίλυση του κτιριακού προβλήματος του 2ου ΕΠΑ.Λ. Κιλκίς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μοναδική πρόσφορη και λειτουργική λύση θα ήταν το σχολείο να λειτουργήσει σε ενιαίο χώρο, οπωσδήποτε από την νέα σχολική χρονιά. 

Η ασφάλεια μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, η ομαλή και πλήρη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαιδευτική λειτουργία του ΕΠΑ.Λ απαιτούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις και κυρίως συνεργασία όλων όσων μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή τη κατεύθυνση.

Για το λόγο αυτό σε συνεννόηση με τοπικούς φορείς προκρίνουμε τη λύση της σταδιακής μετεγκατάστασης του 2ου ΕΠΑ.Λ. Κιλκίς (μαζί με το Εργαστηριακό Κέντρο, αίθουσες μαθημάτων, διοικητικών και λειτουργικών αναγκών) στο χώρο του ΟΑΕΔ όπου αυτή τη στιγμή λειτουργεί το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας. 

Ωστόσο, μία τέτοια λύση περνάει μέσα από τη μετεγκατάσταση του τμήματος του Τ.Ε.Ι. στο νέο κτίριο, το οποίο εδώ και χρόνια είναι έτοιμο αλλά διάφοροι γραφειοκρατικοί λόγοι βάζουν συνεχώς εμπόδια στη χρήση του. 

Είναι αυτονόητο ότι το Τ.Ε.Ι. πρέπει να λειτουργήσει, το συντομότερο δυνατόν, στο ειδικά σχεδιασμένο νέα κτίριο και είναι επίσης αυτονόητο ότι το 2ο ΕΠΑ.Λ. πρέπει να λειτουργήσει στο χώρο που θα εγκαταλείψει το Τ.Ε.Ι.. 

Άλλωστε, σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων (π.χ. http://www.praktoreio-macedonia.gr/article/7291/Apo-1i-Septembriou-se-neo-ktirio-to-TEI-Kilkis Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Μακεδονίας-Θράκης), φαίνεται να είναι και δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας η λειτουργία του Τ.Ε.Ι. Κιλκίς από 1 Σεπτεμβρίου 2017 στο νέο κτίριο, δια στόματος του γ.γ. του υπουργείου Γιάννη Παντή και παρουσία του υφυπουργού εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη (το αίτημα για την λειτουργία του ΤΕΙ Κιλκίς στο νέο κτίριο είχε διατυπωθεί από όλους τους τοπικούς φορείς προς τον κ. Αμανατίδη, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του στον νομό, στις 3-4 Φεβρουαρίου).

Ωστόσο, έως ότου υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση και για αυτό το μικρό διάστημα προσωρινής κατακερματισμένης λειτουργίας του 2ου ΕΠΑ.Λ. Κιλκίς, απαιτείται η άμεση μεταστέγαση του γραφείου της διεύθυνσης σε εξωτερικό χώρο (προτείνουμε ένα kibo cabin λόγω του επείγοντος και προσωρινού του θέματος). Κανένας εκπαιδευτικός, γονέας ή μαθητής δε θα πρέπει να κινείται εντός του ακατάλληλου κτιρίου τώρα που θα αρχίσουν και οι εγγραφές.

Επίσης, θα πρέπει σαφώς να αναζητηθούν ευθύνες για το γεγονός ότι εδώ και οκτώ χρόνια μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς δραστηριοποιήθηκαν σε ένα κτίριο το οποίο με επίσημη γνωμάτευση δεν είναι ασφαλές. Αυτό φαίνεται και από την πινακίδα που έχει αναρτηθεί στην είσοδο της αυλής του σχολείου. Ο Δήμος δια στόματος του Δημάρχου μας διαβεβαίωσε ότι έχει ήδη στείλει σχετικό αίτημα στην εισαγγελία. 

Ως ΕΛΜΕ Κιλκίς, απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας καθώς και τους εμπλεκόμενους φορείς του Κιλκίς να μας απαντήσουν υπεύθυνα, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, πότε θα γίνει η μετεγκατάσταση του Τ.Ε.Ι. Κιλκίς στο νέο του κτίριο, έχοντας υπόψη ότι αυτή η διευθέτηση θα απελευθέρωνε τον απαραίτητο χώρο για την ομαλή λειτουργία και του 2ου ΕΠΑΛ Κιλκίς καθώς επίσης και την έγγραφη επιβεβαίωση ότι το 2ο ΕΠΑΛ Κιλκίς τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσει ως ενιαία σχολική μονάδα με όλους τους εργαστηριακούς χώρους στο χώρο του ΟΑΕΔ.Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου