Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Βρετανοί και Γάλλοι τουρίστες έρχονται στο Κιλκίς! Οι Κιλκισιώτες το γνωρίζουν; (57 φωτογραφίες)

Γράφει και φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης
Για το γραφείο τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, ότι υπάρχει γύρω από την πόλη, εμπλουτίζει το τουριστικό της προϊόν. Στόχος είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη βάση για εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή που περιέχει έναν τεράστιο πλούτο παντός είδους αξιοθέατων με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον. Κοντά στο βασιλικό (Θεσσαλονίκη) όμως, ποτίζεται και η γλάστρα ( Κιλκίς).


Όπως λέει ο αντιδήμαρχος τουρισμού Σπύρος Πέγκας, “Η Θεσσαλονίκη μπορεί από μόνη της να προσελκύσει πολλούς τουρίστες, αλλά με σύμμαχο την ευρύτερη περιοχή μπορεί να προσελκύσει πολλούς περισσότερους”. 

Έτσι λοιπόν συχνά πυκνά το τμήμα τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης οργανώνει εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου εκπρόσωποι φορέων και άνθρωποι του τουρισμού να γνωρίσουν τι υπάρχει στην γύρω περιοχή προκειμένου να το εντάξουν στα προγράμματα τους, ή να το προτείνουν στους τουρίστες που έρχονται στη Θεσσαλονίκη.

Πριν μερικές μέρες σε συνεργασία με τον Βλάση Βλασίδη Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, οργάνωσαν μια ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα ημερήσια περιήγηση με στόχο τον στρατιωτικό τουρισμό.

Επισκέφτηκαν την περιοχή του Νομού Κιλκίς και συγκεκριμένα τα Συμμαχικά Μνημεία στο Χωριό Κρηστώνη, την πόλη του Κιλκίς, τη Δοϊράνη, το Μικρόδασος και το Πολύκαστρο όπου τους υποδέχθηκε και ο Δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης. Ειδικά στο Κιλκίς, έγινε ενημέρωση στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου όπου βρίσκεται Γαλλικό μαρμάρινο μνημείο προς τιμήν των Γάλλων στρατιωτών του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου. Κάτι που δεν γνωρίζουν οι Κιλκισιώτες, είναι ότι το συγκεριμένο μνημείο έχουν επισκεφτεί μέχρι στιγμής εκατοντάδες Γάλλοι ταξιδιώτες, ενώ υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον να έρθουν ακόμη περισσότεροι !

Όπως δήλωσε στα Omorfa Taxidia ο Βλάσης Βλασίδης, "Στόχος της σύντομης περιήγησης, είναι να δουν οι τουριστικοί πράκτορες και οι επαγγελματίες του τουρισμού γενικότερα, τα μνημεία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στη Μακεδονία για να δημιουργήσουν νέα τουριστικά πακέτα και να απευθυνθούν μετέπειτα κυρίως στην Αγγλική και Γαλλική αγορά, ώστε να έρθουν στο άμεσο μέλλον περισσότεροι τουρίστες για αυτού του είδους το θεματικό τουρισμό. 
Να επισκεφτούν τη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς, για να πραγματοποιήσουν ημερήσιες εκδρομές ώστε να δουν που πολέμησαν και θυσιάστηκαν οι πρόγονοί τους."

Οι συμμετέχοντες εντυπωσιάστηκαν από τις πολλές και τόσο άγνωστες πτυχές της ιστορίας που τους ανέπτυξε με εξαιρετικό τρόπο ο κ. Βλασίδης, αλλά κυρίως από το επίπεδο διατήρησης και ανάδειξης των μνημείων από τους Βρετανούς, μέσα στη χώρα μας. 

Όταν ρωτήσαμε τον κ. Βλασίδη, που οφείλεται το τόσο υψηλό επίπεδο υποδομών, μας απάντησε: "Οι Βρετανοί είναι οργανωτικοί και έχουν μια "αυτοκρατορική διάσταση" σε ότι κάνουν. Είχαν ένα μεγάλο απωθημένο που στον Πόλεμο της Κριμαίας (1854-1856 ) δεν κατάφεραν να επαναπατρίσουν τους νεκρούς τους. 

Αν και είχαν φτιάξει εκεί κοιμητήρια και μνημεία, μέσα σε δέκα χρόνια όλα καταστράφηκαν. Έτσι ένας Βρετανός αξιωματούχος προτείνει στο Θρόνο, να ιδρυθεί μια υπηρεσία η οποία θα καταγράψει όσους Βρετανούς θυσιάστηκαν σε διάφορους πολέμους σε όλη τη γη, να δημιουργήσει μνημεία και κοιμητήρια και στη συνέχεια να τα φροντίζει τιμώντας τη μνήμη τους. 

Έτσι δημιουργείται η Commonwealth War Graves Commission CWGC (Επιτροπή Πολεμικών Τάφων Κοινοπολιτείας) της οποίας πάντα ηγείται ο εκάστοτε Βρετανός βασιλιάς και αφορά όλη τη Βρετανική Κοινοπολιτεία" και συμπληρώνει "Οι Βρετανοί δεν τα κάνουν όλα αυτά με ηγεμονικό στυλ και πρόθεση, αλλά αντίθετα διατηρούν πάντα ένα χαμηλό προφίλ, ενώ ταυτόχρονα όλες αυτές οι κινήσεις αποτελούν μια εσωτερική τους ανάγκη, η οποία πηγάζει από την τιμή και τη μνήμη προς τους προγόνους τους."

Η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικά του νομού Κιλκίς, αποτέλεσε θέατρο δραματικών μαχών και εξελίξεων κατά την διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Το 2014 είχαμε την επέτειο από τα 100 χρόνια της έναρξης αυτού του πολύνεκρου πολέμου και θα μπορούσε να αναδείξει την χώρα μας ως σημαντικό μέρος της Ευρώπης σε θέματα στρατιωτικού και ιστορικού τουρισμού. Δυστυχώς για τους πάσης φύσεως αρμοδίους, ο θεματικός τουρισμός είναι κάτι που μάλλον δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κατανοήσουν. 

Χιλιάδες άνθρωποι ταξιδεύουν για να επισκεφτούν στρατιωτικά νεκροταφεία και πεδία των μαχών προκειμένου να τιμήσουν την μνήμη των χαμένων συγγενών ή συμπατριωτών.

Για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το επόμενο βήμα θα γίνει στο Λονδίνο στις 23 Μαρτίου. Αποστολή του Δήμου που θα την αποτελούν πανεπιστημιακοί αλλά και επαγγελματίες του τουρισμού της Θεσσαλονίκης, θα επισκεφτούν την βρετανική πρωτεύουσα για μια εκδήλωση που θα έχει ιστορικό και επαγγελματικό ενδιαφέρον. 

Σ΄αυτήν από βρετανικής πλευράς θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και επαγγελματίες που ασχολούνται με τον στρατιωτικό τουρισμό. Μετά τη σχετική παρουσίαση από τους πανεπιστημιακούς του τι διαθέτει η Βόρεια Ελλάδα σε στρατιωτικά νεκροταφεία και πεδία μαχών του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, θα γίνουν κατ’ ιδίαν (Β2Β) συναντήσεις μεταξύ των επαγγελματιών προκειμένου να συζητήσουν θέματα πιθανής συνεργασίας. 

Θα είναι δηλαδή μια εμβόλιμη Διπλωματία των Πόλεων, με αποκλειστικό θέμα την προώθηση του στρατιωτικού τουρισμού.

Πηγή: Omorfa taxidia www.omorfataxidia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.