Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Τι να κάνω για να μην σπάσουν οι σωλήνες νερού

Γράφει ο Νίκος Τατίδης
Μηχανολόγος Μηχανικός
Ο απολογισμός του παγετού φέτος ήταν πολύ "καυτός". Με τις θερμοκρασίες στο -15 C είχαμε πολλές ζημιές στις υδραυλικές εγκαταστάσεις του νερού και της θέρμανσης. 

Σε όλη την βόρεια Ελλάδα το φαινόμενο των σπασμένων σωληνώσεων υπήρξε τόσο σε ιδιωτικά όσο και σε δημόσια κτίρια. Πολλά σχολεία παρέτειναν τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές διότι από τις ζημιές δεν μπορούσαν να ζεστάνουν τα κτίρια.

Μετά την αποκατάσταση των ζημιών, ο κάθε ένας προσπαθεί να δει τι έφταιξε και ήταν τόσο μεγάλη η έκταση των ζημιών. Για τα σχολικά κτίρια δίνεται η ευθύνη στους διευθυντές των σχολείων. Είναι όμως οι αρμόδιοι αυτοί να γνωρίζουν για τις κάθε λογής κτιριακές εγκαταστάσεις; Υπάρχουν οι αντίστοιχες τεχνικές υπηρεσίες που έχουν τον πρώτο λόγο, αλλά κανείς δεν περίμενε το ακραίο αυτό φαινόμενο με τους μείον δέκα πέντε βαθμούς Κελσίου.

Χωρίς να θέλω να επιρρίψω ευθύνες και υπεύθυνους, προτείνω τις ενέργειες για πρόληψη τέτοιων καταστάσεων.

Για την θέρμανση:

1) Δεν κλείνουμε τον λέβητα, τον αφήνουμε να δουλεύει σε μικρή θερμοκρασία από 35 έως 45 βαθμούς Κελσίου, και ρυθμίζουμε τον κυκλοφορητή στο (0) μηδέν, να κυκλοφορεί συνεχώς τα νερά, ώστε να μη παγώσουν.

2) Φροντίζουμε να υπάρχει αντιψυκτικό σε όλο το κλειστό κύκλωμα της θέρμανσης.

3) Μονώσουμε καλά τις σωληνώσεις.

4) Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδική αντίσταση κατά μήκος όλων των σωληνώσεων για προστασία έναντι του παγετού.

Για την ύδρευση:

1) Μονώσουμε καλά τις σωληνώσεις, και το υδρόμετρο

2) Αφήσουμε μία βρύση μέσα στο σπίτι να τρέχει λίγο νερό, σχεδόν να στάζει γρήγορα.

3) Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδική αντίσταση κατά μήκος όλων των σωληνώσεων για προστασία έναντι του παγετού, τις σωληνώσεις που είναι εκτός κτίσματος.

4) Να κρατάμε το κτίσμα, σπίτι, κατάστημα σε ελάχιστη θερμοκρασία, πάνω από το μηδέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.