Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Domain Names – Τι είναι και πώς τα χρησιμοποιούμε

Γράφει ο Ιωάννης Μ. Κοτανίδης*
Οι Servers, στα ελληνικά Διακομιστές, είναι ισχυροί υπολογιστές οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά δεδομένων. Για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους διαθέτουν ο καθένας το δικό του «όνομα». Αυτό το όνομα αποτελείται από αριθμούς και είναι η λεγόμενη IP διεύθυνση. 
Οι IP διευθύνσεις αποτελούνται από τέσσερις αριθμούς που χωρίζονται με τελείες. Οι αριθμοί αυτοί μπορεί να πάρουν τιμές από το 0 μέχρι το 256. Ένα τυχαίο παράδειγμα μια διεύθυνσης IP δηλαδή του ονόματος ενός Server είναι το 199.240.19.0 . Επειδή όμως ο άνθρωπος δεν είναι υπολογιστής και είναι δύσκολο απομνημονευθούν αυτοί οι αριθμοί, αποφασίστηκε να δοθούν ονομασίες με γράμματα στους Servers.

“Τα Domain Names ή Ονόματα Χώρου είναι ονόματα τα οποία δίνουμε σε ορισμένες IP διευθύνσεις. Μία IP διεύθυνση μπορεί να έχει πολλά Domain Names.”

Με άλλα λόγια και με ένα παράδειγμα, το 199.240.19.0 είναι μία διεύθυνση IP, το kotanidis.gr είναι ένα Domain Name ενώ το blog.kotanidis.gr είναι ένα Subdomain ή αλλιώς Υποόνομα.

Πώς χρησιμοποιoύνται;
Αξίζει εδώ να αναφέρουμε τη διαφορά μεταξύ του www.kotanidis.gr και του kotanidis.gr και του blog.kotanidis.gr . To kotanidis.gr είναι το Domain Name ενώ το www.kotanidis.gr και το blog.kotanidis.gr είναι τα URL του Domain Name kotanidis.gr .

Για να συνδεθούμε σε μία ιστοσελίδα δίνουμε στους Web Browsers μία ηλεκτρονική διεύθυνση, το λεγόμενο URL (Uniform Resource Locator). Ένα URL (π.χ. www.kotanidis.gr) αποτελείται από 3 μέρη τα οποία χωρίζονται με τελείες.

Το πρώτο μέρος είναι το "www". Είναι τα αρχικά των 3 λέξεων World Wide Web το οποίο είναι ένα σύστημα εξυπηρετητών διαδικτύου(δλδ Servers) που υποστηρίζουν ειδικά διαμορφωμένα έγγραφα. Τα έγγραφα αυτά είναι οι ιστοσελίδες που βλέπουμε. Δεν είναι πάντα απαραίτητη η χρήση του “www” για να συνδεθούμε σε μία ιστοσελίδα. 

Πλέον, σε αντίθεση με το παρελθόν, εάν ο Πάροχος του Web Hosting μιας ιστοσελίδας έχει φροντίσει να δομήσει καλά τις υπηρεσίες του τότε όταν γράψουμε ένα Domain Name στο Web Browser χωρίς το “www” μπροστά, θα μεταφερθούμε αμέσως και χωρίς προβλήματα στην ιστοσελίδα του domain. Σε άλλες περιπτώσεις, για παράδειγμα στα Subdomains, σαν πρώτο μέρος δεν χρησιμoποιούμε το "www" αλλά το subdomain του Domain Name πχ blog.kotanidis.gr .

“Το World Wide Web δεν είναι συνώνυμο με το Internet.”

Το δεύτερο μέρος είναι το ειδικό όνομα που θέλουμε να ανατρέξουμε πχ "kotanidis". 

Το όνομα αυτό το έχει προμηθεύσει μια αρχή έκδοσης (ή καταχώρησης) Domain Names. Στην Ελλάδα η αρχή αυτή είναι το δημόσιο και πιο συγκεκριμένα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία τα εκδίδει μέσω ιδιωτικών εταιριών οι οποίες πρέπει να είναι εγκεκριμμένες από εκείνη.

Με την καταχώρηση του ονόματος δηλώνεται και από ποιόν Server θα ληφθούν τα δεδομένα μέσα από τα οποία ο Web Browser θα παρουσιάσει την ιστοσελίδα. Η διεύθυνση η οποία δηλώνεται είναι η IP διεύθυνση που αναφέραμε παραπάνω.

Το τρίτο και το πιό σημαντικό μέρος του URL είναι η κατάληξη του Domain Name. Η κατάληξη αυτή φανερώνει την αρχή που μας έχει εκδόσει το όνομα. Εκδίδονται από χώρες ή εξαρτώμενες περιοχές ή από συγκεκριμένους οργανισμούς. Για την Ελλάδα η κατάληξη είναι "gr" με διάφορες παραλαγές (subdomains του gr) και χορηγείται μόνο από την ΕΕΤΤ όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Οι διάφορες παραλαγές (subdomains του gr) είναι πχ com.gr, net.gr, edu.gr, gov.gr κλπ.

Τι γίνεται όταν δίνετε στον Web browser σας το Domain Name kotanidis.gr;

Ο Web Browser ανατρέχει πρώτα στη βάση δεδομένων όσων ιστοσελίδων έχουν κατάληξη "gr" για να πάρει την IP διεύθυνση της ιστοσελίδας. Αφού τη λάβει, πηγαίνει στον Server που βρίσκονται τα δεδομένα αυτής της ιστοσελίδας και ζητάει τη λήψη αυτών ώστε να μας παρουσιάσει το περιεχόμενο αυτού του Domain Name. Όλη αυτή η διαδικασία γίνεται σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Αυτό είναι ένα μονάχα μέρος του διαδικτύου. Στα επόμενα άρθρα θα προσπαθήσουμε μαζί να μάθουμε, να αντιληφθούμε και να χρησιμοποιούμε κάθε μορφή του διαδικτύου.

*Ιωάννης Μ. Κοτανίδης
blog.kotanidis.gr

* ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΝΩΜΗΣ
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Facebook
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Twitter
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Pinterest
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Google+
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Dailymotion
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Youtube

1 σχόλιο:

  1. Κάποιες διευκρινίσεις:

    Το .gr είναι domain name 1ου επιπέδου
    Το kotanidis.gr είναι domain name 2ου επιπέδου
    Το www.kotanidis.gr και το blog.kotanidis.gr δεν είναι URL αλλά domain names 3ου επιπέδου
    Και μπορείς φυσικά να ορίσεις και 4ο, 5ο κ.ο.κ. επίπεδα, όπως για παράδειγμα:
    Το apothiki.business.kotanidis.gr είναι domain name 4ου επιπέδου
    Το apothiki1.apothikes.business.kotanidis.gr είναι domain name 5ου επιπέδου

    Όσον αφορά τη σχέση URL και domain name τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το ότι ο browser καταφέρνει συνήθως και μαντεύει το URL δίνοντάς του μόνο ένα domain name δε σημαίνει ότι το URL ταυτίζεται με το domain name. Ένα πλήρες URL έχει την εξής μορφή:
    scheme:[//[user:password@]host[:port]][/]path[?query][#fragment]
    Σε αυτή την ακολουθία μόνο το "host" είναι το donain name. Αλλά και αυτό ακόμη είναι πολλές φορές προαιρετικό (μπορείς π.χ. σε κάποιες περιπτώσεις να εισάγεις το IP αντί για το domain name στη θέση του "host").

    Για περισσότερες πληροφορίες:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Uniform_Resource_Locator

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.