Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Είναι αυτή η αρχή του τέλους της Ευρώπης;


Γράφει η Βασιλική Μαυρογονάτου*
Ακούγοντας της δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump αρχίζει κανείς να αναρωτιέται ποιο είναι το νέο παιχνίδι το οποίο παίζεται στις πλάτες μας. Συγκεκριμένα ο νέος πρόεδρος ανέφερε πως η Βρετανία «είχε καλούς λόγους» που αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, κυριαρχεί η Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Trump η Ε.Ε αποτελεί όχημα ευημερίας αποκλειστικά της Γερμανίας, καθώς αφήνει να εννοηθεί πως η Γερμανία επικράτησε στον οικονομικό πόλεμο τον οποίο βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Προέβλεψε μάλιστα ότι το Brexit θα έχει τέτοια «επιτυχία» που θα ωθήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν τον δρόμο αυτό.

Αν και έχει παρέλθει αρκετός χρόνος από τότε που οι Βρετανοί ψήφισαν την έξοδό τους από την Ε.Ε τηρείται σιγή ιχθύος για τα επόμενα βήματά της. Η δήλωση του νέου προέδρου ωστόσο έρχεται να ταράξει τα νερά και να προκαλέσει ανησυχία στην Ευρώπη καθώς θεωρεί πως η έξοδος των Βρετανών αποτελεί την απαρχή της διάλυσής της. Μάλιστα ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών φαίνεται να χαιρετίζει την άποψη αυτή, καθώς συνοδεύεται με εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

Από την άλλη η Γαλλία και η Γερμανία απαντούν φειδωλά τονίζοντας πως σημασία έχει η ενότητα των Ευρωπαίων. Ωστόσο, τα θεμέλια της Ευρώπης τρίζουν εδώ και μήνες μετά το προσφυγικό και τον ακατάλληλο χειρισμό του. Πολλές είναι οι χώρες που κατά περιόδους απείλησαν με κλείσιμο των συνόρων τους.

Στη στρατηγική του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του στον ευρωπαϊκό Τύπο, αναφέρεται με συνέντευξη στην εφημερίδα Corriere della Sera o Τζούλιο Τρεμόντι, πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι. Γνωστός οικονομολόγος, ο Τρεμόντι είναι ο μόνος Ιταλός ο οποίος κλήθηκε να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου.

«Πρόκειται για τέλος εποχής. Για το τέλος της ουτοπίας της παγκοσμιοποίησης. Έστω και με πιο μαλακό τρόπο, η ημερομηνία αυτή εμπεριέχει μια σημασία που μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της πτώσης του κομουνισμού», δήλωσε ο Τρεμόντι αναφερόμενος στην τελετή ανάληψης καθηκόντων του Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου.

Αναμένοντας λοιπόν την ορκωμοσία του, η Ευρώπη φαίνεται να τρέμει πριν ακόμη να αναλάβει τα καθήκοντά του. Η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εκφέρει άποψη για τις δηλώσεις αυτές, η οποία κατά τη γνώμη μου, έτσι κι αλλιώς θα ταχθεί στο πλευρό των φίλων Γερμανών στων οποίων τους ρυθμούς χορεύουμε.

Εν όψει μάλιστα του νέου μνημονίου και της εφαρμογής του Δουβλίνου 2 και 3 (θυμίζουμε: Σύμφωνα με τους εν λόγω Κανονισμούς, ο μετανάστης δικαιούται να ζητήσει άσυλο στην ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα εισέλθει την πρώτη φορά. Π.χ. οι μετανάστες που εισέρχονται στην Ελλάδα και κατόπιν μεταβαίνουν σε άλλη χώρα για να αιτηθούν άσυλο θα πρέπει, σύμφωνα με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, αλλά και τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ θα έπρεπε να επιστρέφονται πίσω στη χώρα μας.) η Ελλάδα φαίνεται να είναι η χαμένη της Ευρώπης.

Ποιο λοιπόν το μέλλον της Ευρώπης και ποια η τύχη της χώρας μας θα φανεί στο εγγύς μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.