Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Κιλκίς: Η παράσταση «Αναφορά στον Γκρέκο» του Nίκου Καζαντζάκη

Ο Δήμος Κιλκίς φιλοξενεί την παράσταση «Αναφορά στον Γκρέκο» του Nίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου την Τετάρτη 22 Μαρτίου και ώρα 8.30 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο.

Η εξαιρετική παράσταση «Αναφορά στον Γκρέκο» ξεκίνησε το ταξίδι της από την Κρήτη, τη γενέτειρα του Νίκου Καζαντζάκη και θα παρουσιασθεί σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (η παράσταση ήδη παρουσιάσθηκε στις Βρυξέλλες στις 4 Ιουνίου του περασμένου χρόνου μετά από πρόσκληση του τομέα πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Η «Αναφορά στον Γκρέκο» είναι το τελευταίο έργο τού μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. 


Ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας.

Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, και η Γεωργία Νταγάκη, που με την λύρα και το τραγούδι συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου!

Συμμετέχει ο εξαίρετος μουσικός Χρυσόστομος Καραντωνίου παίζοντας κλασική κιθάρα.

«Αλάκερη η ψυχή μου μια κραυγή κι όλο μου το έργο το σχόλιο στην κραυγή αυτή.
Φωνάζω τη μνήμη να θυμηθεί, περμαζώνω από τον αέρα τη ζωή μου, στέκουμαι σαν στρατιώτης και κάνω την αναφορά μου στον Γκρέκο, γιατί αυτός είναι ζυμωμένος από το ίδιο κρητικό χώμα με μένα και καλύτερα απ’ όλους τους αγωνιστές που ζουν η που έχουν ζήσει μπορεί να με νιώσει».

Ν. Καζαντζάκης


Συντελεστές
Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Τάκης Χρυσικάκος

Συνεργάτης – Σκηνοθέτης : Εμμανουέλα Αλεξίου

Επιλογές τραγουδιών : Χαϊνης Δημήτρης Αποστολάκης – Γεωργία Νταγάκη

Φωτισμοί: Ντίνος Μεταλλίδης

Εικαστικά : Βάλια Μαργαρίτη

Πρωταγωνιστεί : Τάκης Χρυσικάκος

Κρητική λύρα - Τραγούδι : Γεωργία Νταγάκη

Κλασική κιθάρα : Χρυσόστομος Καραντωνίου

Προπώληση, άνεργοι, μαθητές-φοιτητές & πολύτεκνοι: 10 ευρώ

Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Η προπώληση γίνεται από το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Κιλκίς, τις εργάσιμες μέρες και ώρες.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2341352205 και 209.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.