Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Εξαπατούσαν πολίτες με “νιγηριανές απάτες” προσποιούμενοι υπαλλήλους της Eurobank

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, μέσω διαδικτύου. Σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας για τα παραπάνω αδικήματα σε βάρος (2) αλλοδαπών, ενώ ερευνάται η συμμετοχή (1) ακόμη αλλοδαπού.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε καταγγελία της Eurobank, σύμφωνα με την οποία ιδιώτες δέχονταν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία ανέφεραν ότι ήταν τυχεροί κλήρωσης που κέρδιζε χρηματικό ποσό.

Προκειμένου να παραλάβουν το χρηματικό ποσό θα έπρεπε να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση, η οποία παρουσιαζόταν ψευδώς ότι ανήκει σε υπάλληλο της Eurobank.

Στη συνέχεια, και εφόσον τα θύματα απαντούσαν, πείθονταν μετά από τηλεφωνική επικοινωνία να αποστείλουν συγκεκριμένα χρηματικά ποσά, μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς χρημάτων, για τα υποτιθέμενα διαχειριστικά έξοδα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης των χρημάτων.

Τα ανωτέρω καταγγελλόμενα τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Στο πλαίσιο αυτό εξακριβώθηκε το επίμαχο όνομα χώρου (domain name), η ονομασία του οποίου προσομοίαζε με αυτή του παραπάνω τραπεζικού ιδρύματος.

Ακολούθησε ενδελεχής αστυνομική και ψηφιακή έρευνα, καθώς και επικοινωνία με τους αρμόδιους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών και τις αρμόδιες αλλοδαπές αρχές, από την οποία προέκυψε η εμπλοκή στην υπόθεση των (2) αλλοδαπών, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή (1) ακόμη αλλοδαπού.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης ανέρχεται στις (15.000) ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος τρόπος δράσης αποτελεί παγκόσμιο είδος διάπραξης απατών, οι οποίες είναι γνωστές ως «Νιγηριανές απάτες», μέσω διαδικτύου.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αλλοδαπές Αρχές.

Η έρευνα για τυχόν συμμετοχή των δραστών και σε άλλες παρόμοιες πράξεις συνεχίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 111 88

Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

Μέσω twitter : @ CyberAlertGR

* ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΝΩΜΗΣ
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Facebook
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Twitter
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Pinterest
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Google+
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Dailymotion
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Youtube

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.