Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

''Χελιδονίσματα'' στο Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς

Το Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Παράρτημα ν. Κιλκίς αναβιώνουν τα ''Χελιδονίσματα'', ένα πανάρχαιο έθιμο που συνδέεται με τον ερχομό της άνοιξης, το Σάββατο 18 Μαρτίου στις 12:30 το μεσημέρι στο Λαογραφικό Μουσείο και σε σπίτια της γειτονιάς του Αγίου Δημητρίου.

Τα παιδιά του Λυκείου Ελληνίδων, ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές και κρατώντας στα χέρια ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδονιού, στολισμένο με κουδουνάκια, κορδέλες και λουλούδια, θα καλωσορίσουν μελωδικά την ανοιξιάτικη έλευση με τα κάλαντα του Μάρτη

'' Ήρθε, ήρθε χελιδόνα,ήρθε κι άλλη μεληδόνα,
κάθισε και λάλησε, και γλυκά κελάδησε:
Μάρτη, Μάρτη μου καλέ,και Φλεβάρη φοβερέ,
κι αν φλεγίσεις κι αν τσικνίσεις, καλοκαίρι θα μυρίσεις''.


Θα πουν τα κάλαντα στο Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς, θα στολίσουν με κισσό την είσοδό του και αφού του δώσουν την καθιερωμένη ευχή ''Καλά μπερεκέτια'' θα αναβιώσουν τα ''Χελιδονίσματα'' και σε παραδοσιακά σπίτια της γειτονιάς του Αγίου Δημητρίου. 


Οι νοικοκυρές θα φιλοδωρήσουν τους καλαντάρηδες της άνοιξης με αβγά σαρακοστιανά και αυτοί με τη σειρά τους θα τις προσφέρουν φύλλα κισσού, να τα βάλουν στο κοτέτσι για να γεννούν οι κότες. Σε κάθε σπίτι που επισκέπτονται εύχονται ''Καλά Μπερεκέτια'' για να έχει αφθονία σε προϊόντα της γης και ευημερία γενικότερα.

Τα Χελιδονίσματα, τα κάλαντα του Μάρτη, συμβολίζουν την αναβλάστηση της γης και η αναβίωση του εθίμου αυτού στοχεύει στην ανάδειξη και διαφύλαξη της τοπικής μας λαογραφικής και πολιτιστικής παράδοσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.