Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την επανασύσταση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας

Ανακοίνωση ΠΑΜΕ
Πέρασαν ακριβώς 5 χρόνια όταν σύμφωνα με το Μνημόνιο ΙΙ, που ψηφίστηκε το 2012 (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), ανάμεσα στα σφοδρά χτυπήματα σε κατακτήσεις και εργατικά δικαιώματα, τη συντριβή μισθών και συντάξεων καταργήθηκαν οι Οργανισμοί της Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας.

Το κλείσιμο των Οργανισμών αυτών αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για τους δικαιούχους και τους εργαζόμενους, καθώς καταργήθηκαν και χάθηκαν μια σειρά παροχές και κυρίως το κατασκευαστικό έργο που ήταν το βασικότερο πρόγραμμα που μπορούσε να προσφέρει φθηνή και ποιοτική κατοικία στους εργαζόμενους και στις λαϊκές οικογένειες. 

Συγκεκριμένα καταργήθηκε η χορήγηση άτοκων δανείων από κεφάλαια του ΟΕΚ για πολύτεκνους και άλλες κατηγορίες εργαζομένων, τα δάνεια αποπεράτωσης και επισκευής των κατοικιών που ήταν άτοκα και από κεφάλαια του ΟΕΚ, η επιδότηση ενοικίου. Επίσης, καταργήθηκαν αρκετές παροχές που έδινε ο Οργανισμός της Εργατικής Εστίας (δελτία θεάτρου, βιβλία, κοινωνικός τουρισμός κοκ). Οι δε βρεφονηπιακοί σταθμοί έκτοτε υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν από τους μίζερους μισθούς τους την πάγια εισφορά προς αυτούς τους Οργανισμούς που απορροφήθηκαν από τον ΟΑΕΔ. Ενώ η απαλλαγή των επιχειρήσεων από τις εισφορές προς τον ΟΕΚ και την Εργατική Εστία, τους εξασφάλισε πρόσθετους πόρους 250 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ η συνολική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, τους αποφέρει πάνω από 1 δισ. ευρώ το χρόνο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανάμεσα στα πολλά ψέματα & αυταπάτες που έσπειρε ήταν και η δήθεν ανασύσταση αυτών των Οργανισμών. Οι δεσμεύσεις της προς στην Ε.Ε. και το μεγάλο κεφάλαιο «ακύρωσαν» τις προεκλογικές της εξαγγελίες. Όμως το εργατικό και το λαϊκό κίνημα δεν παραιτήθηκε από το στόχο της επαναφοράς των ελάχιστων αυτών κατακτήσεων και γενικότερα των απωλειών που υπέστησαν οι εργαζόμενοι την περίοδο της κρίσης.

Για όλα τα παραπάνω καλούμε σε μαζική συμμετοχή στη στάση Εργασίας την ΤΕΤΑΡΤΗ 15/2/2017 από τις 12.00 έως το τέλος του ωραρίου και συγκέντρωση στις 12.00 μμ στα γραφεία της πρώην Εργατικής Κατοικίας (Σολωμού 60 & Πατησίων).

Διεκδικώντας :

Την ανασύσταση των Οργανισμών με το σύνολο των αρμοδιοτήτων τους.
Να ξεκινήσει και να ενισχυθεί το κατασκευαστικό πρόγραμμα, να ξεκινήσουν όλα τα προγράμματα που καταργήθηκαν, να διευρυνθούν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου