Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Αξιοκρατία και κρίσεις κατά το δοκούν

Του Δημήτρη Νίκογλου
Αξιοκρατία, μια λέξη τόσο τσαλακωμένη και παραμορφωμένη από τις παρεμβάσεις τρίτων, που ακόμη και η γνωμοδότηση του ακριβοδίκαιου νομοθέτη αδυνατεί να την επαναφέρει στην αρχική της έννοια και μορφή.

Κρίσεις, μια λέξη αλληλένδετη και αυτή με την αξιοκρατία, μια λέξη της οποίας "τα σωθικά τα έχουν ξεριζώσει" οι εκάστοτε κύριοι των επιτροπών και των δικαστικών εδράνων, και ως ειδικοί Ιατροδικαστές τα μελετούν επιμελώς και τα αναμοχλεύουν. 

Ναι φίλε μου αυτοί οι κύριοι που βρωμάνε σαπίλα η οποία απορρέει από το πολιτικό τους παρελθόν, είναι οι δυνατοί, είναι αυτοί που η "βασιλεύουσα" εξουσία τους δίνει την δύναμη να τοποθετούν ανθρώπους ικανούς και μη σε θέσης κλειδιά, είναι αυτοί που εμμέσως πλην σαφώς θα κρίνουν το μέλλον σου και το μέλλον μας γενικότερα.

Ποιος δεν θα ήθελε ένα κράτος δικαίου, ένα κράτος που οι λειτουργοί του να ήταν απλοί και ταπεινοί, να ήταν δηλαδή οι άνθρωποι εκείνοι της προσφοράς προς τον άνθρωπο και όχι οι τοποθετημένοι υπάλληλοι που ως φύλακες τύπου μπουλντόγκ δηλώνουν παρών και είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για την προστασία των αφεντικών τους.

Δεν φταίνε μόνο αυτοί φίλοι μου, φταίμε και εμείς που δεν αλλάξαμε, που δεν καταγγείλαμε το άδικο, που παρά την θέλησή μας γίναμε συνένοχοι.
Πολλές φορές αναρωτιέμαι, πόσο δύσκολο είναι άραγε να κάνεις το σωστό σε ένα άδικο εργασιακό περιβάλλον και πόσο σιδηροδέσμιος είσαι ως προς τις επιταγές τρίτων;

Μήπως είσαι και εσύ ένας κρίκος διαπλοκής που συμπληρώνεις την αλυσίδα του ονομαζόμενου συστήματος και εξ υπηρετείς πρόσωπα και πράγματα;

Το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό να μην πω πως τις περισσότερες φορές είναι το εντελώς αντίθετο μα κανείς δεν βλέπει το ηθικό όταν αυτό επισκιάζεται από το νόμιμο.

Η αξία του ηθικού πολλές φορές είναι ανεκτίμητη έναντι του νόμιμου, μα την παραβλέπουμε τόσο εύκολα, και την ερμηνεύουμε πάντα κατά το δοκούν ..
Έχω παρατηρήσει ανθρώπους και συμπεριφορές που με πολύ μεγάλη ευκολία γίνονται κόλακες, γίνονται αυλικοί, γίνονται από άσπρο μαύρο στο πλευρό κάποιου για να έχουν υπόσταση.

Είναι κρίμα να δίνεις και να περιμένεις να πάρεις πάντα ως αντάλλαγμα το αντίτιμο αυτού που έδωσες και ακόμη περισσότερα.

Είναι κρίμα επίσης να περιμένεις να πάρεις κάτι που ανήκει σε άλλους αλλά μεσολαβώντας οι άνθρωποι που ως δεκανίκι τους βοήθησες, να σου το ξεπληρώνουν ανήθικα προτάσσοντας την πολιτική τους θέση και δύναμη.

Αξιοκρατία σημαίνει να επιλέγονται οι πιο άξιοι και ικανοί για μία θέση χωρίς να υπάρχουν μεσολαβητές και παρεμβάσεις τρίτων, όπως δηλαδή ο νόμος το επιτάσσει.

Αποδοχή και επιβράβευση χαίρουν μόνο οι αξιοκρατικά αξιολογούμενοι, οι άνθρωποι εκείνοι δηλαδή που με την αξία τους και το καθαρό τους προφίλ κατάφεραν επάξια να επανδρώσουν θέσεις με καθήκοντα υψηλών απαιτήσεων χωρίς να χρειάζονται δεκανίκια.

Όταν το νόμιμο θα είναι και ηθικό, και όταν το ηθικό θα είναι και νόμιμο,
τότε και μόνον τότε θα μπορούμε υπερήφανα να μιλάμε για αλλαγή σελίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.