Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Ποια η διαφορά μεταξύ ενός Web Browser και μιας Μηχανής Αναζήτησης;

Γράφει ο Ιωάννης Μ. Κοτανίδης*
Συχνά συνομιλούμε με κόσμο με προβλήματα στα email τους, την ιστοσελίδα τους, τον υπολογιστή τους. Αφού μας εξηγήσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και εντοπίσουμε την πηγή του προβλήματος, τους ζητάμε να ακολουθήσουν τις οδηγίες μας με σκοπό να το επιλύσουν. 


Παρότι οι οδηγίες έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο και μεθοδολογία ώστε να είναι απλές στην κατανόηση και υλοποίηση, εντούτοις ένα σημαντικό μέρος των πελατών αδυνατεί να τις εκτελέσει.

Το πρόβλημα στο 90% των περιπτώσεων έγκειται στη μη κατανόηση της λειτουργίας και χρήσης ενός Web Browser ή Προγράμματος Περιήγησης και στη λανθασμένη ταύτισή του με μία Μηχανή Αναζήτησης. Για το λόγο αυτό θα εξηγήσουμε παρακάτω τις διαφορές μεταξύ ενός Web Browser και μίας Μηχανής Αναζήτησης με σκοπό να αντιληφθεί ο αναγνώστης τις λειτουργίες και δυνατότητες του καθενός χωριστά.

Τι είναι ένας Web Browser (Πρόγραμμα Περιήγησης);
Ο Web Browser (το Πρόγραμμα Περιήγησης) είναι ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στον χρήστη του να έχει πρόσβαση, να ανακτά και να προβάλει πληροφορίες από το διαδίκτυο. Οι πληροφορίες στις οποίες μπορεί να «περιηγηθεί» μπορεί να είναι από κείμενα και εικόνες μέχρι βίντεο και ήχους. Τα πιο δημοφιλή προγράμματα περιήγησης του διαδικτύου είναι ο FireFox της Mozilla, ο Chrome της Google, o Opera της ομώνυμης εταιρείας Opera και Safari της Apple.

Πώς λειτουργεί ένας Web Browser;
Ο χρήστης δίνει μία διεύθυνση διαδικτύου, το λεγόμενο URL (Uniform Resource Locator που στα ελληνικά μεταφράζεται Ενιαίος Εντοπιστής Πόρων), στη μεγάλη μπάρα που ονομάζεται Address Bar ή Μπάρα Διεύθυνσης στο επάνω μέρος του Browser π.χ. blog.kotanidis.gr (Προσοχή: όχι τη μικρή δεξιά πάνω που γράφει “Search”) και πατώντας το κουμπί Enter στο πληκτρολόγιο ο Browser λαμβάνει τον κώδικα από αυτή την ιστοσελίδα και τον μετατρέπει σε μορφή κατάλληλη για την πλοήγηση του χρήστη. Με λίγα λόγια, ο Web Browser είναι ένα μεταφραστής ο οποίος μεταφράζει έναν κώδικα του υπολογιστή σε κάτι που μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιήσετε.

Τι είναι μία Μηχανή Αναζήτησης και πώς λειτουργεί;
Η Μηχανή Αναζήτησης είναι ένα πρόγραμμα που αναζητά ιστοσελίδες με βάση τις λέξεις-κλειδιά που του παρέχει ο χρήστης. Η μηχανή παίρνει αυτές τις λέξεις και αφού διατρέξει μία τεράστια βάση δεδομένων που διαθέτει, εντοπίζει εκείνες τις πληροφορίες που έχουν σχέση με τις λέξεις που δώσατε και σας τις προβάλει. Ο σκοπός μίας Μηχανής Αναζήτησης είναι να εντοπίζει τις πληροφορίες που επιθυμείτε να βρείτε. Μπορεί να βρει την ιστοσελίδα που αναζητείται, το βίντεο, το τραγούδι που θέλετε ή πληροφορίες για τα τελευταία γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή σας και τον κόσμο. Οι πιο δημοφιλείς Μηχανές Αναζήτησης είναι το Google, το Yahoo και το Bing.

Ποια είναι τελικά η διαφορά του Web Browser και της Μηχανής Αναζήτησης;
Βασικά, χρησιμοποιούμε ένα Web Browser για να έχουμε πρόσβαση σε συγκεκριμένες πληροφορίες του διαδικτύου ενώ από την άλλη χρησιμοποιούμε μία Μηχανή Αναζήτησης για να μας υποδείξει τις πιο βέλτιστες (κατά τον αλγόριθμο της ίδιας) πληροφορίες σχετικά με τις λέξεις-κλειδιά που της δώσαμε. Για να χρησιμοποιήσετε μία Μηχανή Αναζήτησης πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα Web Browser.

Πιο απλά, φανταστείτε πως το διαδίκτυο είναι ένα απέραντο Parking αυτοκινήτων. Οι θέσεις του Parking είναι οι ιστοσελίδες, τα μηχανήματα όπου “φιλοξενούνται” οι ιστοσελίδες (δλδ οι Servers) είναι οι δρόμοι που συνδέουν τις θέσεις του parking, ο Web Browser είναι η όλη υποδομή (φωτισμός, σήμανση κλπ) που επιτρέπουν στον επισκέπτη να συνδεθεί με τις ιστοσελίδες και η Μηχανή Αναζήτησης είναι ο ταξιθέτης που υποδεικνύει στον επισκέπτη τη θέση που θα πρέπει να κατευθυνθεί.

Ορθή Χρήση

Πώς πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιούμε το καθένα;
Εάν ξέρουμε την ιστοσελίδα που θέλουμε να δούμε τότε γράφουμε στη Μπάρα Διεύθυνσης (Address Bar), δηλαδή τη μεγάλη μπάρα στο επάνω μέρος του Περιηγητή, τη διεύθυνση της ιστοσελίδας π.χ. blog.kotanidis.gr . Εάν δεν ξέρουμε την ιστοσελίδα που θέλουμε να δούμε αλλά αναζητούμε γενικά μια πληροφορία τότε είτε δίνουμε στη μικρή μπάρα που τυχόν διαθέτει ο Περιηγητής μας στο επάνω μέρος του τις λέξεις-κλειδιά σχετικές με την πληροφορία που ψάχνουμε, είτε γράφουμε στη Μπάρα Διεύθυνσης www.google.gr και εν συνεχεία, αφού πάμε στην κεντρική σελίδα του Google, γράφουμε στη μπάρα στο κέντρο της σελίδας και κάτω από το λογότυπο της Google τις λέξεις-κλειδιά που επιθυμούμε.

Συμβουλές
Για τη μεγαλύτερη ασφάλειά σας κατά την πλοήγησή σας στο διαδίκτυο και για την καλύτερη απεικόνιση των ιστοσελίδων που βλέπετε, συστήνουμε τη χρήση είτε του Google Chrome είτε του Mozilla Firefox σαν Web Browser σας.

Επίσης, φροντίστε να προμηθευτήτε ένα καλό Antivirus και Antispam πρόγραμμα. Όπως και σε κάθε τι στο εμπόριο, έτσι και εδώ ισχύει η ρήση «Ό,τι πληρώσεις, θα πάρεις». Προσπαθήστε να βρείτε προσφορές μέσα από το Google και αγοράστε μία ετήσια συνδρομή για ένα καλό Antivirus. 

Καλά Antivirus είναι το Kaspersky, το Eset, το BitDefender, το McAfee και η ετήσια συνδρομή τους είναι μεταξύ των 20 και των 60 ευρώ. Με λιγότερο από 2 ευρώ το μήνα, περίπου όσο ένας καφές, μπορείτε να παρέχετε στο σύστημά σας σημαντική ασφάλεια. Προσοχή! Αποφύγετε όλα τα «δωρεάν» Antivirus! Και δε σας προστατεύουν αποτελεσματικά, και είναι υπεύθυνα για την εγκατάσταση ανεπιθύμητου και συχνά κακόβουλου λογισμικού στον υπολογιστή σας. 

Αν χρησιμοποιείτε ήδη ένα εξ αυτών, απεγκαταστήστε το άμεσα! Το κόστος για την επιδιόρθωση του υπολογιστή σας σε περίπτωση που μολυνθεί από ιό μπορεί να σας στοιχίσει πολύ ακριβά καθώς εκτός του χρόνου που θα χρειαστείτε για να το επιδιορθώσετε, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα χάσετε πολύτιμα αρχεία κατά τη διαδικασία του format. 

Αν προσπαθήσετε να μεταφέρετε αρχεία από ένα μολυσμένο υπολογιστή σε ένα εξωτερικό δίσκο ή ένα USB στικάκι, τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως θα μολύνεται και το δίσκο ή το USB στικάκι και ακολούθως οποιονδήποτε υπολογιστή στον οποίο θα το χρησιμοποιήσετε. Το 99% των ιών απομακρύνονται πλήρως από τον υπολογιστή σας μόνο με τη νέα εγκατάσταση των Windows, το λεγόμενο format που αναφέραμε προηγουμένως. Η πρόληψη είναι πάντοτε καλύτερη επιλογή από την καταστολή.

Τέλος, φροντίστε πάντα, όσο παλιό και να είναι το σύστημα/υπολογιστής σας, να έχετε πλήρως αναβαθμισμένο τον Web Browser σας και προσπαθήστε να μάθετε να αναγνωρίζετε και να αποφεύγετε ιστοσελίδες που είναι ύποπτες για κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να μολύνει τον υπολογιστή σας.

Καλή και ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο
*Ιωάννης Μ. Κοτανίδης
blog.kotanidis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.