Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Εγκαίνια του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης

Στα εγκαίνια του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ευκαρπίας, ενός από τα πιο σημαντικά σύγχρονα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, που προβλέφθηκαν στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, παραβρέθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το έργο του ΣΜΑ Ευκαρπίας χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με συνολικό προϋπολογισμό 12,9 εκ. ευρώ και η κατασκευή του ξεκίνησε στις 21 Οκτωβρίου 2010, με την υπογραφή της σύμβασης του κατασκευαστικού έργου, ενώ ολοκληρώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2017, εντός του τελικού εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας στο χαιρετισμό του, στη σημερινή τελετή εγκαινίων του ΣΜΑ Ευκαρπίας, «ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω των καθυστερήσεων που υπήρξαν, προβήκαμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της χρηματοδότησης του έργου και μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι το έργο, όπως και όλοι οι ΣΜΑ αποτελούν βασικούς κρίκους στην αλυσίδα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων, ενώ ειδικά ο ΣΜΑ Ευκαρπίας, πέρα από τους πολύ σημαντικούς συμβολισμούς, είναι ένα έργο με απόλυτα πρακτικό, θετικό αντίκτυπο, για το περιβάλλον, την οικονομία, την ίδια την τοπική κοινωνία.

Ο ΣΜΑ Ευκαρπίας έχει δυναμικότητα 1.100 τόνων απορριμμάτων ημερησίως και θα εξυπηρετεί στο εξής τις ανάγκες των Δήμων του Βορειοδυτικού Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, Ωραιοκάστρου, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου και Χαλκηδόνας, όπως και το 60% των απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης), «δίνοντας ουσιαστική, περιβαλλοντική και οικονομική ανάσα στους δήμους και τους συμπολίτες μας, που ωφελούνται άμεσα από την κατασκευή και λειτουργία του», όπως υπογράμμισε οΠεριφερειάρχης.

Βάσει των επιστημονικών στοιχείων, η λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας θα οδηγήσει σε μείωση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων των Δήμων κατά 60% σε ετήσια βάση, με συνακόλουθη την πολύ σημαντική εξοικονόμηση πόρων σε πρώτη φάση και τη δυνατότητα σημαντικής μείωσης των δημοτικών τελών σε δεύτερη φάση.

Αναφέροντας τα πλεονεκτήματα από τη νέα δομή διαχείρισης των απορριμμάτων, ο κ.Τζιτζικώστας, εστίασε στη μείωση της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης, του κινδύνου ατυχημάτων, αλλά και των εκπομπών ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου.

«Σήμερα, ο τόπος μας, έκανε ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Ένα βήμα για το οποίο χρειάστηκε πολύ και μεθοδική δουλειά, αλλά και μεγάλη προσπάθεια:

-Για να υπερβούμε μια σειρά από εμπόδια, που συναντήσαμε τα επτά αυτά χρόνια.

-Για να απαγκιστρωθούμε, από απόψεις που ξεπέρασαν το όριο της δεισιδαιμονίας.

-Για να αποδείξουμε ότι η αυτοδιοίκηση, όταν συνεργάζεται στενά και πιστεύει σε ένα έργο, είναι πραγματικά αποτελεσματική. Πιο αποτελεσματική και πιο ανοιχτόμυαλη, ακόμα και από την κεντρική εξουσία», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στις αντιδράσεις που συνάντησε το συγκεκριμένο έργο. «Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας, εκείνους που ακόμα νιώθουν ανησυχία, ότι τίποτα περίεργο, τίποτα διαφορετικό δεν γίνεται στο ΣΜΑ Ευκαρπίας, εκτός της μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Οι συμπολίτες αυτοί, η μεγάλη τους πλειοψηφία, ανησυχεί όχι γιατί είναι οπισθοδρομικοί ή γιατί έχουν κάποια αντίθεση στην πρόοδο και την εξέλιξη, αλλά γιατί κάποιοι φρόντισαν με μυθεύματα και με παράλογες ιστορίες και φόβους, να τους ανησυχήσουν και να τους ξεσηκώσουν. 

Και τώρα, και αυτό είναι ακόμα χειρότερο, αποφεύγουν να αναλάβουν την ευθύνη τους και να εξηγήσουν υπεύθυνα στους συμπολίτες μας, ότι το έργο αυτό και χρήσιμο είναι και ωφέλιμο. Οι άνθρωποι αυτοί που βρίσκονται σήμερα έξω δεν φταίνε για το ότι είναι εδώ. Φταίνε όλοι εκείνοι που τους υποκίνησαν τα χρόνια αυτά και τους παραπληροφόρησαν για το συγκεκριμένο έργο. 

Και χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα, στα εγκαίνια του έργου αυτού, κάποιοι από εκείνους που βρίσκονταν στους δρόμους εκείνη την εποχή και υποκινούσαν τους συμπολίτες μας, σήμερα βρίσκονται εδώ εντός του κτιρίου. Χαίρομαι που επιτέλους ξεφεύγουμε από στερεότυπα που κράτησαν τον τόπο και τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Χαίρομαι που στο σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενσωματώνουμε τις νέες τεχνολογίες, οι οποίες είναι και δοκιμασμένες και αποδεκτές, εδώ και χρόνια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλη Γεράνη, για την αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητά του στην ολοκλήρωση του έργου, αλλά και για την άψογη και εποικοδομητική συνεργασία του με την Περιφέρεια. Επίσης, ευχαρίστησε όλους τους Δημάρχους, τους διατελέσαντες Προέδρους του Φορέα και τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους Δήμους και τον ΦΟΔΣΑ, για την άριστη συνεργασία τους, που οδήγησε στην υλοποίηση του ΣΜΑ Ευκαρπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.