Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Βάνδαλοι διαρρήκτες "ρήμαξαν" το δήμο Νεάπολης-Συκεών (44 φωτογραφίες)

Διπλό στόχο εγκληματικών στοιχείων και συμμοριών αποτέλεσε για μια ακόμη φορά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, και μάλιστα με διαφορά ολίγων ωρών. Μετά τα δεκάδες κρούσματα σε βάρος πολιτών, «θύματα» αυτή τη φορά υπήρξαν το δημοτικό κατάστημα Νεάπολης στην περιοχή Στρεμπενιώτη, το οποίο γνώρισε την καταστροφική επιδρομή βανδάλων διαρρηκτών (;), κι αμέσως μετά ένα υπηρεσιακό δημοτικό όχημα το οποίο πυρπολήθηκε από «αγνώστους».

Τα περιστατικά αυτά έρχονται με τον χειρότερο τρόπο να επιβεβαιώσουν εκ νέου το βάσιμο των καταγγελιών που κατ’ επανάληψη έχει κάνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης για την ελλιπή έως ανύπαρκτη αστυνόμευση της περιοχής, αφήνοντας έτσι χώρο στα εγκληματικά στοιχεία και τις συμμορίες να δρουν ανεξέλεγκτα και αποθρασυμένα.

Το πρώτο κρούσμα σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, παραμονή των Θεοφανείων, με ομάδα διαρρηκτών να εισβάλουν στο δημοτικό κατάστημα παραβιάζοντας κούφωμα παραθύρου (τζαμαρία) από την πλάγια πλευρά του κτιρίου, για να επανέλθουν το βράδυ της επόμενης ημέρας (Παρασκευή με ξημέρωμα Σαββάτου) και να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο.

Η έκταση του βανδαλισμού διαπιστώθηκε από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών και Διοικητικών, και τοπικό αντιδήμαρχο Νεάπολης, Δημήτρη Ζιγκερίδη όταν προσήλθε στο κτίριο χθες το απόγευμα μετά από ειδοποίηση της Αστυνομίας, η οποία ενημερώθηκε από περίοικο που είδε να λείπει το παράθυρο. 

Να σημειωθεί ότι και η ίδια η αστυνομική Αρχή αγνοούσε το γεγονός της διάρρηξης, την οποία διαπίστωσε όταν άνδρες της Ασφάλειας έφθασαν (χθες νωρίς το βράδυ της Παρασκευής) στο κτίριο μετά την ειδοποίησή τους από τον κ.Ζιγκερίδη, ενώ ειδοποιήθηκε και ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης που κατέφθασε αμέσως και είχε άμεση επικοινωνία με τον διοικητή της Ασφάλειας. 

Η «ακτινογραφία» του χώρου ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι με λήψη αποτυπωμάτων από τους άνδρες της Ασφάλειας, ενώ στη συνέχεια από τον αντιδήμαρχο υποβλήθηκε μήνυση κατ’ αγνώστων.

Από το ισόγειο έως τον τρίτο όροφο
Η δράση των εγκληματικών στοιχείων ξεκίνησε από το ισόγειο του κτιρίου καταστρέφοντας τα γραφεία του ΚΕΠ, στο οποίο εισέβαλαν σπάζοντας την πόρτα. Στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν τη «λεία» τους παραβίασαν όλα τα ερμάρια και τα γραφεία σκορπώντας παντού έγγραφα και φακέλους.

Η επίθεσή τους συνεχίστηκε και στους άλλους τρεις ορόφους, παίρνοντας στη σειρά όλα τα γραφεία στα οποία εισέβαλαν σπάζοντας τις πόρτες, όπου άδειασαν τα ερμάρια και τα γραφεία σκορπώντας παντού την καταστροφή.

Από τη μανία τους δεν εξαιρέθηκε το γραφείο του δημάρχου και αντιδημάρχου, στο οποίο εισέβαλαν ξηλώνοντας το κούφωμα της πόρτας και μετατρέποντάς το σε βομβαρδισμένο τοπίο. 

Παντού πεταμένα χαρτιά και φάκελοι, καρέκλες πεσμένες και «αναστατωμένοι» οι καναπέδες, παραβιασμένες οι προθήκες όπου φυλάσσονταν τιμητικές πλακέτες, δώρα και ενθύμια ήταν η εικόνα που άφησαν πίσω τους οι βάνδαλοι εισβολείς, ενώ η ίδια εικόνα επικρατούσε σε όλα τα γραφεία που «επισκέφθηκαν» με τη σειρά, με δεκάδες εσωτερικές πόρτες σπασμένες και παραβιασμένες βιβλιοθήκες, ερμαρίων και γραφείων στο Ληξιαρχείο, στα Δημοτολόγια, στο ΚΕΠ στα γραφεία Παιδείας και Προσωπικού, κ.ά.

Συνολικά αφαιρέθηκε μια τηλεόραση, τρεις φορητοί υπολογιστές, τρεις οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, ένας προτζέκτορας και μια κεντρική μονάδα Η/Υ. Κι αυτά είναι τα πρώτα ελάχιστα αντικείμενα που μπόρεσαν να καταμετρηθούν, καθώς για την ακριβή καταγραφή των ζημιών και των ελλείψεων θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος από τους εργαζόμενους.

Πυρπόληση Ι.Χ.
Σχεδόν την ίδια ώρα, σε ένα άλλο σημείο του δήμου Νεάπολης-Συκεών εγκληματικά στοιχεία προκαλούσαν την καταστροφή δημοτικού οχήματος.

Το περιστατικό σημειώθηκε χθες τα μεσάνυχτα (βράδυ Παρασκευής), όταν «άγνωστοι» περιέλουσαν όχημα του δήμου με εύφλεκτο υλικό και στη συνέχεια το πυρπόλησαν. Αυτό συνέβη στην οδό Φερρών, σε μια πυκνοδομημένη περιοχή στο Τομέα Έβρου (πάρκο Ελπίδος), με άμεσο κίνδυνο να προκληθούν γενικότερες καταστροφές.

Το γεγονός αντιλήφθηκε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Τάσος Τσακιρίδης από τον θόρυβο της έκρηξης, ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν στην κατοικία του. Αμέσως ειδοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δύναμη της οποίας κατέφθασε στο σημείο και κατάσβησε τη φωτιά πριν επεκταθεί σε παρακείμενα οχήματα και οικοδομές.

«Δεν πάει άλλο…»
«Δυστυχώς για μια ακόμη φορά είμαστε αντιμέτωποι με εικόνες καταστροφής, το μέγεθος της οποίας δεν μπορούμε ακόμη να εκτιμήσουμε με ασφάλεια. Κι αυτό που θέλω να τονίσω και πάλι είναι η πλήρης απουσία και η πλήρης διάλυση των Αστυνομικών Τμημάτων και των Τμημάτων Ασφαλείας της περιοχής μας», δήλωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Όπως ανέφερε, «τα δεκάδες κρούσματα που καταγράφονται κατά των συμπολιτών μας, αλλά και στα δημαρχεία, και στα ΚΑΠΗ, και στα σχολεία και τους Παιδικούς Σταθμούς, συνιστούν μια απαράδεκτη κατάσταση». Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο αποδεκατισμός στα Α.Τ. και Τ.Α., που έπρεπε να διαθέτουν επαρκή προσωπικό, που κι αυτό καθημερινά αποσπάται σε διάφορες άλλες υποχρεώσεις, έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη αποδυνάμωση της δράσης τους. Ο αριθμός των υπηρετούντων δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών των Τμημάτων, πόσο μάλλον για την αστυνόμευση της περιοχής».

«Πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να διασφαλίσει το ελάχιστο αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Όταν φθάνουμε στο σημείο το κεντρικότερο κτίριο στην περιοχή της Νεάπολης να δέχεται τέτοια επίθεση και επί ώρες να το λεηλατούν, πόσο απροστάτευτος μπορεί να νιώθει ο απλός πολίτης στο σπίτι και το μαγαζί του, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να δεχθεί μια τέτοια επίθεση συμμοριών με κίνδυνο να συμβεί και το μοιραίο;», αναρωτιέται ο Σ.Δανιηλίδης, επισημαίνοντας την «αδήριτη ανάγκη να δοθεί επιτέλους βαρύτητα, στην πρόληψη και αποτροπή εγκληματικών δράσεων».

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε στείλει δεκάδες έγγραφα και αναφορές στις φυσικές και πολιτικές ηγεσίες της ΕΛ.ΑΣ., και στις εισαγγελικές αρχές, καταγγέλλοντας και επισημαίνοντας ότι η κατάσταση με τα Αστυνομικά Τμήματα στην περιοχή μας δεν πάει άλλο. Δεν υπηρετεί ούτε το ένα-τρίτο αυτών που έπρεπε να υπηρετούν. Περιπολίες πεζές ανύπαρκτες εδώ και καιρό, και ένα μόνο περιπολικό καλείται να καλύψει μια τεράστια περιοχή από το Ωραιόκαστρο και το Κορδελιό μέχρι τις Συκιές, ενώ εξαφανίστηκαν και οι μοτοσικλετιστές που έκαναν σοβαρή δουλειά.

Εδώ χρειαζόμαστε τουλάχιστον ένα περιπολικό σε 24ωρη βάση σε κάθε Δημοτική Ενότητα να αστυνομεύει την κάθε συνοικία και να δρα αποτρεπτικά. Είναι επείγουσα η ανάγκη και πρέπει από αύριο να στελεχωθούν επαρκώς όλα τα Τμήματα της Θεσσαλονίκης», προσθέτει με αγωνία, και καταλήγει: 

«Σ’ αυτή την περίοδο της κρίσης, το ελάχιστο που μπορεί, πρέπει και υποχρεούται να διασφαλίσει η Πολιτεία είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, είναι η προστασία των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων και υποδομών, και εν γένει το αίσθημα ασφάλειας το οποίο δικαιούται και αξίζει ο να απολαμβάνει ο κάθε πολίτης. Αν χαθεί τώρα και αυτό, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ζήσουμε καταστάσεις ζούγκλας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.