Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

«Το ταξίδι της Χαλιμάς» του Νίκου Καλαϊτζίδη στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς

Δελτίο τύπου  Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κιλκίς 
Μια ιδιαίτερη βιβλιοανάγνωση παραμυθιού έγινε στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017. 

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Κιλκίς ΟΜΝΕΣ, υποδεχτήκαμε στην βιβλιοθήκη 15 παιδιά από την Συρία με τους γονείς τους, προκειμένου να συμμετέχουν στην ανάγνωση του παραμυθιού «Το ταξίδι της Χαλιμάς» του Νίκου Καλαϊτζίδη, το οποίο δημιούργησε με τη βοήθεια της μη κερδοσκοπικής θεατρικής ομάδας «mermiξ» και δεκάδες εθελοντές.

Το παραμύθι έχει μεταφραστεί σε περίπου 20 γλώσσες, ενώ κάθε βιβλίο είναι γραμμένο σε τρεις γλώσσες.

Η ανάγνωση έγινε στην Αραβική γλώσσα από διερμηνέα του συλλόγου και συμμετείχαν διαβάζοντας τους διαλόγους δύο νεαρές Σύριες. Ταυτόχρονα έγινε προβολή των εικόνων του παραμυθιού σε οθόνη. Έπειτα τα παιδιά αφού είπαν τι τους άρεσε στο παραμύθι, ζωγράφισαν τους ήρωες και άλλες ζωγραφιές που πήραν μαζί τους ή χάρισαν στην βιβλιοθήκη.

Στην συνέχεια διαβάστηκε το ίδιο παραμύθι στην ελληνική γλώσσα σε δέκα παιδιά ηλικίας 7-9 χρονών που δήλωσαν συμμετοχή στην συγκεκριμένη δράση, τα οποία επίσης ζωγράφισαν στο τέλος τους ήρωες του παραμυθιού.

Περίληψη παραμυθιού: «Το παραμύθι χωρίζεται σε 5 κεφάλαια με διαφορετική κάθε φορά εικονογράφηση και ξεκινά με τη Χαλιμά, που εγκαταλείπει τη Χώρα του Ηλίου, όπου έχει σταματήσει να βρέχει, για να πάει στη Χώρα της Βροχής και να φέρει τα σύννεφα. Ταξιδεύει μέσα από τη Χώρα της Ερήμου, μπαίνει σε βάρκα και φτάνει στη Χώρα της Θάλασσας, περνάει από τη Χώρα του Δάσους και καταλήγει στη Χώρα της Βροχής, όπου ζητάει από τους «αρχηγούς» της να στείλουν σύννεφα στην χώρα της».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από τον συγγραφέα «Έγραψα λοιπόν αφού έκανα μελέτη και έρευνα στα λαϊκά αραβικά παραμύθια, μια ιστορία που δεν έχει μέσα "κακούς" ανθρώπους, βασιλιάδες και πριγκίπισσες, σεξιστική γλώσσα και βία και μιλάει για το ταξίδι των προσφυγόπουλων».

Ευχαριστούμε πολύ τον σύλλογο εθελοντών Κιλκίς ΟΜΝΕΣ για την βοήθεια και την συνεργασία και περιμένουμε να συνεργαστούμε στο εγγύς μέλλον σε ανάλογες δράσεις που προωθούν την φιλαναγνωσία και το βιβλίο, αλλά κυρίως βοηθούν τα παιδιά να έχουν μια διέξοδο, να περάσουν δημιουργικά τον χρόνο τους, να εκφραστούν και να έρθουν σε επαφή με άλλα παιδιά.

Ώρες λειτουργίας βιβλιοθήκης: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 8:00-15:15 και Τετάρτη 11:00-19:00.

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2341076338, Ιστοσελίδα: vivl-kilkis.kil.sch.gr, Email: vivlkilk@sch.gr, Facebook: www.facebook.com/LibraryKilkis
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου