Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Ο πλούτος του λαογραφικού μουσείου Κιλκίς

Γράφει η Δέσποινα Μοσχούτα
Δημοσιογράφος
Είναι σαν τις ανασκαφές των αρχαιολόγων...Όσο ψάχνεις, ανακαλύπτεις... Πρόκειται για τους "θησαυρούς" του λαογραφικού μουσείου τόσο στα εκθέματα, όσο και σε αυτούς που βρίσκονται καταγεγραμμένοι μέσα στις κούτες, αφού δεν υπάρχει χώρος να εκτεθούν. Μέσα σε παλιοκαιρίσιες μυρωδιές, ξεπροβάλλει η ιστορία ενός τόπου και ενός λαού, οι αγώνες για ελευθερία, για γνώση, για επιβίωση.

Εφημερίδες, φωτογραφίες, βιβλία, αντικείμενα, μαθητολόγια, ποινολόγια σκιαγραφούν τη διαδρομή των κατοίκων του Κιλκίς. Η προσφυγική καταγωγή τους,οι περιπέτειές τους στην πορεία του χρόνου, η επαγγελματική τους αποκατάσταση, ολόκληρη η ζωή τους.

Είναι ένα συναρπαστικό φλας-μπακ, ζεις τη ζωή που δεν έζησες. Ακούς τις κλαγγές των όπλων στα πεδία των μαχών, οσμίζεσαι τον ιδρώτα του μόχθου των αγροτών και των παλιών επαγγελματιών. Ακούς τις μουσικές του παλιού φωνογράφου, της γκάιντας, της λύρας και του κλαρίνου...

Θαυμάζεις την καλλιτεχνία των κορασίδων στα παλιά εργόχειρα και τα υφαντά....

Ψήγματα εικόνων προσπαθώ να μεταφέρω μέσα από αυτό το κείμενο, άλλωστε, για να καταλάβει κανείς τον πλούτο του λαογραφικού μουσείου, πρέπει να το επισκεφτεί και να δει με τα δικά του μάτια.

Ενδεικτικά αναφέρω:

Τετράδιο 1912-13 μαθητρίας του παρθεναγωγείου Στρωμνίτσης, με καλλιγραφικές σημειώσεις για το έργο του Ξενοφώντος <Κύρου Ανάβασις>.

Βιβλίο του 1892 "Γερο-Στάθης" Λέοντος Μελά.

Μαθητολόγιον σχολικών ετών 1937-38 επαγγέλματα γονέων, χαλκουργός, αγωγιάτης, καροποιός, γεωργός, αρτοποιός, πεταλωτής.

Παρατηρούμε ακόμη ότι οι μαθητές τότε πλήρωναν για να αποκτήσουν γνώση, στο βιβλίο εκπαιδευτικών τελών, αναφέρονται 400 δραχμές για το εκπαιδευτικό τρίμηνο. Στο μαθητολόγιο του 1947, στη θέση όπου αναγράφεται το επάγγελμα πατρός, διαβάζουμε ορφανό, ορφανό, ορφανό....είναι οι μαύρες σελίδες της Ελληνικής ιστορίας, εμφύλιος...

Στα ποινολόγια δίνουν και παίρνουν οι αποβολές, τετραήμερον αποβολήν εις τον τάδε, δια κακήν συμπερι- φοράν, τριήμερος αποβολή δι' αυθάδειαν κατά την διάρκεια του μαθήματος των φυσικών, τετραήμερος αποβολή δι' απρεπείς εκφράσεις εις τας οδούς.

Οδοντιατρική πολυθρόνα Γαλλικής κατασκευής, δωρεά

Σωτήρη Χρυσάφη. Όπως γράφει στις πληροφορίες, <τοπο- θετήθηκε στο πρώτο οδοντιατρείο του Κιλκίς από τον πτυχιούχο οδοντίατρο του παν/μίου Αθηνών Αντώνη Χρυσάφη, που εγκαταστάθηκε στην πόλη μας το 1928>. Και κάτι που φανερώνει την καλαισθησία των ανθρώπων διαχρονικά <σετ περιποίησης νυχιών 1924 δώρο αρραβώνων, δωρεά Ανθούλας Ναούμη>.

Είναι σαν κινηματογραφική ταινία με θέμα το παρελθόν και ήρωες ανθρώπους που, ίσως, έφυγαν από τη ζωή άφησαν, όμως, έντονα τα ίχνη τους, καταγράφοντας ιστορία και πολιτισμό. Μια ταινία στην οποία η λέξη τέλος δεν έχει γραφτεί, γιατί, απλά, δεν έχει τελειώσει, αλλά συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για πάντα, όπως και η ίδια η ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.