Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017

Είναι απαράδεκτο να μεταφέρουμε τον Λουκιανό Κηλαηδόνη όπως και χιλιάδες άλλους Έλληνες στην Βουλγαρία για αποτέφρωση

Υπογράφει η Κοινωνία Αποτέφρωσης
Είναι απαράδεκτο τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και χιλιάδες άλλους Έλληνες συμπολίτες μας, να τους μεταφέρουμε μετά θάνατο σαν μετανάστες στη Βουλγαρία για αποτέφρωση, επειδή αυτή ήταν η τελευταία τους επιθυμία.

Είναι απαράδεκτη η ανικανότητα των Δημάρχων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να κατασκευάσουν ένα Αποτεφρωτήριο, τόσα χρόνια μετά την ύπαρξη του νόμου που επιτρέπει την αποτέφρωση των νεκρών στην Ελλάδα. Έχουμε χορτάσει από επικοινωνιακού χαρακτήρα υποσχέσεις και δηλώσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν συνοδεύονται από καμία σοβαρή και υλοποιήσιμη πρωτοβουλία.

Παρακαλούμε τον κ. Πάνο Σκουρλέτη, αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος επανειλημμένα έχει ενδιαφερθεί και υποστηρίξει τις προσπάθειές μας, να δώσει με σχετική νομοθετική ρύθμιση τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας αποτεφρωτηρίων στη χώρα μας και σε ιδιώτες, όπως γίνεται σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, αφού οι δήμαρχοι είναι απρόθυμοι και ανίκανοι να ανταποκριθούν.

Ευχαριστούμε τον κ. Γιώργο Αμυρά, βουλευτή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, ο οποίος κατέθεσε σήμερα επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για την απουσία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στη χώρα μας και ζητά να πληροφορηθεί τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα αποτεφρωτήρια και για το κατά πόσο θα επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών αποτεφρωτηρίων. (Επισυνάπτουμε τη σχετική ερώτηση)

Και ένα ερώτημα: Για πόσο καιρό ακόμη οι συμπολίτες μας θα μεταφέρονται στη Βουλγαρία για αποτέφρωση και για πόσο καιρό ακόμη οι οικογένειες τους θα υφίστανται αυτή τη βασανιστική διαδικασία;

Δελτίο τύπου Γιώργου Αμυρά
Βουλευτή Β’ Αθήνας – Το Ποτάμι

Βραδεία… καύση

Κάθε χρόνο 4.000 σοροί μεταφέρονται από την Ελλάδα στη Βουλγαρία για αποτέφρωση με τεράστιο συναισθηματικό και οικονομικό κόστος για τις οικογένειες.

Η αποτέφρωση των νεκρών απαλλάσσει τις οικογένειες των νεκρών,τόσο από την υποχρεωτική εκταφή της σορού, όσο και από τα αρνητικά συναισθήματα της θέας των οστών ή της ατελούς αποσύνθεσης της σορού. Επιπλέον, αποφεύγονται τα έξοδα κατασκευής-συντήρησης τάφου, ενώ παράλληλα σταματά άμεσα η περιβαλλοντική επιβάρυνση (γης και υδροφόρου ορίζοντα) των νεκροταφείων, τα περισσότερα των οποίων είναι κορεσμένα και εντός του οικιστικού ιστού των πόλεων.

Στην Ελλάδα του 2017, για όποιον επιθυμεί αποτέφρωση, αποτελεί μοναδική επιλογή η αποστολή της σορού σε γείτονες χώρες στο εξωτερικό.

Ο βουλευτής Β΄Αθήνας με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς με ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Εσωτερικών ζητά να μάθει ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησηςγια αποτεφρωτήρια και αν θα επιτρέψει τη δημιουργία ιδιωτικών αποτεφρωτηρίων όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.

Τέλος ο κ. Αμυράς ρωτά σε ποιο σημείο βρίσκεται ο διάλογος της ελληνικής πολιτείας με την Εκκλησία σχετικά με την αποτέφρωση, ώστε να προσφέρεται εξόδιος ακολουθία σε αυτούς που την επιλέγουν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Αποτέφρωση νεκρών στην Ελλάδα

Κύριε υπουργέ,

Αρκετές θρησκείες και πολλές Εκκλησίες έχουν σαν βασικό τελετουργικό την αποτέφρωση. Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν και λειτουργούν αποτεφρωτήρια. Σε όλα εκτός από την Ελλάδα

Τον Μάρτιο του 2006 για πρώτη φορά, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος αποδέχθηκε τροπολογία που υπέγραφαν βουλευτές όλων των κομμάτων, καθώς και ο νυν αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με την οποία επιτράπηκε η αποτέφρωση των νεκρών.

Εσείς κ. Υπουργέ, τον Ιούλιο του 2015, με την έκδοση των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων, ολοκληρώσατε τις νομοθετικές ρυθμίσεις για κτηριακά, μηχανολογικά, χωροθετικά και άλλα περιβαλλοντικά θέματα.

Η αποτέφρωση των νεκρών τυγχάνει σήμερα μεγάλης προτίμησης στη χώρα μας, καθώς απαλλάσσει τις οικογένειες των νεκρών, τόσο από την υποχρεωτική εκταφή της σορού, όσο και από τα αρνητικά συναισθήματα της θέας των οστών ή της ατελής αποσύνθεσης της σορού.

Επιπλέον, αποφεύγονται τα έξοδα κατασκευής-συντήρησης τάφου, ενώ παράλληλα σταματά άμεσα η περιβαλλοντική επιβάρυνση (γης και υδροφόρου ορίζοντα) των νεκροταφείων, τα περισσότερα των οποίων είναι κορεσμένα και εντός του οικιστικού ιστού των πόλεων.

Στην Ελλάδα του 2017, για όποιον επιθυμεί αποτέφρωση, αποτελεί μοναδική επιλογή η αποστολή της σορού σε γείτονες χώρες στο εξωτερικό. Περίπου 4.000 σοροί μεταφέρονται ετησίως για αποτέφρωση στη Βουλγαρία με τεράστιο κυρίως συναισθηματικό και οικονομικό κόστος για τις οικογένειες.

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ.κ. Υπουργός:


1. Τι σχεδιασμό έχετε κάνει προκειμένου να καλύψετε τις ανάγκες για αποτεφρωτήρια;

2. Προτίθεστε να νομοθετήσετε υπέρ της δημιουργίας ιδιωτικών αποτεφρωτηρίων;

3. Έχει προχωρήσει ο διάλογος της ελληνικής πολιτείας με την Εκκλησία σχετικά με την αποτέφρωση, ώστε να προσφέρεται εξόδιος ακολουθία σε αυτούς που την επιλέγουν;

Αθήνα, 13.02.2017
Ο ερωτών Βουλευτής
Αμυράς Γεώργιος -Β΄Αθήνας


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου