Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Τα «Χελιδονίσματα του Μάρτη» στο 2ο γυμνάσιο Κιλκίς

Δελτίο τύπου 2ου γυμνασίου Κιλκίς
Τα όμορφα έθιμα πρέπει να τηρούνται... Έτσι για μια ακόμα χρονιά (ξεπεράσαμε πια τη δεκαετία) το έθιμο τηρήθηκε στο Κιλκίς από τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου.

Το έθιμο της «Χελιδόνας» με ρίζες στην αρχαιότητα είναι διαδεδομένο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας όπου τα παιδιά περνάνε από τα σπίτια και τα καταστήματα κρατώντας ένα αρθρωτό ομοίωμα χελιδονιού, την «Χελιδόνα» και τραγουδούν ένα είδος καλάντων για τον ερχομό των χελιδονιών.

Το έθιμο του «Μάρτη» με ρίζες στα Ελευσίνια μυστήρια είναι διαδεδομένο κυρίως στην περιοχή των βαλκανίων όπου άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας φορούν καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα βραχιόλι φτιαγμένο από άσπρη και κόκκινη κλωστή για να μην καούν από τον ήλιο και όταν το βγάλουν το κρεμούν σε ένα κλαδί τριανταφυλλιάς ως ένδειξη ότι τα μάγουλά τους κοκκίνησαν.

Μαθητές από το 2ο γυμνάσιο Κιλκίς την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017 συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες Ζιώγα Δήμητρα (μουσικό), Κωνσταντινίδου Μαρία (φιλόλογο) και τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Παπαδόπουλο Ισαάκ ξεκίνησαν από τον προαύλιο χώρο του σχολείου τραγουδώντας τα κάλαντα της Χελιδόνας κάτω από τους ήχους των μουσικών οργάνων, τραγούδησαν τα χελιδονίσματα στο Δήμαρχο Κιλκίς κ. Σισμανίδη Δημήτριο, έκαναν μια στάση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ανταλλάσσοντας ευχές με τον προϊστάμενο κ. Αθανασόπουλο Κωνσταντίνο αλλά και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ανδρέα Βεργίδη, στη συνέχεια και κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της πόλης χαιρετίζοντας την άνοιξη. Τα παιδιά μοίρασαν «Μάρτηδες» στους πολίτες του Κιλκίς για να μην τους κάψει ο ήλιος.

Τα «Χελιδονίσματα» του «Μάρτη» ας θυμίζουν σε όλους μας εκτός από τα πατροπαράδοτα έθιμα της άνοιξης και τις ζημιές που μπορεί να μας προκαλέσει ο ήλιος, αν τον πλησιάσουμε χωρίς προφύλαξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.